Sajtóközlemények    
Publikációk
/
Sajtóközlemények
Éled a remény a kkv-kben, visszaszorulóban a pesszimizmus

2011. január 26. 14:28
Habár kilábalásról még nem beszélhetünk, a pesszimizmus egyre kevésbé jellemzi a cégeket: javuló várakozások, kevésbé súlyos gazdasági terhek formálják a vállalkozások jövőképét. Kutatássorozatában a BellResearch a mikrocégek és a kkv-k financiális helyzetét és igényeit vizsgálta.

Az elmúlt évek pesszimizmusa kezd alábbhagyni a hazai mikro- és kkv-szegmens szereplőinél: egyre több cég véli úgy, hogy a közeljövőben javulni fognak a vállalkozások kilátásai - állapította meg pénzügyi felméréssorozatának legújabb elemzésében a BellResearch kutató- és tanácsadócég. A kutatás az egymilliárd forint alatti árbevételű, legalább egy főt foglalkoztató társas vállalkozások gazdasági döntéshozóinak véleményét leképezve mutatja be a szegmens legfontosabb szempontjait, amelyek alapján pénzügyi döntéseiket meghozzák. 2008 utolsó negyedéve, vagyis a gazdaság motorjának tekinthető szektort mélyrepülésbe taszító válság kirobbanása ezen a téren alapvető változásokat hozott.

Az elmúlt időszakban az állandósult reményvesztettséget, kilátástalanságot tükrözte a gazdasági depresszió, de az új év beköszöntére már látni vélik a szereplők a fényt az alagút végén - mutat rá Harsányi Gábor, a BellResearch új üzletágak igazgatóhelyettese.

A megkérdezett közel ezer cég döntéshozói továbbra is a körbetartozást látják a legnagyobb problémának, de már ebben a tekintetben is javuló vélemények köszönnek vissza: míg egy évvel korábban 91%, most már "csak" 85% említi kritikus jelenségként a körbetartozást. Ennél is látványosabb a javulás az árbevételek tervezhetőségének tekintetében, hiszen korábban tízből hét, mostanra viszont tízből hat vállalkozás pénzügyi vezetője nevezte meg problémaként a cég ingadozó árbevételét.

Hasonló kép körvonalazódik a hitelezés kérdéskörében is. Az e téren érintett mikrovállalatok és KKV-k 28%-a számára jelentett problémát a törlesztés az egy évvel korábbi felmérés eredményei szerint, jelenlegi kilátásaikat viszont már kedvezőbben ítélik meg, amit jelez ezen arány 15%-ra történő csökkenése. A válság éveiben voltak, vannak azért szerencsésebb helyzetben levő vállalkozások is - mutat rá a BellResearch elemzése. A közgondolkodás szerint minden szereplőt megérintettek a krízis nehézségei (köztük a bevételek visszaesése és az ügyfélszám csökkenése), mégis találunk olyan ágazatot, amelyik sokkal kevésbé esett áldozatul. A vizsgált cégek 6%-a semmilyen mértékben nem szenvedte meg a válságot, ezek többségében az agráriumból kerültek ki.

Mikroszinten már a formálódó optimizmus a jellemzőbb, ez azonban makroszinten még nem érzékelhető - világítanak rá a kutatók. A válság végének várható idejét illetően a vállalkozások vezetőinek negyede-ötöde bizonytalan, és nem tudott érdemi választ adni. A véleményt alkotóknak azonban a kétötöde úgy gondolja, saját cége legkésőbb 2012-ben kilábal a válságból, ugyanezt az iparáguk egészére vetítve közel ugyanennyien vélik. Az EU és Magyarország vonatkozásában a várakozások hosszabb időt vetítenek előre (a konkrét választ adók harmada, illetve ötöde szerint lesz vége a válságnak 2012 végéig), míg az USA gazdasága ekkorra minden második, véleményt nyilvánító döntéshozó szerint kilábal a recesszióból. Összességében tehát az látszik, hogy a cégek a tágabb gazdasági környezet kilátásainál erősebb bizakodással tekintenek a saját jövőjükre.

 

Az eredmények forrása

A közölt eredmények a BellResearch kutató- és tanácsadócég A mikrovállalkozások és a kkv-k pénzügyi igényei, 2011 című szindikált elemzéséből származnak. A kutatás 997 cég gazdasági döntéshozójának telefonos megkérdezésével, 2010 novemberében készült. A minta +/-3,1% mérési pontosság mellett, árbevétel, tevékenységi kör és regionális elhelyezkedés szerint reprezentálja a legfeljebb 1 milliárd forint árbevételű, legalább 1 főt foglalkoztató gazdasági társaságok alapsokaságát.

További információk a kutatásról:
www.bellresearch.com/kkvpenzugyTovábbi anyagok
A háziorvosukkal elégedettek a magyarok, az egészségüggyel nem
Az ellátórendszer megítélését tekintve kicsivel keleti szomszédaink előtt járunk, de jócskán lemaradva a finnektől és a hollandoktól; az okokat legtöbben az elégtelen finanszírozásban látják. Az állami egészségügyön kívüli, fizetős orvosi szolgáltatást minden ötödik magyar felnőtt vett igénybe az elmúlt évben -- számol be az IRIS Network nemzetközi kutatásának hazai eredményeiről a BellResearch kutató- és tanácsadócég.
Carpe diem - tízből négyen nemigen gondolunk az anyagi jövőnkre
Okosabb vagy a titkárnődnél? Sok hazai cégnél az energiaköltség legfeljebb adminisztratív kérdés
Ismerni nem kötelező?
Lakáshitel: 20 év szigorított
''Bármit aláírok, ha megkapom'' - kényszerhelyzetben a lakáshitel-igénylők közel harmada
Távmunka: igen, bevált
Nem elég megbízhatónak lenni, annak is kell látszani - nehezen építhető újra a pénzügyi szféra iránti bizalom
Gazdagabbá is tett a válság
Kihelyezés: dönteni, de milyen alapon?
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.