Heti elemzéseink - ICT2009    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2009
El nem múló vezetékes

2010. február 18. 16:28
Míg 2003-ban a legalább 15 évesek háromnegyede kezdeményezett hívást vezetékes telefonról a megelőző három hónapban, öt évvel később már csupán a fele, 2009-ben pedig a csökkenő trend stagnálásba fordult - kérdés, mennyire maradhat tartós ez az állapot.

A vezetékestelefon-piac folyamatos zsugorodása mellett a szolgáltatók számára mindenképpen bizakodásra adhat okot, hogy a 15 éves vagy idősebb hazai lakosság közel fele úgy véli, hogy az ilyen típusú szolgáltatásra mindig is szükség lesz. A BellResearch a Magyar Infokommunikációs Jelentésben éves rendszerességgel méri fel a piacot, azonban nem csupán a telefonhasználati szokásokat leíró "kemény" mutatókat méri, hanem azt is, miképp ítélik meg az emberek a telefónia jelenét és jövőjét.


Bizalmat kelt

A kutató- és tanácsadó cég kilenc éve folyó felméréssorozatának legutóbbi eredményei azt mutatják, hogy minden második megkérdezett kifejezetten nem ért egyet azzal, hogy a vezetékes telefon felett eljárt volna az idő, sőt, 38 százalékuk számára bizalomkeltőbb, ha valaki nemcsak mobilon, hanem vezetékes telefonon is elérhető. Az attitűdök szintjén érzékelhető, hogy a lakosság fele továbbra is komolyan igényli a helyhez kötött, vezetékes telefóniát.

Amennyiben szembeállítanánk egymással a vezetékes és mobiltelefont, a felmérés eredményei szerint ötből négyen tudnának érveket hozni a vezetékes telefon mellett is. A leggyakoribb indoknak a könnyebb kezelhetőség számít, ami a használati szokásokat [és megszokásokat] nézve főként az idősebb korosztály számára lehet döntő momentum - mutatnak rá a BellResearch kutatói.

A kérdés relevanciáját növeli, hogy a vezetékes telefon használati aránya az idősebb korosztály körében magasabb az átlagnál: míg például a 60 évnél idősebbek 56 százaléka indított hívást az adatfelvételt megelőző három hónapban, addig ugyanez az arány a 15-24 éves korosztályban csupán 47 százalék. Egyedül a 60 év felettiek esetében figyelhető meg az, hogy ma még magasabb arányban használják a vezetékest, mint a mobiltelefont. Ezt egyébként érzékelik a gyártók is; egyre többet lehet hallani arról, hogy kifejezetten idősek számára fejlesztenek ki könnyen kezelhető, egyszerű végberendezéseket.

Az otthonról hívást kezdeményezők harmada legalább napi egyszeri alkalommal felemeli a vezetékes telefonkészülék kagylóját. Az emberek - saját becslésük és bevallásuk szerint - egy szokványosnak tekinthető héten átlagosan 7-8 vezetékes hívást kezdeményeznek. Érdemes azonban tudni, hogy a napi háromnál több hívás már kifejezetten ritkának számít, mindössze a releváns válaszadók tizedére jellemző - derül ki a Jelentésből.


Odafigyelnek

Az elmúlt egy évben a vezetékes telefont használók túlnyomó többsége [83 százaléka] nem tapasztalt változást saját telefonhasználati rutinját tekintve. Ennek ellenére a vezetékestelefon-számla csökkentése iránti vágy az emberek többségénél - kimondva vagy kimondatlanul - jelen van. A kutatás eredményei szerint 62 százalékuk figyel például arra, hogy a vezetékes számokat ne mobilról hívja. Jelentős részük ugyanakkor arra is ügyel, hogy bizonyos hívásirányokat egyáltalán ne is tárcsázzon otthonról, a háztartás szempontjából költséghatékony megoldásként azokat inkább a privát vagy céges mobilról, esetleg a munkahelyi vezetékes telefonról hívják.

A spórolás egy másik módja egyenesen azt diktálja, hogy a vezetékes telefonról gyakorlatilag nem vagy csak ritkán kezdeményezzenek hívást, s az előfizetést inkább csak a vezetékes elérhetőség miatt tartsák fenn. A kutatási eredmények szerint ugyanis minden második, otthoni vezetékes telefonnal rendelkező például bizonyos időszakokban szinte egyáltalán nem is használja a szolgáltatást.


Elemzésünk az itBusiness hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.hu

 További anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés eredményeiből készített piackutatási cikksorozatunk hatodik évfolyamának végén a kulisszák mögé tekintünk - a piac helyzete és trendjei után a terület legátfogóbb kutatásának hátterét mutatjuk be.
Csomagban a megoldás?
Intézményi internet: dsl-túlsúly
Mobiltávközlés a közszférában
Fix telefon: felülsúlyozva
Bővülő alközponti kapacitások
A közszféra it-biztonsága
Szoftverek az intézményeknél
Szerverek és hálózatok az intézményeknél
Intézményi pc-k
Sikeres csomagok
Hódít a műholdas tévé
Lakossági mobilhasználat
Internet a háztartásokban
Géptelenség
Otthon, számítógéppel
Nagyképernyős házi oltárok
Átrendeződés a szakadék két oldalán
Felelős biztonság
Internet alapú funkciók
Mobilüstökös
IT-beruházások
It-szolgáltatások
Üzleti szoftverek
Csomagolt távközlés
Szerverszoftverek
Szoftverek a cégeknél
Vállalati vezetékes telefónia
Alközpontok
Hálózatok a cégeknél
Minőségi beszerzések
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.