Heti elemzéseink - ICT2010    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2010
Sa(a)sok röpte

2010. szeptember 30. 18:12
A gazdasági válság az outsourcing egyes területein lehűlést hozott, de a saas prosperál. Először az elvek szintjén kell elfogadni a software-as-a-service koncepciót, ehhez azonban el kell szakadni a birtoklási vágytól.

Az utóbbi években a távközlési szolgáltatók számára életbevágóan fontossá vált - a piacrészesedés megőrzése mellett - az árbevétel védelme. A vállalati költséghatékonyságra való törekvés, valamint az adatkommunikációs és internet-hozzáférési piacon a rendelkezésre álló sávszélességek "tartalommal való megtöltése" lehetőséget biztosított a hosztolt és menedzselt szolgáltatások térnyerésére - áll a BellResearch által készített Magyar Infokommunikációs Jelentés internet alapú megoldásokkal és menedzselt szolgáltatásokkal foglalkozó, friss elemzésében.

A saas megítélése kettős. Access szinten feltételezi a magasabb szolgáltatási szintet, miközben fogadtatása ellentmondásos: a kínált előnyöket könnyen háttérbe szorítja az outsourcing jelleg, mely sokszor még mindig negatívan cseng a hazai üzleti döntéshozók fülében. A piacot jellemző, ma még viszonylag jelentős távolmaradásra jó indikátor, hogy az egyik leginkább "egyértelmű" menedzselt szolgáltatással, a szolgáltatói voip-telefonmegoldással a kutatásban megkérdezett távközlési és informatikai döntéshozók alig fele találkozott, érdemi információval pedig közülük is csupán minden második rendelkezett. A menedzselt szolgáltatások terjedésének egyik legfőbb kerékkötője kétségtelenül az információhiány - mutat rá a BellResearch kutatása.


A szolgáltatások sikeres piacra vitele során meg kell küzdeni a bizalmatlansággal, a projektszerzés érdekében pedig egyaránt be kell csatornázódni az üzleti és az informatikai döntéshozókhoz is. A referenciák, a már meglévő jó ügyfélkapcsolat kiemelten fontos, de a döntő faktor az esetek túlnyomó többségében mégis az ár, illetve az elérhető költségmegtakarítás.

A szolgáltatók célja, hogy minél több cégnél valódi alternatívaként tekintsenek erre a megoldásra. Bár a saas főleg a nagyvállalatok [itt az elterjedtség 8 százalékos] - kisebb részben [3 százalék] a középvállalatok - körében potens, a kutatássorozat eredményei szerint a piac töretlenül fejlődik. A hazai vállalati és intézményi szférában a kiszolgált funkciók között a dobogón jelenleg a vállalatirányítási rendszerek, a pénzügyi-ügyviteli szoftverek, valamint a csoportmunka-alkalmazások állnak. A kutatók szerint a következő időszakban fokozott figyelem kísérheti a crm-et, az ügyfélkapcsolati megoldásokat.


 

Elemzésünk az itBusiness hetilapban jelent meg.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.hu

 További anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés kutatási eredményeiből készített cikksorozatunk hetedik évfolyamának végére ért. A piac sarokszámai és főbb trendjei után a terület legátfogóbb hazai kutatásának hátterét mutatjuk be.
Modern vagy hagyományos?
Kacsintás az nfc felé
IT, stratégia, fejlesztések
Óvatos büdzsék
Pc-k a cégeknél
Szoftverek a cégeknél
Még nem elég fontos
Súlypont-áthelyezés
Egyre többen egyre többet
Dimenzióváltás
Folytatódó szerkezetváltás
Nem csak telefonálásra
Otthoni gépek
Mobilizálódó hozzáférések
Pc és net otthon
Lakossági fix telefónia
Pro/contra it-outsourcing
Outsourcing vs. insourcing
Becsomagolt szolgáltatások
Ritka a többszolgáltatós modell
Anziksz Telefóniából
Telephelyek között és azokon túl
Duplázó mobilnet
Friss piaci kép
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.