Heti elemzéseink - ICT2009    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2009
Nagyképernyős házi oltárok

2010. január 26. 12:21
Lendületet vett a síkképernyős tévék piaca, tovább bővül a számítógép-ellátottság: a multimédia és az online kommunikáció felé fordulnak a hazai háztartások.

Annak ellenére, hogy a hazai háztartásoknak még mindig csak nyolcadában van síkképernyős televízió, mégis kimondható, hogy a 2009-es évre nyitottabbá váltak a családok a modern tévézés irányában, hiszen egy évvel korábban az otthonoknak mindössze huszada rendelkezett ilyen készülékkel - állapítja meg a BellResearch tanulmánya.

A Magyar Infokommunikációs Jelentés a háztartások szórakoztatóelektronikai eszközökkel való ellátottságát vizsgálva az előbbi megállapításon belül arra világít rá, hogy a "lapos" tévék közül is főként a nagyképernyős, vagyis a 72 centiméter képátlónál nagyobb méretű készülékek válnak népszerűbbé. Ennek hátterében egyrészt az egyre elérhetőbb árfekvés, másrészt pszichológiai okok is állnak: lakásainkban a televízió jellemzően központi "bútordarab", az lcd- és plazmatévék így nem csupán funkcionális szerepet töltenek be, de esztétikusabb lakberendezési tárgyként is díszítik otthonunkat, és - általában nagyobb képátlójuk ellenére - már nem foglalnak el bútornyi helyet.

Figyelemre méltó emellett, hogy ezeket a tévéket általában nem azért szerzik be a vásárlók, hogy elromlott, hagyományos készülékeiket lecseréljék. Erre utal az a tény, hogy a katódsugárcsöves készülékek aránya mérhetően nem csökkent egy év alatt.

Moziterem a nappaliban

A síkképernyős tévékészülékek piacával párhuzamosan a házimozi-rendszerek penetrációja is átlépett egy lélektani határt: mára a háztartások közel 13 százaléka használ ilyen berendezéseket. Az otthoni szórakozást biztosító dvd- és videólejátszók aránya változatlan az egy évvel korábbi állapothoz képest. A két szórakoztatóelektronikai készülék közül pedig a dvd áll nyerésre: már a háztartások több mint felében megtalálható, míg tízből csupán négy háztartásban van még videómagnó, így az otthoni moziélmény még jobban kiteljesülhet az újabb audiovizuális eszközök segítségével.

Családi fényképalbum

A digitalizálódás a kikapcsolódás egyéb területein is folytatódik. A hagyományos fényképezőgépeket lassan utolérik a digitális masinák; az adatok szerint ez utóbbiak penetrációja is nőtt az elmúlt évben, részesedésük a háztartásokban rövidesen meghaladhatja az analóg gépekét. Természetesen ez sem okozhat meglepetést, hiszen a boltokban szinte már csak digitális fényképezőgépeket kínálnak, amelyek teljesítményarányos áruk tekintetében rég felveszik a versenyt analóg társaikkal.

Az egyéb szórakoztatóelektronikai készülékek gyakorlatilag ugyanolyan arányban találhatók meg a háztartásokban, mint egy évvel azelőtt. Ezek közül a legszélesebb körben az asztali dvd-felvevők vezetik a sort: minden ötödik háztartás rendelkezik ilyennel, és közel ugyanennyi otthonban használnak hordozható multimédiás lejátszót. Videokamerát - legyen szó akár hagyományos, akár digitális eszközről - csak minden tizedik háztartás birtokol, a projektorok azonban száz családból csupán egy-kettőnél lelhetők fel - olvashatjuk a Jelentésben.

Ami még kell

Digitália térnyerése töretlen a számítógépek között is: a korábbi 46 százalékos ellátottsággal szemben tavalyra már a háztartások több mint felében volt asztali pc vagy notebook. A számítógép-ellátottság bővülésével a leggyakoribb informatikai eszközök, perifériák és alkalmazások is egyre szélesebb körnél találhatók meg. Nőtt az internet-hozzáférések aránya, a cd-/dvd-író és -olvasó készülékek, illetve a hangszórók, fejhallgatók, mikrofonok és webkamerák elterjedtsége. Mindez az eszközök szintjén is jelzi, hogy az online kommunikáció fontosabbá válik az emberek életében - mutatnak rá a BellResearch elemzői.

 

 


Elemzésünk az
itBusiness hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.hu

 További anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés eredményeiből készített piackutatási cikksorozatunk hatodik évfolyamának végén a kulisszák mögé tekintünk - a piac helyzete és trendjei után a terület legátfogóbb kutatásának hátterét mutatjuk be.
Csomagban a megoldás?
Intézményi internet: dsl-túlsúly
Mobiltávközlés a közszférában
Fix telefon: felülsúlyozva
Bővülő alközponti kapacitások
A közszféra it-biztonsága
Szoftverek az intézményeknél
Szerverek és hálózatok az intézményeknél
Intézményi pc-k
Sikeres csomagok
Hódít a műholdas tévé
Lakossági mobilhasználat
El nem múló vezetékes
Internet a háztartásokban
Géptelenség
Otthon, számítógéppel
Átrendeződés a szakadék két oldalán
Felelős biztonság
Internet alapú funkciók
Mobilüstökös
IT-beruházások
It-szolgáltatások
Üzleti szoftverek
Csomagolt távközlés
Szerverszoftverek
Szoftverek a cégeknél
Vállalati vezetékes telefónia
Alközpontok
Hálózatok a cégeknél
Minőségi beszerzések
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.