Heti elemzéseink - ICT2010    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2010
Nem csak telefonálásra

2011. február 9. 17:55
2011 a mobileszközök és a vezeték nélküli kommunikáció éve lehet. A szélessávú mobilnet, az okostelefonok, a tabletek és az ''új'' mobil operációs rendszerek [Android, iOS, WP7] egymást erősítve határozzák meg a piaci folyamatokat.

A hagyományos értelemben vett hangkommunikáció szerepe merőben megváltozott az elmúlt időszakban. Míg néhány évvel ezelőtt a mobilkommunikációról a többségnek a telefonálás és az sms-küldés jutott az eszébe, addig napjainkban ezek már alapvető dolgoknak, "közműnek" számítanak, s a forró pontoknak az Android térnyerése vagy a tabletek és az okostelefonok piacának robbanása számít.

S hogy miért ez a változás? A mobilpiacot [mobilhang] szaturáció jellemzi. A BellResearch Magyar Infokommunikációs Jelentésének legfrissebb adatai szerint a háztartások 84 százalékában már van mobil, de a 15 évnél idősebbek között is ötből négyen már rendelkeznek saját használatú mobiltelefonnal. A mobilinternet eközben hihetetlen ütemben terjed - 2010 végén már több mint egymillióan neteztek mobiltelefonról vagy mobilinternet-kártya segítségével -, s ennek következtében az eszközök piacán is "forradalom" zajlik.

 

 

A mobiltelefonoknál már nem az a trendi, ha kicsi vagy zenét játszik le és kamera van benne. Egyre inkább fókuszba kerülnek az olyan szempontok, mint a nagyméretű és érintős kijelző, az e-mailek küldése és fogadása, a gps, vagy az új alkalmazások telepítése. A Jelentés 2010-es adatai szerint a 15 évnél idősebbek által használt mobiltelefonok kétharmada már rendelkezett kamerával, több mint egyharmadukon lehetett mp3- vagy videofájlokat lejátszani, 15 százalékuk pedig már navigációra is képes volt.

Az elmúlt évben az okostelefonok ára jelentősen esett. A mobilkészülékek cseréjének viszonylag rövid ciklusideje kedvezően hat az okostelefonok fokozódó térnyerésére - mutatnak rá a BellResearch kutatói. A statisztikák szerint a mobiltelefonok túlnyomó többsége legfeljebb 5 éves, így a következő években a többség szembesülni fog a választás szükségességével - miközben a kínálat is mind nagyobb mértékben az okostelefonok felé fordul. Az új készülékek beszerzése esetén a többség 10-40 ezer forintos árszintben gondolkozik.

Az új mobileszköz vásárlásában gondolkodók több mint kétötöde számára fontos volt, hogy a készülék érintőkijelzős legyen, ötödük a mobilképernyőn internetezni szeretett volna, a navigáció pedig minden negyedik vásárlónál merült fel konkrét igényként. A kutatás arra is rámutat, hogy fiatalok körében az árérzékenység mellett jól tetten érhető a nagyfokú márkatudatosság is.


Reflexió

"Úgy gondolom, 2011 valóban a mobilkommunikáció éve lesz - mondja Podhorányi László, a Vodafone ügyfélkapcsolati vezérigazgató-helyettese. 2010-ben megnégyszereztük az okostelefonok értékesítését, nagy sikere van a nemrégiben bevezetett iPhone-nak, ezzel együtt is a karácsonyi okostelefon-eladás több mint felét az androidos készülékek tették ki. Az árak kedvező alakulásán túl ez annak köszönhető, hogy az ügyfelek mind nagyobb számban ismerik fel a mobilkommunikáció szabadságában rejlő előnyöket. Egyre többen igénylik, hogy e-mailjeiket bárhol és bármikor olvashassák, a navigáció segítségével gond nélkül indulhassanak útra ismeretlen helyeken, és az internetes böngészés mellett további hasznos alkalmazásokhoz is hozzáférjenek, mint amilyen az időjárás-előrejelzés, a menetrend vagy a mobilparkolás.

A jelentkező igényekhez alakítja a Vodafone a választékot: mind a készülékgyártók, mind az árkategóriák, mind az operációs rendszerek tekintetében. Annak érdekében, hogy a számla kontroll alatt maradjon, havi fix előfizetési díjért nyújtunk adatkapcsolatot."

 

Elemzésünk az itBusiness hetilapban jelent meg.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.hu
 

 

 További anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés kutatási eredményeiből készített cikksorozatunk hetedik évfolyamának végére ért. A piac sarokszámai és főbb trendjei után a terület legátfogóbb hazai kutatásának hátterét mutatjuk be.
Modern vagy hagyományos?
Kacsintás az nfc felé
IT, stratégia, fejlesztések
Óvatos büdzsék
Pc-k a cégeknél
Szoftverek a cégeknél
Még nem elég fontos
Súlypont-áthelyezés
Egyre többen egyre többet
Dimenzióváltás
Folytatódó szerkezetváltás
Otthoni gépek
Mobilizálódó hozzáférések
Pc és net otthon
Lakossági fix telefónia
Pro/contra it-outsourcing
Outsourcing vs. insourcing
Becsomagolt szolgáltatások
Ritka a többszolgáltatós modell
Anziksz Telefóniából
Telephelyek között és azokon túl
Sa(a)sok röpte
Duplázó mobilnet
Friss piaci kép
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.