Sajtóközlemények    
Publikációk
/
Sajtóközlemények
Okosabb vagy a titkárnődnél? Sok hazai cégnél az energiaköltség legfeljebb adminisztratív kérdés

2010. október 11. 12:44
A tudatosság hiánya - röviden így summázható az energiaköltségekkel kapcsolatos hozzáállás a kis- és középméretű hazai vállalatok és intézmények gyakorlatában. A BellResearch Energia Riport kutatása rámutatott, hogy bár e kör közel 800 milliárd forintot költ áramra és gázra, csak kevesen szánnak kellő energiát ezekre a kérdésekre. Ugyan valóban lehetne megtakarítani, de ennek talán nem az odafigyelés megspórolása a legmegfelelőbb módja.

A BellResearch kutató- és tanácsadócég a MentorPartner közreműködésével átfogó felmérést készített a 10 fő feletti hazai vállalatok és intézmények áram- és gázpiacáról, mélyrehatóan elemezve a top 1000 nagyfogyasztó alatti, a szolgáltatók számára kevésbé ismert szegmensek fogyasztási sajátosságait, elégedettségét és döntési preferenciáit.

Az Energia Riportban a kutatók az energiaköltségek csökkentésének lehetőségeit is vizsgálták; az erre törekvők két eltérő megközelítést alkalmazhatnak. Megtakarítás elérhető egyrészt a felhasznált mennyiség csökkentésével, amit például szigorúbb házon belüli szabályozással, illetve az energiahatékonyságot fokozó beruházásokkal lehet megvalósítani. A másik út a beszerzési árak csökkentése, ehhez jobb szerződéses feltételekre, a kereskedők versenyeztetésére vagy beszerzési társuláshoz való csatlakozásra van szükség. Persze a két megközelítés kombinációja is alkalmazható.

Mindkét metódus feltételezi azonban, hogy a döntéshozó tisztában legyen úgy a saját fogyasztási szokásaival és igényeivel, mint a piaci viszonyokkal - mutatott rá Virágh Miklós, a BellResearch kutatási igazgatóhelyettese. Épp ezek azok a dimenziók, ahol a tanulmány igen komoly hiányosságokat tár fel. A vállalatok és intézmények "energiaügyekben illetékes döntéshozói" az esetek közel felében nem tudták volumenben kifejezni saját felhasználásukat, negyedük pedig a ráfordításaival sem volt tisztában. Pedig az eredmények szerint a működéshez kapcsolódó, nem anyag- vagy bérjellegű kiadások közel kétötödét az energiaköltségek teszik ki, ami egy szerződő cégre, illetve intézményre vetítve évente 12 millió forintos áram-, és közel 17 milliós gázszámlát jelent.

A döntéshozók energiakérdésekhez való viszonyulására jellemző, hogy csak minden második megkérdezett tartja jelentős tényezőnek cége versenyképessége szempontjából az energiaköltségek alakulását - tárta fel a kutatás. A makrogazdasági adatok ezzel szemben arról árulkodnak, hogy Magyarország az energiahatékonyság terén lemaradásban van. A Világbank kimutatása szerint 2007-ben egységnyi energia felhasználásával idehaza 6,7 dollár értéket termeltünk meg, míg nyugati szomszédunknál 8,9 dollárnyit, azaz egyharmaddal többet; a dobogós Egyesült Királyságban pedig csaknem a mienk másfélszeresét.  Akár észreveszik a vállalatok vezetői, akár nem, bőven akad ledolgozandó versenyhátrányunk - hívja fel a figyelmet a BellResearch tanulmánya.

