Heti elemzéseink - ICT2010    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2010
Outsourcing vs. insourcing

2010. november 8. 16:33
Az informatikai erőforrás-kihelyezés tyúklépésben, de folyamatosan bővülő piacának kínálati szereplői számos nehézségre számíthatnak az új ügyfelek megszerzése terén. A döntéshozók többsége elutasító, ami a potenciális klientúra további meggyőzését teszi szükségessé.

A hazai it-vezetők nagyobbik része a házon belüli megvalósítást tekinti prioritásnak. Ez egyfelől a területet illető tájékozottságbeli hiányosságokra, a kiszervezéssel kapcsolatos félelmekre, a kockázatok kerülésére, másfelől a saját pozíció védelmére és nem mellékesen a házon belül tartott folyamatok költségének mérésére irányuló egzakt metrikák hiányára vezethető vissza. A megkérdezett döntéshozók többségénél nincs meg az egyes it-folyamatok kiszervezésére irányuló motiváció - világítanak rá a BellResearch kutatási eredményei.

 


Az informatikai döntéshozók többsége nem érzi, hogy bármiféle nehézséget okozna számára az it-fejlesztések prioritásainak felállítása, a beruházások költséghatékony megvalósítása vagy a rendszerek üzemeltetése. Bár a jelenleginél jóval több vállalat számára jelenthetne reális alternatívát az it-outsourcing, de az igény és a motiváció hiánya, találkozva a többek között kulturális okokra visszavezethető idegenkedéssel, erőteljesen korlátozza a terület növekedési potenciálját.

Kisebb mértékben ugyan, de a terjedés gátját jelenti az információ hiánya is: a 10-nél több alkalmazottat foglalkoztató cégek válaszadóinak kevesebb mint fele tudja pontosan, mit jelent az it-outsourcing, további 26 százaléknak hiányosak az ismeretei, közel harmaduk pedig még csak nem is hallott erről a lehetőségről. Mindezeket az adatokat az eredmények értelmezésekor semmiképpen sem szabad figyelmen kívül hagyni - mutatnak rá a BellResearch elemzői.

Az eddigiekben már említett trendeket jól mutatja, ahogy az it-döntéshozók az egyes szempontok mentén értékelték az it-outsourcingot. Szembetűnő a bizonytalanok igen magas aránya, valamint az, hogy a véleményt alkotók többsége inkább negatív attitűdöt táplált a kiszervezéssel kapcsolatban, megkérdőjelezve annak valós hozadékát. Mindez természetesen pozícióféltéssel is magyarázható: különösen a nagyobb cégeknél az it-vezető nem érzi külső szolgáltatókkal helyettesíthetőnek az általa vezetett osztályt még akkor sem, ha a valós helyzet ezt éppenséggel indokolttá tenné - olvasható a Magyar Infokommunikációs Jelentés friss elemzésében.

 

Elemzésünk az itBusiness hetilapban jelent meg.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.hu

 

 

 További anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés kutatási eredményeiből készített cikksorozatunk hetedik évfolyamának végére ért. A piac sarokszámai és főbb trendjei után a terület legátfogóbb hazai kutatásának hátterét mutatjuk be.
Modern vagy hagyományos?
Kacsintás az nfc felé
IT, stratégia, fejlesztések
Óvatos büdzsék
Pc-k a cégeknél
Szoftverek a cégeknél
Még nem elég fontos
Súlypont-áthelyezés
Egyre többen egyre többet
Dimenzióváltás
Folytatódó szerkezetváltás
Nem csak telefonálásra
Otthoni gépek
Mobilizálódó hozzáférések
Pc és net otthon
Lakossági fix telefónia
Pro/contra it-outsourcing
Becsomagolt szolgáltatások
Ritka a többszolgáltatós modell
Anziksz Telefóniából
Telephelyek között és azokon túl
Sa(a)sok röpte
Duplázó mobilnet
Friss piaci kép
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.