Heti elemzéseink - ICT2010    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2010
Lakossági fix telefónia

2010. november 22. 12:32
Kevés a gáz-, vagy áramkereskedőt váltó fogyasztó, még nem elég éles a verseny. Nem elég tájékozottak a fogyasztók. Másra számítunk? A közel egy évtizede liberalizált távközlési piac veteránja, a vezetékes telefon esetében is máig hiányosak az ismeretek.

Noha 20 éve egyesek a lelki üdvösségüket is feláldozták volna érte, manapság a vezetékes telefon már nem tartozik a "szexi" termékek közé. Ugyan a lakossági piacon a penetráció csökkenése megállíthatatlannak látszik, a fix telefónia piacának urai jellemzően biztosan tartják magukat a korábban megszerzett területeiken, a szolgáltatóváltás nem jellemző.

Ez a lojalitás magas foka mellett a fogyasztók relatíve magas információszegénységére is visszavezethető, amiről mi sem árulkodik jobban, mint az a tény, hogy a váltás lehetőségéről a válaszadók - a hazai háztartások távközlési kérdésben illetékes döntéshozói - több mint kétötöde még csak nem is hallott.

 

 

A szabad vezetékes szolgáltatóválasztás gyakorlati megvalósulásával kapcsolatos ismeretek pontossága is hagy némi kívánnivalót maga után, hiszen azok közül, akik már hallottak a fogalomról, több mint tíz százalék úgy tudja, csak arra van lehetőség, hogy bizonyos hívásirányokban váltson szolgáltatót az előfizető - derül ki a BellResearch kutató- és tanácsadócég által készített Magyar Infokommunikációs Jelentés legújabb elemzéséből. A vezetékes hangpiac liberalizációjának fogyasztói oldali megítélését jól tükrözi, hogy a válaszolók közel fele annak semmilyen előnyét nem érzi.

A választás szabadsága tehát már rég adott, de élni csak kevesen élnek vele, láthatólag hiányzik az erre irányuló fogyasztói akarat. A szabad szolgáltatóválasztás fogalmáról már hallott háztartások kétharmada biztosan nem tervezi, hogy a következő 12 hónapban teljesen lecseréli az eddigi vezetékes telefonszolgáltatóját, és mindösszesen csak egy százalékuk bizonyos az egy éven belüli teljes vezetékesszolgáltató-váltásban - mutatnak rá a BellResearch kutatói.

A hagyományos fixtelefon-előfizetéssel korábban rendelkező háztartások mintegy negyedénél a szolgáltatás lemondásában a legnagyobb szerepet játszó indok az volt, hogy a vezetékes telefon költségeit drágának tartották.

Ezt a képet valamelyest árnyalja, hogy a mobillal összevetve a bármilyen menedzselt fixtelefon-megoldást használó háztartások több mint harmada szerint a vezetékes telefon valamivel jobban megéri - olvasható a BellResearch elemzésében.


 

Elemzésünk az itBusiness hetilapban jelent meg.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.huTovábbi anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés kutatási eredményeiből készített cikksorozatunk hetedik évfolyamának végére ért. A piac sarokszámai és főbb trendjei után a terület legátfogóbb hazai kutatásának hátterét mutatjuk be.
Modern vagy hagyományos?
Kacsintás az nfc felé
IT, stratégia, fejlesztések
Óvatos büdzsék
Pc-k a cégeknél
Szoftverek a cégeknél
Még nem elég fontos
Súlypont-áthelyezés
Egyre többen egyre többet
Dimenzióváltás
Folytatódó szerkezetváltás
Nem csak telefonálásra
Otthoni gépek
Mobilizálódó hozzáférések
Pc és net otthon
Pro/contra it-outsourcing
Outsourcing vs. insourcing
Becsomagolt szolgáltatások
Ritka a többszolgáltatós modell
Anziksz Telefóniából
Telephelyek között és azokon túl
Sa(a)sok röpte
Duplázó mobilnet
Friss piaci kép
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.