Heti elemzéseink - ICT2010    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2010
Mobilizálódó hozzáférések

2010. december 2. 13:42
Bár ma még az internetezés domináns eszköze az asztali számítógép, a helyhez kötöttségtől mentes használat előnyeit egyre többen és egyre inkább kihasználják. Ez nemcsak az eszközök ''mobilizálódásának'', de a szélessávú mobilinternet térhódításának is köszönhető.

Egyre szűkül a rés a pc-használók és az internetezők között - olvasható ki a Magyar Infokommunikációs Jelentés kutatási eredményeiből. Aki ma számítógépet használ, szinte biztos, hogy internetezik is. Sőt! Minden jel arra utal, hogy nemsokára többen lesznek a világháló használói a pc-t használóknál - mutatnak rá a BellResearch kutatói. A webképes mobiltelefonok svga-felbontással, a világhálóra csatlakozó televíziók, a YouTube-kompatibilis médialejátszók, az "intelligens" háztartási eszközök olyan előnyökkel kecsegtetnek, amelyek egy évtizede jobbára még csak a jövőkutatók fantáziáját mozgatták meg.

Mind a hozzáférés eszközét, mind a használat módját tekintve a legmarkánsabb változást a szélessávú mobilinternet térhódítása jelenti. A háztartások közel 10 százalékában található meg ilyen típusú kapcsolat, ami az online háztartások közel ötödét, 18 százalékát jelenti; sok helyütt a vezetékes internetet teljesen kiszorítva kizárólag a sim-kártyával üzemelő eszközök jelentik a kapcsolatot a világhálóval.


A Magyarországon szélesebb kör számára alig három éve elérhető, mai fogalmaink szerinti szélessávú mobilinternet nem pusztán alternatív technológiaként jelenik meg az adsl vagy a kábeltévés hozzáférések konkurenseként, de a használat jellegét is átalakítja. Bár a többség ma még egyetlen helyszínen, az otthonában használja internetkapcsolatát, a helyhez kötöttségektől mentes felhasználási mintázatok gyorsan teret nyertek. A mobilinterneten keresztül csatlakozók között többségben vannak a notebookok az asztali gépekhez képest, négyből egy mobilinternet-előfizető [háztartás] számára pedig a hozzáférési helyszín másodlagos, ők az always online userek.

A kutatási eredmények szerint a mobilinternetet használók többsége szerint igényeiknek, szokásaiknak tökéletesen megfelel a kábelektől mentes hozzáférés - annak ellenére, hogy jellemzően legfeljebb havi 3-5 gigabájtos adatforgalomra szólnak a szerződések. Mindez érdekes kérdéseket vet fel a sávszélességben egymásra licitáló vezetékes internetszolgáltatásokra nézve. Igaz ugyan, hogy vannak előfizetők, akik igénylik az akár 100 megabites csomagokat, de ennél is nagyobb hatást gyakorol a felhasználás milyenségére a nem helyhez kötött hozzáférés megvalósulása. Kíváncsian várjuk a felhasználási szokások, a használt funkciók fejlődését, átalakulását. Hiszen a nagy áttörést ezek együttesétől várhatjuk.

 

Reflexió

"A kutatások eredményei azt mutatják, hogy napjainkban, amikor internetszolgáltatás vásárlásán gondolkodunk, egyre többször merül fel bennünk megoldásként a mobilinternet. Ennek oka, hogy az emberek tisztában vannak a mobilinternetnek azzal az előnyével, hogy a kényelmüket szolgálja, bárhol és bármikor tudják használni; segítségével egyszerűen megoldható a világhálóra csatlakozás. A mobilnetet már használók többsége számára ez az állandó szabadság a választása fő oka. Az indokok között nagyon fontos helyen áll még az egyszerű használat, illetve az, hogy a vásárlást követően azonnal lehet vele internetezni, nem kell a bekötésre várni" - mondja Nyilas Orsolya, a Telenor pr-szakértője.

 

  

Elemzésünk az itBusiness hetilapban jelent meg.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.hu
 További anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés kutatási eredményeiből készített cikksorozatunk hetedik évfolyamának végére ért. A piac sarokszámai és főbb trendjei után a terület legátfogóbb hazai kutatásának hátterét mutatjuk be.
Modern vagy hagyományos?
Kacsintás az nfc felé
IT, stratégia, fejlesztések
Óvatos büdzsék
Pc-k a cégeknél
Szoftverek a cégeknél
Még nem elég fontos
Súlypont-áthelyezés
Egyre többen egyre többet
Dimenzióváltás
Folytatódó szerkezetváltás
Nem csak telefonálásra
Otthoni gépek
Pc és net otthon
Lakossági fix telefónia
Pro/contra it-outsourcing
Outsourcing vs. insourcing
Becsomagolt szolgáltatások
Ritka a többszolgáltatós modell
Anziksz Telefóniából
Telephelyek között és azokon túl
Sa(a)sok röpte
Duplázó mobilnet
Friss piaci kép
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.