Heti elemzéseink - ICT2010    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2010
Folytatódó szerkezetváltás

2011. február 15. 17:30
A lakosság legfontosabb szórakozási és információszerzési eszköze a tv. A 2011-13-as időszakban a digitális átállás adhat újabb lendületet a fizetős tévészolgáltatás bővülésének.

A lakossági fizetős televíziós szolgáltatás penetrációja dinamikusan növekedett az elmúlt évtizedben. A penetráció idén várhatóan eléri a 80 százalékot. Mindeközben a közelmúltban a piac már a szaturáció jeleit mutatja. A BellResearch kutatási eredményei szerint 2009-ről 2010-re mindössze 60-70 ezerrel nőtt a paytv-re előfizető háztartások száma, miközben a lakosság teljes televíziós kiadása érdemben nem változott - derül ki a Magyar Infokommunikációs Jelentésből.

Az elmúlt időszakban a piacot elsősorban a szolgáltatók közötti [ár]verseny és a versengő csomagajánlatok [bundling] alakították, de nem szabad elfeledkezni a digitális megoldások vezette technológiai szerkezetváltozásról sem.

A piac dinamikáját a dvb- [műholdas tv-] előfizetések számának bővülése adta, de mind jelentősebb a szintén növekvő pályán mozgó iptv is. Mindeközben a kábeltévére előfizető háztartások számának kismértékű csökkenése figyelhető meg, a "fizetős" dvb-t platform esetében az áttörés még várat magára.

 

 

Érdekesség, hogy a háztartások több mint felében ugyan hallottak már a digitális átállásról, az érintettek többsége mégis kivár. A kutatás eredményei rámutatnak arra is, hogy a váltás halogatása sok szempontból az információhiányból következik. A részleteket [mint az átállási határidő, a dvb-t vételi feltételei és körülményei, a fizetős szolgáltatások kondíciói stb.], csak kevesen ismerték. Bár folyamatosan nő az ingyenes dvb-t platform, a MinDig TV nézőinek száma [2010 második félévében már meghaladta a 100 ezret], a nézők számának nagyságrendi megugrására mindaddig nem számíthat a szolgáltató, amíg az érintett háztartások televíziós képernyőjének elsötétülése elérhető, megtapasztalható közelségbe nem kerül.

A háztartások fizetős televíziós szolgáltatásokkal kapcsolatos jövőbeni tervei meglehetősen moderáltak. A már most is fizetős tévével rendelkezők túlnyomó többsége elégedett szolgáltatójával, nagyon kevesen gondolkodnak váltásban. Mivel azonban - hívják fel a figyelmet a BellResearch elemzői - a váltások sokszor impulzívak, a versenytársak kedvező [csomag]ajánlatainak sokan nem tudnak ellenállni, a közvetlen megkeresések pedig hatékony fegyvernek bizonyulhatnak az előfizetőkért folyó, mind élesebb és mind keményebb harcban.

 

Reflexió

"2010 során megélénkült a kereslet a digitális szolgáltatások iránt, az európai trendekhez illeszkedően a földfelszíni platform bizonyult az egyik legdinamikusabban fejlődő terjesztési módnak. 2010 végére a dvb-t-hálózat lakossági lefedettsége elérte a 95 százalékot, a szabadon fogható csatornákat tartalmazó MinDig TV szolgáltatást használók száma meghaladta a 160-170 ezret, a dvb-t mpeg–4 dekóder értékesítése pedig minden eddigi rekordot túlszárnyalt decemberben – mondja Tóth András, az Antenna Hungária kommunikációs vezetője. Köszönhető ez annak is, hogy a vállalat 2010. május végén MinDig TV Extra néven elindította a fizetős, jelenleg már 11 csatornát tartalmazó szolgáltatását, ezáltal a dvb-t platformon összesen 18 televízió-csatorna érhető el.

Kedvező tendencia, hogy a MinDig TV vételére képes eszközök száma 2010 végére a háztartásokban meghaladta az 500 ezret, a boltok kínálatában zömében már csak dvb-t mpeg-4 tunerrel felszerelt tévékészülék kapható. A dvb-t eszközpenetráció napról napra jelentősen nő, mely a szolgáltatáskínálat tervezett bővítésével kiváló alapot teremt a további növekedéshez."

 

 

Elemzésünk az itBusiness hetilapban jelent meg.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.hu
 

 

 További anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés kutatási eredményeiből készített cikksorozatunk hetedik évfolyamának végére ért. A piac sarokszámai és főbb trendjei után a terület legátfogóbb hazai kutatásának hátterét mutatjuk be.
Modern vagy hagyományos?
Kacsintás az nfc felé
IT, stratégia, fejlesztések
Óvatos büdzsék
Pc-k a cégeknél
Szoftverek a cégeknél
Még nem elég fontos
Súlypont-áthelyezés
Egyre többen egyre többet
Dimenzióváltás
Nem csak telefonálásra
Otthoni gépek
Mobilizálódó hozzáférések
Pc és net otthon
Lakossági fix telefónia
Pro/contra it-outsourcing
Outsourcing vs. insourcing
Becsomagolt szolgáltatások
Ritka a többszolgáltatós modell
Anziksz Telefóniából
Telephelyek között és azokon túl
Sa(a)sok röpte
Duplázó mobilnet
Friss piaci kép
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.