Heti elemzéseink - ICT2010    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2010
Ritka a többszolgáltatós modell

2010. október 20. 12:36
Az üzleti mobiltelefon-penetráció alakulása a 2008-2010-es terminusban konszolidált képet mutat, a telítettség közeli stagnálás a meghatározó. A folyamatot némileg árnyalja a vállalati mobilflották folyamatos térnyerése.

Az összes magyarországi vállalat együttesen mintegy 1,3 millió, átlagosan pedig 8 darab közvetlen mobiltelefon-előfizetéssel rendelkezik. A prepaid kártyák szerepe továbbra is marginális, 1 százalék alatti. A 10-nél több főt foglalkoztató cégeknél a penetráció eléri a 95 százalékot, az 1-9 fős vállalkozásoknál ugyanakkor alig haladja meg a 60 százalékot, mivel ebben a szegmensben magas azoknak az üzleti célokra [is] használt előfizetéseknek a száma, amelyek magánszemély nevén vannak - derül ki a BellResearch által készített Magyar Infokommunikációs Jelentés legújabb elemzéséből.

A piac természetes telítődése miatt az elmúlt évben a sim-kártyák állományának bővülése lelassult, jóllehet a számuk az üzleti szegmensben már így is több mint a kétszerese a vezetékes fővonalakéinak. A válság ugyan erősíti a folyamatot, de nem ez a fő befolyásoló tényező - mutatnak rá a BellResearch kutatói.

 


Ez a mennyiség a 10-nél több alkalmazottal dolgozó cégeknél a belső mobilpenetráció bővülésének köszönhetően még emelkedett, a válság által erősebben érintett mikrovállalatoknál azonban stagnálás tapasztalható, jóllehet a sim-kártyák számát tekintve ezek a cégek rendelkeznek a legtöbb előfizetéssel. Összességében az állomány felét, a költéseknek pedig közel kétharmadát a mikro- és kisvállalatok adják.

A telítődő piacon a szolgáltatók között éles árverseny alakult ki, különösen a nagy- és középvállalati szegmensben, ahol a jelentős mobilflották miatt a cégek egyedi megállapodások révén meghatározó alkupozícióval bírnak. Az üzleti mobiltelefon-előfizetések közel négyötödét zárt felhasználói csoport részeként használják. A szervezetek túlnyomó többsége csak egy szolgáltatóval áll kapcsolatban: mindössze 5 százalékuk fizet elő két vagy három szolgáltatónál. 2010 során a teljes vizsgált vállalati sokaság körülbelül 5 százaléka tervezi új mobiltelefon-előfizetés beszerzését.

A vásárlási kedv szegmensek szerint erősen eltérő: míg a legnagyobb szervezeteknél az alapsokaság harmadát is elérheti, addig a kisebbeknél alig 4 százalék. A BellResearch elemzése szerint a közeljövőben bevételi oldalon a piac 4-5 százalékos csökkenésére számíthatunk éves szinten.

 

Elemzésünk az itBusiness hetilapban jelent meg.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.huTovábbi anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés kutatási eredményeiből készített cikksorozatunk hetedik évfolyamának végére ért. A piac sarokszámai és főbb trendjei után a terület legátfogóbb hazai kutatásának hátterét mutatjuk be.
Modern vagy hagyományos?
Kacsintás az nfc felé
IT, stratégia, fejlesztések
Óvatos büdzsék
Pc-k a cégeknél
Szoftverek a cégeknél
Még nem elég fontos
Súlypont-áthelyezés
Egyre többen egyre többet
Dimenzióváltás
Folytatódó szerkezetváltás
Nem csak telefonálásra
Otthoni gépek
Mobilizálódó hozzáférések
Pc és net otthon
Lakossági fix telefónia
Pro/contra it-outsourcing
Outsourcing vs. insourcing
Becsomagolt szolgáltatások
Anziksz Telefóniából
Telephelyek között és azokon túl
Sa(a)sok röpte
Duplázó mobilnet
Friss piaci kép
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.