Persze a hazai kép sem egységes. Vannak felkészült, előrelátó vállalatvezetők, akik figyelik az energiakiadások alakulását, nyomon követik a piaci változásokat, versenyeztetik a beszállítóikat, intézkedéséket hoznak, beruháznak az energiatakarékosabb működés érdekében. De az (energia)tudatos vezető ritka. A vizsgált entitások mindössze kétötöde tett vagy tervez lépéseket az energia-költségszint csökkentésére, aminek csak egy töredéke beruházás-igényes fejlesztés, többsége átszervezés, szigorúbb belső szabályozás. Négyből egy cég, illetve ennél is kevesebb intézmény keresett meg ajánlatkéréssel legalább egy áramkereskedőt az utóbbi egy évben, a gázpiac vonatkozásában pedig még alacsonyabb arányokat láthatunk, pedig a liberalizált piacon ezt bárki megtehetné. Hasonlóképp a célcsoport ötöde még évi egy alkalommal sem készít felülvizsgálatot energiaköltségei alakulásáról, a kutatás szerint 15% pedig nem szokta ellenőrizni a számlán feltüntetett tételeket.

Bár a szektor jellegéből adódóan a végső szót szinte valamennyi kérdésben az első számú vezető mondja ki, gyakran ez csak adminisztratív lezáró aktus - világítja meg Virágh Miklós. Érzékletes tény, hogy az „energetikai döntéshozó” az esetek közel 20%-ában a titkárnő vagy az irodavezető. Ettől még persze lehetne szakmailag megalapozott, jól előkészített döntéseket hozni, de a kutatásban feltárt tények ezzel ellentétes gyakorlatról árulkodnak. Tudatos, felkészült vevők nélkül pedig a legjobb szabályozás, a legszigorúbb versenyhatóság sem tehet sokat - mutat rá a BellResearch szakembere. A liberalizált energiapiac idehaza sokaknak még újdonság, aminek működését meg kell tanulnunk - a keresleti és kínálati oldalnak egyaránt. Rég tudjuk, energia nem vész el, csak átalakul. Amit ma tanulásra, a piac megismerésére áldozunk, az holnap versenyelőnyünkké válhat.

 


Az eredmények forrása

A közölt eredmények forrása a BellResearch és a MentorPartner „Energia Riport 2010” kutatása, amely átfogó képet és stratégiai elemzést ad a mintegy 44 ezres, az első 1000 nagyfogyasztó után a sorban következő kkv- és intézményi kör liberalizált versenypiacáról. A kutatás részletesen bemutatja a vevői oldal informáltságát, fogyasztási jellemzőit, döntési preferenciarendszerét, elégedettségét és váltási affinitását.

Az adatfelvétel során 889 darab szervezet energetikai/energiafogyasztási kérdésekben illetékes döntéshozójával készült telefonos interjú. A teljes minta +/-3,3% pontossággal, létszám, ágazat és regionális elhelyezkedés szerint reprezentálja az alapsokaságot.

 

További információk az Energia Riport 2010 honlapján: www.energiariport.hu.További anyagok
A háziorvosukkal elégedettek a magyarok, az egészségüggyel nem
Az ellátórendszer megítélését tekintve kicsivel keleti szomszédaink előtt járunk, de jócskán lemaradva a finnektől és a hollandoktól; az okokat legtöbben az elégtelen finanszírozásban látják. Az állami egészségügyön kívüli, fizetős orvosi szolgáltatást minden ötödik magyar felnőtt vett igénybe az elmúlt évben -- számol be az IRIS Network nemzetközi kutatásának hazai eredményeiről a BellResearch kutató- és tanácsadócég.
Carpe diem - tízből négyen nemigen gondolunk az anyagi jövőnkre
Éled a remény a kkv-kben, visszaszorulóban a pesszimizmus
Ismerni nem kötelező?
Lakáshitel: 20 év szigorított
''Bármit aláírok, ha megkapom'' - kényszerhelyzetben a lakáshitel-igénylők közel harmada
Távmunka: igen, bevált
Nem elég megbízhatónak lenni, annak is kell látszani - nehezen építhető újra a pénzügyi szféra iránti bizalom
Gazdagabbá is tett a válság
Kihelyezés: dönteni, de milyen alapon?
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.