Heti elemzéseink - ICT2009    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2009
Lakossági mobilhasználat

2010. március 1. 17:09
Az elmúlt évben a 15 évnél idősebbek körében nőtt a mobilozók száma, ugyanakkor a használat intenzitása némileg csökkent; a korosztályok között továbbra is jelentősek a különbségek.

Az elmúlt évben 6,4 millióról 6,6 millióra nőtt a mobiltelefont használó, legalább 15 éves honfitársaink száma, és az életkori sajátosságok még mindig meghatározó erővel bírnak ezen a téren - derül ki a BellResearch által készített Magyar Infokommunikációs Jelentés lakossági mobilpiacot vizsgáló elemzéséből.

Korcsoportok

Az átfogó kutatássorozatban megkérdezett legfiatalabb, 15-24 éves korosztály körében magától értetődő, mindennapos és gyakorlatilag teljes körű a mobilhasználat, de a 25-44 évesek körében is tízből kilencen rendelkeznek aktív és ténylegesen használatban lévő sim-kártyával. A legidősebb, 70 éven felüli életkori csoportban ugyanakkor kevesebb, mint egyharmad, mindössze 31 százalék a mobilosok aránya, ami elmarad a nyugat-európai országok vagy éppen az Egyesült Államok hasonló adataitól [egyes országokban akár ennek duplája az arány].

A mobilozó kör bővülése mellett óvatosságra int azonban, hogy az előfizetők több mint egyharmada saját bevallása szerint mindent megtesz mobilkiadásainak csökkentése érdekében, amire a kapott válaszok alapján a leghatékonyabb eszköznek a beszélgetések számának és időtartamának visszafogása számít. A mobilozók mintegy fele általában szintén figyelemmel kíséri a kommunikáció költségeinek alakulását, de esetükben alapvetően nem - vagy nem csak - ez határozza meg a használati aktivitást. Összességében a hazai, legalább 15 éves előfizetőknek mindössze a tizede számolt be arról, hogy nem különösebben figyel mobilköltségeinek kordában tartására.

A spórolás azonban nemcsak a belföldi telefonálás esetében érhető tetten - mutatnak rá a BellResearch elemzői. A tavalyi évben külföldön járt, mobillal rendelkezők körülbelül fele használta készülékét az országhatáron kívülről, ami 6 százalékkal elmarad a 2008-as adatoktól. Történt mindez annak ellenére, hogy 2009 júliusától az Európai Unió szabályozásának megfelelően az uniós tagállamokban jelentős mértékben csökkentek a roamingdíjak.


Az elmúlt évben a kutatás eredményei szerint minden második mobilról kezdeményezett hívással családtagot, illetve rokont tárcsáztak, a hívások harmada pedig barátokhoz, ismerősökhöz futott be. A hívásirányok megoszlása korcsoportonként igencsak eltérő képet mutat. Míg a fiatalok minden második hívással a barátaikat tárcsázták, és az általuk kezdeményezett hívások kicsivel több, mint egyharmada irányult a családtagok felé, addig az idősebb korosztályokban elsősorban a családon belüli kapcsolattartás számított hangsúlyosnak - mutatnak rá a kutatók.

Az sms-szolgáltatást igénybe vevők aránya nem változott érdemben az elmúlt években: három mobilhasználóból kettő küldött rövid szöveges üzenetet. Az adat alapú szolgáltatások közül az mms-t a mobillal rendelkezők 15 százaléka, azaz bő hetede használta az adatfelvételt megelőző három hónapban.

Minden huszadik mobilos vásárol

A Jelentés eredményei szerint a mobilt legtöbben csupán hangkommunikációra vagy sms-ezésre használják, mindössze minden huszadik előfizető vásárolt már mobiltelefonjának segítségével. Ebből a szempontból leginkább az autóhasználattal kapcsolatos szolgáltatások számítanak népszerűnek: a mobilos vásárlás terén érintettek 40 százaléka a parkolásért, míg bő egyharmaduk az autópálya-használatért fizetett ilyen módon. A mobiltelefonon keresztüli autópálya- vagy parkolásidíj-kiegyenlítés annak ellenére egyre népszerűbb, hogy a szolgáltatók pluszdíjat számolnak fel az egyes tranzakciók után. Az előnyök persze elvitathatatlanok, egyre többen ismerik fel a mobilfizetés kényelmét és gyorsaságát, illetve a rugalmasabb parkolásindítás és -leállítás lehetőségéből adódó hasznokat.


Elemzésünk az itBusiness hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.huTovábbi anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés eredményeiből készített piackutatási cikksorozatunk hatodik évfolyamának végén a kulisszák mögé tekintünk - a piac helyzete és trendjei után a terület legátfogóbb kutatásának hátterét mutatjuk be.
Csomagban a megoldás?
Intézményi internet: dsl-túlsúly
Mobiltávközlés a közszférában
Fix telefon: felülsúlyozva
Bővülő alközponti kapacitások
A közszféra it-biztonsága
Szoftverek az intézményeknél
Szerverek és hálózatok az intézményeknél
Intézményi pc-k
Sikeres csomagok
Hódít a műholdas tévé
El nem múló vezetékes
Internet a háztartásokban
Géptelenség
Otthon, számítógéppel
Nagyképernyős házi oltárok
Átrendeződés a szakadék két oldalán
Felelős biztonság
Internet alapú funkciók
Mobilüstökös
IT-beruházások
It-szolgáltatások
Üzleti szoftverek
Csomagolt távközlés
Szerverszoftverek
Szoftverek a cégeknél
Vállalati vezetékes telefónia
Alközpontok
Hálózatok a cégeknél
Minőségi beszerzések
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.