Heti elemzéseink - ICT2010    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2010
Pro/contra it-outsourcing

2010. november 17. 16:10
Az informatikai erőforrás-kihelyezés területén a megkérdezett 10-nél több alkalmazottat foglalkoztató cégek döntéshozóinak több mint fele semmiféle problémát nem tapasztalt a partnereivel, szállítóival való együttműködés során. Összességében a driverek felülmúlják az ellenérveket, bár a kivitelezés értékelését sok esetben nehezíti a megfelelő összehasonlítási alap hiánya.

Az informatikai outsourcing igénybevételére vonatkozó döntés hátterében éppúgy állhatnak szoros értelemben vett szakmai szempontok, mint gazdasági-pénzügyi jellegű motivációk. A Magyar Infokommunikációs Jelentésben erről kérdezett 10-nél több fős cégek mintegy ötöde szerint az alkalmazott informatikai erőforrás-kihelyezés esetében a szolgáltatási szint javulása volt a legfőbb motiváló erő, tizedrészük számára pedig a külsős partner jobb felkészültsége, a költségcsökkentés, a nagyobb fokú rendelkezésre állás, illetve a rugalmasság nyomott a legtöbbet a latban; és közel háromnegyed részük érezte úgy, hogy teljes mértékben teljesültek az említett elvárásaik - mutatnak rá a BellResearch elemzői.

 

 

Fontos kitérni arra is, hogy a döntés elvi és gyakorlati súlya miatt az informatikai döntéshozók keze sokszor meg van kötve a vizsgált témakörben. Az it-feladatok kiszervezéséről csupán kétötödük dönthet teljesen önállóan, azaz saját hatáskörben, továbbá megközelítőleg ugyanekkora hányadnak van egyeztetési kötelezettsége, általában a felsőbb vezetéssel vagy az anyavállalattal szemben. Mintegy 20 százalékuk pedig egyáltalán nem dönthet ebben a kérdésben; indítványát be kell terjesztenie egy másik, a vállalati hierarchiában jellemzően magasabb döntéshozói szintre. Kiemelendő, hogy a fenti totális eredményeket jelentősen befolyásolta, hogy a kisebb cégeknél az it-döntéshozó gyakran maga az ügyvezető, ugyanakkor minél nagyobb egy vállalat, a dedikált it-vezető annál kevésbé dönthet önállóan - olvasható a BellResearch elemzésében.

A piac korlátozott tudatosságát mi sem mutatja jobban, mint az, hogy a válaszadók közel kétharmada semmilyen megtérülési számítást sem végez az it-outsourcing döntéseket megelőzően. Ezen felül ráadásul a többség, a válaszolók több mint 70 százaléka esetében a szakmai intuíció előnyt élvez az egzakt metrikákkal, illetve a konkrét mérőszámokkal szemben, amelyekkel az informatikai erőforrás-kihelyezések hatékonyságát, sikerességét mérhetnék - világítanak rá a BellResearch kutatói.

 

Elemzésünk az itBusiness hetilapban jelent meg.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.hu

 További anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés kutatási eredményeiből készített cikksorozatunk hetedik évfolyamának végére ért. A piac sarokszámai és főbb trendjei után a terület legátfogóbb hazai kutatásának hátterét mutatjuk be.
Modern vagy hagyományos?
Kacsintás az nfc felé
IT, stratégia, fejlesztések
Óvatos büdzsék
Pc-k a cégeknél
Szoftverek a cégeknél
Még nem elég fontos
Súlypont-áthelyezés
Egyre többen egyre többet
Dimenzióváltás
Folytatódó szerkezetváltás
Nem csak telefonálásra
Otthoni gépek
Mobilizálódó hozzáférések
Pc és net otthon
Lakossági fix telefónia
Outsourcing vs. insourcing
Becsomagolt szolgáltatások
Ritka a többszolgáltatós modell
Anziksz Telefóniából
Telephelyek között és azokon túl
Sa(a)sok röpte
Duplázó mobilnet
Friss piaci kép
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.