Heti elemzéseink - ICT2010    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2010
Anziksz Telefóniából

2010. október 15. 12:38
Jelentés az üzleti vezetékes hangpiacról: ebben az évek óta csökkenő képet mutató szegmensben a 2009-2010-es terminusban a pstn-hangcsatornák állománya zsugorodott, míg a voip-előfizetések száma arányaihoz mérten jelentősen megnőtt.

A hazai társas vállalkozások közel 60 százaléka rendelkezik fixtelefon-előfizetéssel - derül ki a BellResearch által készített Magyar Infokommunikációs Jelentés legújabb elemzési moduljából. A válaszadók több mint kétötöde szerint cégük tevékenysége nagymértékben a vezetékes telefonra utalt. Míg a 10+ fős vállalatok körében szinte teljes ellátottságról beszélhetünk, addig az 1-9 fős mikrovállalatoknak csak a fele előfizető.

A 2009-2010-es terminusban az üzleti vezetékes hangpiacon a pstn-hangcsatornák állományának zsugorodásával szemben a voip-előfizetések markáns bővülése a jellemző. A trendet azonban továbbra is a hagyományos vezetékes telefónia szabja meg, mivel a szervezetek fix, beszéd célú infrastruktúrája meghatározó módon pstn alapú - mutatnak rá a BellResearch kutatói.

 

 


A közvetlen előfizetők aránya a pstn-telefónia esetében közel 50 százalék. A kábeltelefon-szolgáltatás elterjedtsége a mikrovállalkozási szegmensben a legmagasabb, 4 százalékra tehető; a szolgáltatói voip-megoldások penetrációja 2 százalék körüli értéket mutat.

Az üzleti vezetékes hangpiac 2003 óta folyamatosan csökken, a zsugorodás mértéke évről évre nő. A folyamat irreverzibilis, legfeljebb az apadás dinamikája tompítható. A válság a fenti folyamatokat jóllehet erősíti, de semmi esetre sem határozza meg azokat. A költségmegtakarítási nyomás a vállalatok tevékenységében erőteljesen mérsékli a fixtelefónia relevanciáját - mutatnak rá a BellResearch elemzői.

A szervezetek várhatóan egyre kevesebb percet forgalmaznak majd a hagyományos vezetékes hálózaton, és a verseny hatására a tarifák további mérséklődésére lehet számítani, mivel a rendszeresen szerződésmegújításra kényszerülő szolgáltatók - főként a nagyobb alkuerejű szegmensek esetében - csak csökkenő árakon tudják ügyfeleiket megtartani.

Ugyanakkor - olvashatjuk a Magyar Infokommunikációs Jelentésben - ügyfélszám tekintetében a fixről mobiltelefóniára történő erőteljes migráció a jövőben sem várható, hiszen tízből kilenc válaszadó nem tartja elképzelhetőnek, hogy cégük vezetékes telefonvonalait mobiltelefon-előfizetésre váltsák.


Elemzésünk az
itBusiness hetilapban jelent meg.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.hu

 További anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés kutatási eredményeiből készített cikksorozatunk hetedik évfolyamának végére ért. A piac sarokszámai és főbb trendjei után a terület legátfogóbb hazai kutatásának hátterét mutatjuk be.
Modern vagy hagyományos?
Kacsintás az nfc felé
IT, stratégia, fejlesztések
Óvatos büdzsék
Pc-k a cégeknél
Szoftverek a cégeknél
Még nem elég fontos
Súlypont-áthelyezés
Egyre többen egyre többet
Dimenzióváltás
Folytatódó szerkezetváltás
Nem csak telefonálásra
Otthoni gépek
Mobilizálódó hozzáférések
Pc és net otthon
Lakossági fix telefónia
Pro/contra it-outsourcing
Outsourcing vs. insourcing
Becsomagolt szolgáltatások
Ritka a többszolgáltatós modell
Telephelyek között és azokon túl
Sa(a)sok röpte
Duplázó mobilnet
Friss piaci kép
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.