Heti elemzéseink - ICT2009    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2009
Hódít a műholdas tévé

2010. március 8. 16:19
Bővült a televíziós szolgáltatásra előfizető háztartások száma az elmúlt év során, ami elsődlegesen a fizetős műholdas tévé népszerűségének volt köszönhető.

A BellResearch által készített Magyar Infokommunikációs Jelentés kilencedik kiadása önálló fejezetben elemzi a lakosság által igénybe vett televíziós szolgáltatásokat és tévénézési szokásokat.

Az elmúlt évben is a hazai kereskedelmi és közszolgálati csatornák voltak a legnépszerűbbek, ezek mellett a filmeket sugárzó, a hír- és gazdasági, valamint az ismeretterjesztő csatornák ültették le leggyakrabban a képernyő elé az embereket.

Felértékelődött, ami olcsóbb

A válság a televíziózásra - sok más piaccal ellentétben - kedvező hatást gyakorolt, legalábbis ami az előfizetők számát illeti: az elmúlt évben a megelőző időszakhoz képest több háztartást sikerült bevonni a fizetős tévészolgáltatás körébe, a kör 220 ezer otthonnal bővült. Mindez természetszerű következménye annak, hogy míg az emberek könnyebben ráveszik magukat arra, hogy lemondjanak a nyaralásról, vagy elhalasszák a drágább tartós fogyasztási cikkek megvásárlását, addig ennek ellenpontozásaként az olcsóbb szórakozási megoldások felértékelődnek. Ebből a szempontból a televíziózás kifejezetten kézenfekvő megoldásnak számít.


A tendencia azt mutatja, hogy a műholdas, valamint az ip alapú televíziózás egyre jelentősebb szelete a fizetős televíziós szolgáltatások piacának. Erre utal, hogy míg a 2008/2009-es terminusban az e megoldások segítségével televíziózó háztartások száma számottevő növekedést mutatott, addig a kábeltelevíziós szolgáltatást igénybe vevők száma stagnált - derül ki a BellResearch elemzéséből. A pay-tv piacán az előfizetői létszám növekedése tehát nagyobbrészt a műholdas és kisebb hányadban az ip alapú televíziózást igénybe vevő ügyfelek számának növekedéséből fakad.

A két eltérő technológia persze más-más célcsoportot szólít meg. Az egyre kedvezőbb árú műholdas televíziózás elsősorban az árérzékeny, kevesebb csatornával is megelégedő ügyfeleknek jelentett versenyképes ajánlatot, az alacsony árfekvésű szolgáltatások alternatívát kínálnak az ingyenes megoldások [főként a szoba- vagy tetőantenna, illetve az ingyenes parabolaantenna] segítségével televíziózók vagy éppen tévét korábban nem is nézők számára is. Az iptv ezzel szemben a magasabb elvárásokkal rendelkező és az értéknövelt szolgáltatások [mint például a megállítható, visszatekerhető és rögzíthető adás] iránt fogékony csoportot szólította meg.

Mérsékelt az ütem földfelszínen

Az összképhez hozzátartozik: annak ellenére emelkedett a fizetős televíziós szolgáltatást igénybe vevők száma, hogy az analóg földfelszíni sugárzással párhuzamosan 2008 decemberében hazánkban is elindult a digitális földfelszíni sugárzás, amely ma már tartalmazza a legnézettebb kereskedelmi és közszolgálati csatornákat; a csatornakínálat folyamatosan bővült, és várhatóan tovább bővül a jövőben is.

Az eredmények ugyanakkor azt mutatják, hogy a vártnál lassabb ütemben nő a dvb-t, a digitális földfelszíni sugárzás nézőinek száma. Az okok között megemlítendő, hogy a szolgáltatás csak megfelelő dekóderrel ellátott televíziókészülékkel, set-top-boxszal, esetleg usb-stickkel használható, és ezek komoly belépési korlátot jelentenek - különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a várhatóan 2011 végéig fogható analóg földfelszíni sugárzás vételéhez "csak" egy antennára és televíziókészülékre volt szükség. További probléma, hogy a jelerősség ma még sok helyütt nem elegendő a szobaantennával történő vételhez.

Mindemellett - amint arra a kutatók rámutatnak - az is visszafogja a felhasználók számának bővülését, hogy a MinDig Tv-nek mint a szolgáltatás márkanevének az ismertsége 2009 közepéig még mindig viszonylag csekély volt: a szolgáltató csak az év második felében kezdett intenzív reklámkampányt.


Elemzésünk az itBusiness hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.huTovábbi anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés eredményeiből készített piackutatási cikksorozatunk hatodik évfolyamának végén a kulisszák mögé tekintünk - a piac helyzete és trendjei után a terület legátfogóbb kutatásának hátterét mutatjuk be.
Csomagban a megoldás?
Intézményi internet: dsl-túlsúly
Mobiltávközlés a közszférában
Fix telefon: felülsúlyozva
Bővülő alközponti kapacitások
A közszféra it-biztonsága
Szoftverek az intézményeknél
Szerverek és hálózatok az intézményeknél
Intézményi pc-k
Sikeres csomagok
Lakossági mobilhasználat
El nem múló vezetékes
Internet a háztartásokban
Géptelenség
Otthon, számítógéppel
Nagyképernyős házi oltárok
Átrendeződés a szakadék két oldalán
Felelős biztonság
Internet alapú funkciók
Mobilüstökös
IT-beruházások
It-szolgáltatások
Üzleti szoftverek
Csomagolt távközlés
Szerverszoftverek
Szoftverek a cégeknél
Vállalati vezetékes telefónia
Alközpontok
Hálózatok a cégeknél
Minőségi beszerzések
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.