Heti elemzéseink - ICT2010    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2010
Duplázó mobilnet

2010. szeptember 21. 12:31
Az internet-előfizetéssel rendelkező gazdálkodó szervezetek kilenctizedénél megjelenik valamilyen vezetékes technológia, miközben minden ötödiknél már mobilinternet-kártyát (is) találunk.

A legalább egyfős vállalatok és intézmények továbbra is elsősorban a dsl típusú internetkapcsolatokra építenek, kétharmaduknál található erre a technológiára épülő hozzáférés - olvasható a Magyar Infokommunikációs Jelentés legfrissebb kiadásában. A kisebb cégek esetében jelentős még a kábelinternet, a nagyoknál pedig a bérelt vonali elérések elterjedtsége. Minél nagyobb egy szervezet, annál valószínűbb, hogy több technológiára is előfizetnek - mutat rá a BellResearch elemzése. Míg például a legalább 250 főt foglalkoztató cégek kétharmadánál több megoldás is biztosítja a világhálóhoz történő kapcsolódást, addig ugyanez az arány a kis- és középvállalatoknál 35 százalék, a mikrovállalati szegmensben pedig 9 százalék körüli. A leggyakoribb "párosításnak" a dsl és a mobilinternet számít.

A kutatássorozat idei eredményeiből kiderül, hogy az elmúlt egy év nyertese egyértelműen a mobilinternet, és ezzel együtt a mobiloperátorok. A nagyvállalatok háromötödénél, a középvállalatok kétötödénél, de már a mikrovállalatok 18 százalékánál is találunk mobilnetes pc-t. Az intézmények a vállalatokhoz képest kissé tartózkodóbbak, körükben 12 százalék a mobilnetes kártya elterjedtsége.

 

 

A kizárólag internet-hozzáférésre használt kártyák száma egy év alatt megduplázódott. A szegmens bővülése az egész piacra kedvező hatást gyakorolt, az előfizetői szám összességében mintegy ötödével bővült. A hangsúlyok változását jól mutatja, hogy a teljes üzleti szférában a mintegy 180 ezer vezetékes internet-előfizetésre ma már több mint 100 ezer mobilinternet-kártya jut - áll a kutatásban.

A mobilnet adatkapcsolati megbízhatóságának egyéb szélessávú megoldásokkal szembeni összehasonlítása is többségében kedvező: ugyan a megkérdezett döntéshozók ötöde nem tudta megítélni, a többiek csak kisebb hányada (30 százalék) szerint marad el megbízhatóságban a vezetékesétől, a mobilnet minősége minden második válaszadó szerint legalább ugyanolyan szintű.

A kutatás eredményei szerint a 2009/2010-es terminusban a vezetékes internetkapcsolatok száma stagnált, ami az internet-hozzáférési piac telítődésére, illetve a mobil szélessáv helyettesítő hatására vezethető vissza. Míg a nagyobb szervezetek esetében inkább a kiegészítő jelleg dominál, addig az 1-9 fős cégeknél a helyettesítés a meghatározó - mutatnak rá a BellResearch elemzői.

 

Elemzésünk az itBusiness hetilapban jelent meg.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.hu

 További anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés kutatási eredményeiből készített cikksorozatunk hetedik évfolyamának végére ért. A piac sarokszámai és főbb trendjei után a terület legátfogóbb hazai kutatásának hátterét mutatjuk be.
Modern vagy hagyományos?
Kacsintás az nfc felé
IT, stratégia, fejlesztések
Óvatos büdzsék
Pc-k a cégeknél
Szoftverek a cégeknél
Még nem elég fontos
Súlypont-áthelyezés
Egyre többen egyre többet
Dimenzióváltás
Folytatódó szerkezetváltás
Nem csak telefonálásra
Otthoni gépek
Mobilizálódó hozzáférések
Pc és net otthon
Lakossági fix telefónia
Pro/contra it-outsourcing
Outsourcing vs. insourcing
Becsomagolt szolgáltatások
Ritka a többszolgáltatós modell
Anziksz Telefóniából
Telephelyek között és azokon túl
Sa(a)sok röpte
Friss piaci kép
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.