Heti elemzéseink - ICT2010    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2010
Pc és net otthon

2010. november 26. 17:37
A számítógép mára sok háztartásban megszokott ''bútordarabbá'' vált, amelyről a legtöbb esetben a világháló is elérhető. Azok sincsenek azonban kevesebben, akiknek egyelőre hiányzik az otthonából az információs írástudás alapvető eszköze.

A hazai otthonok közel felében még hiányzik a családi készülékparkból a személyi számítógép - mutat rá a Magyar Infokommunikációs Jelentés kutatássorozatának legfrissebb elemzése. A BellResearch kutatási eredményeiből legfőbb visszatartó tényezőként az igény és a motiváció hiánya, az érdektelenség rajzolódik ki: a pc-vel nem rendelkezők háromnegyede szerint a háztartásában senkinek sincs rá szüksége, és a legtöbbek számára ez egyúttal a legfőbb ok is. Kedvezőtlen jövedelmi viszonyokra jóval kevesebben hivatkoznak - a válaszadók kevesebb, mint kéttizede számára jelent ez elsődleges korlátot -, csakúgy, mint a hozzáértés hiányára.

A meginterjúvolt háztartásfők tervei nem kecsegtetnek túl sok jóval: a pc-vel nem rendelkezők mintegy négyötöde biztosan nem készül a következő egy esztendőben asztali vagy hordozható személyi számítógépet vásárolni, és csupán két százalékuk biztos a vételi szándékában. Ha viszont lúd, akkor legyen kövér: az otthoni pc beszerzését elképzelhetőnek tartó háztartások több mint fele internet-előfizetést is vásárolna a géphez, míg relatíve sokan - a válaszadók egyharmada - bizonytalanok e tekintetben.


A BellResearch tíz éve futó kutatássorozatának számai azt mutatják, hogy a háztartások számítógép- és internet-ellátottsága közötti „olló” lassan bezárul. Míg öt évvel ezelőtt a 37 százalékos pc-penetráció jó kétszerese volt az internet elterjedtségének, mára a különbség alig négy százalékpontra apadt - mutatnak rá a kutatók. Nagyon megfogyatkozott tehát az a tömeg, akikhez "már csak" az internetet kell odavinni, mert az eszközszintű alapinfrastruktúrájuk és az alapvető számítógép-ismeretük megvan a világháló használatához.

A pc-beszerzési tervekhez hasonló a helyzet a számítógéppel ellátott otthonok internet-bevezetési szándékai terén is: a pc-vel már rendelkező hazai háztartások bő négyötöde azt nyilatkozta, hogy nem tervezi a következő egy évben előfizetés vásárlását - derül ki a BellResearch elemzéséből.

 

Reflexió

Elszomorító, de ismert az a kép, ami a kutatásból kirajzolódik - mondja Bóna Ákos, a Szélessáv Alapítvány közösségi ügyekért felelős igazgatója. - Régebben a legtöbb ember számára az ár volt az akadály a számítógép-vásárlás és az internet-előfizetés előtt, ma viszont az érdeklődés hiánya. A helyzet azért is elszomorító, mert a kimaradók között még sok a gazdaságilag aktív ember, aki rendszeresen intéz ügyeket, fizet be csekkeket, vall be adót. Érdektelenségük miatt ők azt sem tudják, hogy az infokommunikáció mennyire megkönnyíthetné az életüket.

A legfontosabb feladat ezért az igények felkeltése lenne, de ennek mikéntjével a Digitális Magyarország vitairat is adós marad egyelőre; nem derül ki belőle, hogy pontosan milyen módon, kik és mennyiért vonnák be a célul kitűzött egymilliós tábort az internethasználók közé.

A Szélessáv Alapítvány szerint az egyik lehetséges kitörési pont a televízió lehetne: annak "farvizén" az internetet is be lehetne csempészni számtalan háztartásba, és a megfelelő, könnyen elérhető tartalom már kellő motivációt jelentene a használatára. Egy másik lehetőség az alapítvány mentori rendszerének kiterjesztése: a mentorok összefoghatnák az állami és piaci szereplőket, valamint a helyi potenciális és meglévő felhasználókat, és együtt kitalálhatnák, hogy miként lehetne megteremteni vagy erősíteni a keresleti piacot a gyér kihasználtságú területeken.

  

Elemzésünk az itBusiness hetilapban jelent meg.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.hu

 További anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés kutatási eredményeiből készített cikksorozatunk hetedik évfolyamának végére ért. A piac sarokszámai és főbb trendjei után a terület legátfogóbb hazai kutatásának hátterét mutatjuk be.
Modern vagy hagyományos?
Kacsintás az nfc felé
IT, stratégia, fejlesztések
Óvatos büdzsék
Pc-k a cégeknél
Szoftverek a cégeknél
Még nem elég fontos
Súlypont-áthelyezés
Egyre többen egyre többet
Dimenzióváltás
Folytatódó szerkezetváltás
Nem csak telefonálásra
Otthoni gépek
Mobilizálódó hozzáférések
Lakossági fix telefónia
Pro/contra it-outsourcing
Outsourcing vs. insourcing
Becsomagolt szolgáltatások
Ritka a többszolgáltatós modell
Anziksz Telefóniából
Telephelyek között és azokon túl
Sa(a)sok röpte
Duplázó mobilnet
Friss piaci kép
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.