Heti elemzéseink - ICT2009    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2009
Sikeres csomagok

2010. március 12. 15:27
Egyre elterjedtebbek a piacon a távközlési szolgáltatásokból összeállított csomagok; a háztartások körében a legnépszerűbbnek a televízió, az internet és a vezetékestelefon-szolgáltatás 3play-kombinációja számít.

Az a sokat hallott-hangoztatott tézis, miszerint információs társadalomban élünk, szinte kézzelfoghatóvá válik a BellResearch Infokommunikációs Jelentésében a távközlési szolgáltatások konvergenciáját vizsgáló elemzés eredményeit olvasva. A témakör keretében a hazai háztartások által igénybe vett telekommunikációs szolgáltatásokat és az ezek közötti összefüggéseket vizsgálták a kutatók.

Infokommunikációs függőségben

A Jelentés szerint a legnépszerűbb szolgáltatáshasználati mintázatnak a vezetékes, illetve a mobiltelefon, a fizetős tévé és az internetszolgáltatás négyese számít: a háztartások 27 százalékában megtalálható az említettek mindegyike, bár ezeket nem feltétlenül egyetlen szolgáltató kínálatából veszik igénybe. Jól mutatja a mindennapi élet infokommunikációs függőségét, hogy a mintegy négymillió hazai háztartásból ma már kevesebb mint 150 ezerben nélkülözik teljességgel az előbbi szolgáltatásokat, azaz ezek közül egyet sem vesznek igénybe az ott élők. A felsorolt négyből három szolgáltatásra a háztartások 27 százalékában, míg kettőre 26 százalékban fizetnek elő csomagban vagy egyedi szerződések keretében. Mindeközben a tendencia azt mutatja, hogy a háztartások ict-kitettsége folyamatosan nő, azaz évről évre több telekommunikációs megoldásra fizetnek elő.


A konvergenciában rejlő piaci lehetőségeket a távközlési cégek is felismerték. A többlábasítás, azaz az előfizetőknél minél több szolgáltatással történő egyidejű jelenlét zászlóra tűzése magával hozta a "több képernyős" szolgáltatói modelleket, amelyek közül napjainkban a három képernyős [web, tévé és mobil] számít talán a leginkább népszerűnek. Mindez nem véletlen, hiszen alapvetően ez az a három felület, amelyekhez kapcsolódó megoldások magas penetrációval és gyors fejlődési ütemmel rendelkeznek, s mindemellett alkalmasak arra, hogy passzív vagy akár interaktív tartalmakat is továbbítsanak.

Kölcsönös előnyök

Az, hogy mind több szállal kapcsolódjanak az ügyfelekhez, elemi érdekük a szolgáltatóknak, hiszen így erősebb lehet a hozzájuk való kötődés, magasabb bevételt realizálhatnak, s nem utolsósorban kedvezően befolyásolhatják a churnt, azaz az ügyfelek elvándorlását. A szolgáltatást igénybe vevők ugyanakkor díjkedvezményre, valamint egyszerűbb ügyintézésre és számlázásra számíthatnak.

A bundled [csomagolt] szolgáltatások iránti keresleti és kínálati igény arra ösztönözte a szolgáltatókat, hogy olyan ajánlatokkal jelenjenek meg, amelyek adott szerződésbe ágyazva több távközlési szolgáltatást is tartalmaznak. Látni kell azonban azt is, hogy mindez óhatatlanul maga után vonta a piac technológiák szerinti átrendeződését. A kábeltelefon, valamint a kábeltévés internet térnyerése is jelentős részben ennek köszönhető: mindkettő penetrációja akkor indult érdemi növekedésnek, amikor a kábeltévé-szolgáltatatók elkezdtek internet- és vezetékestelefon-szolgáltatást nyújtani a kábeltelevíziós hálózataikon - mutatnak rá a BellResearch elemzői.

Technológiák ötvözete

A szolgáltatáscsomagok sikere emellett arra sarkallta a szolgáltatatókat, hogy akár különböző platformon is megvalósítsák a 2- és 3play- modelleket, azaz a két vagy három szolgáltatás csomagban történő igénybevételét ugyanattól a szolgáltatótól. Míg korábban inkább az azonos platformon történő kiszolgálás volt a tipikus, addig manapság már nem ritkák az olyan ajánlatok sem, amelyek ötvözik a különböző technológiai megoldásokat. Példa erre az egyik meghatározó távközlési szolgáltató által kínált műholdas televízió-szolgáltatás és a hagyományos réz érpáron megvalósított pstn-telefon kombinációja.


Elemzésünk az itBusiness hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.huTovábbi anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés eredményeiből készített piackutatási cikksorozatunk hatodik évfolyamának végén a kulisszák mögé tekintünk - a piac helyzete és trendjei után a terület legátfogóbb kutatásának hátterét mutatjuk be.
Csomagban a megoldás?
Intézményi internet: dsl-túlsúly
Mobiltávközlés a közszférában
Fix telefon: felülsúlyozva
Bővülő alközponti kapacitások
A közszféra it-biztonsága
Szoftverek az intézményeknél
Szerverek és hálózatok az intézményeknél
Intézményi pc-k
Hódít a műholdas tévé
Lakossági mobilhasználat
El nem múló vezetékes
Internet a háztartásokban
Géptelenség
Otthon, számítógéppel
Nagyképernyős házi oltárok
Átrendeződés a szakadék két oldalán
Felelős biztonság
Internet alapú funkciók
Mobilüstökös
IT-beruházások
It-szolgáltatások
Üzleti szoftverek
Csomagolt távközlés
Szerverszoftverek
Szoftverek a cégeknél
Vállalati vezetékes telefónia
Alközpontok
Hálózatok a cégeknél
Minőségi beszerzések
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.