Heti elemzéseink - ICT2010    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2010
Telephelyek között és azokon túl

2010. október 11. 12:42
Fokozódik az igény az ip alapú üzleti adatkommunikációs megoldások iránt. A centralizáció, konszolidáció és konvergencia mellett egyre fontosabb a működési költségek csökkentése.

A legalább 10 fős hazai vállatok valamivel több mint negyede, míg az intézmények ötöde folytat belföldi relációban adatátvitelt. A kis- és közepes vállalkozások zömében csak a bankjukhoz, esetenként beszállítóikhoz vagy alvállalkozóikhoz kapcsolódnak, miközben a nagyvállalatok 46 százaléka már a telephelyeik között is adatkommunikációs kapcsolatot tart fenn - olvasható a Magyar Infokommunikációs Jelentés legfrissebb kiadásában. Az arányokat tekintve azonban a telephelyeiket összekapcsolók alig harmadannyian vannak, mint az egyéb belföldi végpontokkal kapcsolatot létesítők.

A BellResearch szerint az adatátvitelt folytató 10 főnél több alkalmazottat foglalkoztató cégek negyede, az intézményeknek pedig a tizede tervezi 2011 végéig, hogy bővíti a jelenlegi megoldás[ok] sávszélességét. A fejlesztések mögött a vevőkkel, beszállítókkal és partnerekkel való kapcsolattartás mellett gyakran költségmegfontolások állnak. Különösen a nagyobb cégek esetében releváns, hogy a vállalatirányítási rendszerek bevezetése, az üzletkritikus alkalmazások távoli elérése, a szervezetek növekedésével-átalakulásával a telephelystruktúra megváltozása kiindulópontot jelentsen az adatátviteli megoldások irányába történő lépésre, a jelenlegi infrastruktúra bővítésére.

 

 

A telekommunikációs hálózatoknál a magas fokú megbízhatóság alapkövetelmény. Ez különösen igaz a hangszolgáltatások esetében. Ennek tükrében komoly előrelépés, hogy a telephelyek közötti adatkapcsolatokat minden második cég, az intézményeknek pedig háromnegyede telefonálásra is használja - mutat rá a BellResearch kutatása. E költségracionalizálási fogás mögött a nagyvállalatok túlnyomó többségénél már sokéves tapasztalat áll. Az érintett kis- és középvállalatok mintegy fele csupán az utóbbi három évben döntött a zömében ip-megoldásra való részleges vagy teljes átállás mellett.

A nemzetközi adatkommunikáció, bár az intézmények körében marginális jelentőségű, a vállalatoknál - főként az 50 főnél többet foglalkoztató szervezeteknél - releváns megoldás. A nagyvállalatok kétötöde, a középvállalatoknak pedig a 17 százaléka tartja ilyen módon a kapcsolatot főként az anyacéggel, kisebb részben a külföldi beszállítókkal vagy vevőkkel.

 

Elemzésünk az itBusiness hetilapban jelent meg.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.hu

 További anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés kutatási eredményeiből készített cikksorozatunk hetedik évfolyamának végére ért. A piac sarokszámai és főbb trendjei után a terület legátfogóbb hazai kutatásának hátterét mutatjuk be.
Modern vagy hagyományos?
Kacsintás az nfc felé
IT, stratégia, fejlesztések
Óvatos büdzsék
Pc-k a cégeknél
Szoftverek a cégeknél
Még nem elég fontos
Súlypont-áthelyezés
Egyre többen egyre többet
Dimenzióváltás
Folytatódó szerkezetváltás
Nem csak telefonálásra
Otthoni gépek
Mobilizálódó hozzáférések
Pc és net otthon
Lakossági fix telefónia
Pro/contra it-outsourcing
Outsourcing vs. insourcing
Becsomagolt szolgáltatások
Ritka a többszolgáltatós modell
Anziksz Telefóniából
Sa(a)sok röpte
Duplázó mobilnet
Friss piaci kép
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.