Heti elemzéseink - ICT2010    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2010
Otthoni gépek

2010. december 13. 15:24
A tipikus otthoni pc ma még asztali számítógép, legalább hároméves, hagyományos crt-monitor kapcsolódik hozzá és Windows XP fut rajta; egyre több azonban a hordozható pc, s nem csak második, hanem kizárólagos eszközként is megjelent.

A négymillió magyar háztartás 53 százaléka, azaz több mint 2,1 millió otthon rendelkezik legalább egy személyi számítógéppel - olvashatjuk a Magyar Infokommunikációs Jelentésben -, ami az egy évvel ezelőtti penetrációs szinthez képest csupán kismértékű emelkedést jelent. A kutatássorozatban a BellResearch elemzői az összesen mintegy 2,6 milliósra tehető otthoni pc-állomány jellemzőit és a lakosság használati szokásait is megvizsgálták.

A friss adatokból kiderül, hogy a háztartások egyre növekvő hányadában ülhetnek gép elé egyszerre többen is, jelenleg közel minden ötödik otthonban van legalább két eszköz. A többségnél [73 százalék] ugyan még csak desktop konfiguráció áll az íróasztalon, azonban évről évre egyre nagyobb hányadban jelenik meg hordozható pc második, illetve kizárólagos eszközként.

A háztartásokban megtalálható számítógépek nagyobbik része - eredetileg - valamely gyártó márkás, készre szerelt terméke. Ebben nagy szerepe van az új beszerzéseket tekintve egyre népszerűbb notebookoknak is, amely termékkategóriában nem beszélhetünk no-name eszközökről - mutatnak rá a kutatók.

 

 

Továbbra is toronymagasan vezetnek az otthon használt operációs rendszerek körében a Windows különböző verziói, ezen belül pedig még mindig a közel tízéves XP a legelterjedtebb [a háztartások háromnegyedében megtalálható]; a Vistát az alig egy éve elérhető Windows 7 is megelőzi.

A legelterjedtebb alkalmazások között első helyen a játékprogramok állnak [85 százalék], ami nem csoda, hiszen minden második háztartásban legalább hetente játszik a gépen valaki. A zene-dvd- multimédia-lejátszó szoftverek, illetve a képnézegetők szintén az elsők között szerepelnek a rangsorban, az ilyesfajta kikapcsolódás a játékhoz hasonlóan népszerű.

Örvendetes, hogy az otthoni gépeknek már háromnegyedén fut vírusvédelmi szoftver, és nagyjából a felén valamilyen tűzfalmegoldás - emelik ki a BellResearch kutatói. Széles körben elterjedtek a szövegszerkesztők és a táblázatkezelők is, ezek túlnyomórészt Microsoft Office programok.

Az otthoni pc-használati célok között az internetezés első helye megkérdőjelezhetetlen: a háztartások több mint kétharmadában ez napi rutinnak számít. Az otthoni munkavégzés viszont jóval kevésbé jellemző, erre csak minden negyedik háztartás használja a pc-jét rendszeresen, azaz legalább hetente.


 

Elemzésünk az itBusiness hetilapban jelent meg.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.hu
 

 További anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés kutatási eredményeiből készített cikksorozatunk hetedik évfolyamának végére ért. A piac sarokszámai és főbb trendjei után a terület legátfogóbb hazai kutatásának hátterét mutatjuk be.
Modern vagy hagyományos?
Kacsintás az nfc felé
IT, stratégia, fejlesztések
Óvatos büdzsék
Pc-k a cégeknél
Szoftverek a cégeknél
Még nem elég fontos
Súlypont-áthelyezés
Egyre többen egyre többet
Dimenzióváltás
Folytatódó szerkezetváltás
Nem csak telefonálásra
Mobilizálódó hozzáférések
Pc és net otthon
Lakossági fix telefónia
Pro/contra it-outsourcing
Outsourcing vs. insourcing
Becsomagolt szolgáltatások
Ritka a többszolgáltatós modell
Anziksz Telefóniából
Telephelyek között és azokon túl
Sa(a)sok röpte
Duplázó mobilnet
Friss piaci kép
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.