Heti elemzéseink - ICT2009    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2009
Fix telefon: felülsúlyozva

2010. április 29. 16:52
Az intézmények számára továbbra is a vonalas telefon jelenti az elsődleges kommunikációs platformot. Bár a vezetékes hangcsatornák száma ma már közel azonos a használatban lévő sim-kártyákéval, az előbbire mégis kétszer akkora költés jut, mint a mobiltelefóniára.

A Magyar Infokommunikációs Jelentés kutatássorozatában a BellResearch az üzleti és a lakossági szegmens távközlési profiljának vizsgálata mellett a költségvetési szervezetek telekommunikációs gyakorlatát is górcső alá veszi. A telefóniát bemutató elemzés szerint a fővonalak lassan csökkenő száma ellenére a hazai intézményi szegmensben a fixtelefon-használat továbbra is kiemelkedően magas, 97 százalékra tehető. Az intézmények tehát nem léteznek [vagy nem létezhetnek?] vezetékes telefon nélkül.

A legkézenfekvőbb megoldás

Ha csak azt nézzük, hogy meg szeretnénk keresni valamelyik állami szervet, kétségtelenül a legkézenfekvőbb megoldás a központi vagy valamely területhez rendelt dedikált vezetékes szám feltárcsázása. Mindez nem véletlen, hiszen míg a mobiltelefónia inkább személyes jelleget és használati jellemzőket [adott esetben identitást is] kölcsönöz a hívó félnek, illetve a kommunikációnak, addig egy állami szerv esetében nem ez jelenti a legfőbb hajtóerőt.


Az elmúlt évben a költségvetési szegmens elérhetőségét és kommunikációs igényeit - a mobiltelefónia és egyéb megoldások mellett - mintegy 123 ezer vezetékes fővonal volt hivatott kiszolgálni, javarészt isdn-kapcsolatokon keresztül - olvasható a Jelentésben. Annak ellenére, hogy a hagyományos analóg előfizetésekhez képest alacsonyabb a digitális megoldások penetrációja [az intézmények 68 százaléka rendelkezik analóg, bő fele isdn2-, 7 százaléka pedig isdn30-előfizetéssel], a digitalizáltság foka immáron 70 százalékra tehető, azaz 10 b-csatornából 7 már digitális. A fővonalak digitalizáltsági foka, ha lassan is, de folyamatosan növekszik - értékelik a trendet a BellResearch elemzői.

Az üzleti szférával ellentétben a költségvetési intézmények körében nem magától értetődő a mobilkommunikáció súlyának évről évre történő dinamikus növekedése. A fix és mobiltelefonálásra fordított kiadások esetében megmutatkozó jelenlegi 2:1 arány az üzleti szférában pont fordított [1:2] - mutatnak rá a kutatók. Ha figyelembe vesszük, hogy a vállalatoknál még ilyen peremfeltételek mellett is folyamatos az eltolódás a mobil irányába, könnyen azt hihetnénk, hogy a közszféra még nagy tartalékokkal rendelkezik a mobilos cégek számára. A helyzet ugyanakkor azt mutatja, hogy az üzleti szereplőknél detektált fix-mobil cserefolyamat ebben a szegmensben csak korlátozottan érvényesül; az előző évhez képest például az arányokban nem mutatkozott számottevő eltérés - derül ki a BellResearch elemzéséből. A helyzetkép persze korántsem mondható általánosnak: míg ugyanis a központi költségvetési intézmények körében az elmúlt időszakban nőtt a fix telefónia súlya, addig az egészségügyben csökkent a részaránya.


Konzervatív intézmények

Az állami intézmények konzervatívnak tekinthetők a fix telefónia technológiáit illetően. A vezetékes telefon jelenléte mellett az internetes telefonálás [voin] 8 százalékuknál, a szolgáltatói voip és kábeltelefónia pedig nem egészen 3-3 százalékuknál fordul elő. Kevéssé elfogadottak tehát az új, ip alapokon nyugvó megoldások. Szembetűnő viszont, hogy a tavalyi évben még az intézmények 13 százaléka vett igénybe közvetítőválasztásos telefonszolgáltatást, amely megoldás az utóbbi években az üzleti szférában egyre inkább marginálissá vált.


Elemzésünk az itBusiness hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.huTovábbi anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés eredményeiből készített piackutatási cikksorozatunk hatodik évfolyamának végén a kulisszák mögé tekintünk - a piac helyzete és trendjei után a terület legátfogóbb kutatásának hátterét mutatjuk be.
Csomagban a megoldás?
Intézményi internet: dsl-túlsúly
Mobiltávközlés a közszférában
Bővülő alközponti kapacitások
A közszféra it-biztonsága
Szoftverek az intézményeknél
Szerverek és hálózatok az intézményeknél
Intézményi pc-k
Sikeres csomagok
Hódít a műholdas tévé
Lakossági mobilhasználat
El nem múló vezetékes
Internet a háztartásokban
Géptelenség
Otthon, számítógéppel
Nagyképernyős házi oltárok
Átrendeződés a szakadék két oldalán
Felelős biztonság
Internet alapú funkciók
Mobilüstökös
IT-beruházások
It-szolgáltatások
Üzleti szoftverek
Csomagolt távközlés
Szerverszoftverek
Szoftverek a cégeknél
Vállalati vezetékes telefónia
Alközpontok
Hálózatok a cégeknél
Minőségi beszerzések
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.