Heti elemzéseink - ICT2010    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2010
Egyre többen egyre többet

2011. február 28. 16:25
2006 óta megduplázódott a négy távközlési szolgáltatásra előfizető háztartások aránya. Mind több szolgáltató kínálatában bukkan fel a mobilinternet - a nem mobilos cégeknél általában szigorúan kiegészítő jelleggel.

Egyre fogynak azok a háztartások - arányuk Magyarországon ma már 5 százalék alatti -, amelyek távközlési szempontból még "érintetlennek" számítanak, azaz amelyekben ne használnának legalább egy távközlési szolgáltatást - derül ki a BellResearch kutatássorozatának, a Magyar Infokommunikációs Jelentésnek az eredményeiből. A nagy többség [közel 60 százalék] azonban legalább három különböző szolgáltatásra fizet elő. A tapasztalatok szerint az emberek számára különösen fontos a tévé, a jelenlegi csomagok 85 százaléka e szolgáltatás köré rendeződik.

 

 

 A mai világban szinte már el sem tudjuk képzelni az életünket telekommunikációs szolgáltatások nélkül. Természetessé vált a mobiltelefon és az internet használata, ha gyorsan információhoz szeretnénk jutni, legyen szó friss hírekről, időjárásról vagy közösségi oldalakon megosztott tartalmakról. De ugyanilyen általánosnak és természetesnek számítanak a sokcsatornás televíziós csomagok is a szórakozás és a kikapcsolódás tárházaként.


A kutatók szerint a lakossági távközlési piac összességében szaturál, telítődik. Egyedül a mobilinternet piaca mutatott dinamikus fejlődést az utóbbi egy évben. A vezetékes platformokon szolgáltatást nyújtó operátorok számára ezért kulcsfontosságúvá vált, hogy megjelenjenek ezen a piacon is, kombinált vezetékes és mobilinternet-szolgáltatást is biztosító csomagokkal. A hangpiaci bevételek csökkennek, a vezetékes internetben és a fizetős tévészolgáltatásokban azonban még van némi potenciál.

Ebben a környezetben a szolgáltatók egyre inkább csak a versenytársak rovására képesek növekedni, aminek elsődleges eszköze - és így a legfontosabb lakossági távközlési piaci jelenség - a még erőteljesebb elmozdulás a szolgáltatáscsomagok irányába.

A "csomagolás" részben tehát szolgáltatóoldali kényszer, de egyben keresletoldali elvárás is - mutatnak rá a BellResearch elemzői. A legfőbb érv a költségcsökkentés és az egyszerűbb, átláthatóbb számlázás iránti igény. A jövőben azok a szolgáltatói modellek lehetnek sikeresek, amelyek képesek a szolgáltatásokat összecsomagolni, nyilvánvalóan a felhasználói igényeket figyelembe véve. Az utóbbi időben mind több kedvező példát láthatunk arra, hogy milyen módon egészíthetik ki egymást az eltérő szolgáltatói kompetenciák.

 

Elemzésünk az itBusiness hetilapban jelent meg.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.hu
 

 További anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés kutatási eredményeiből készített cikksorozatunk hetedik évfolyamának végére ért. A piac sarokszámai és főbb trendjei után a terület legátfogóbb hazai kutatásának hátterét mutatjuk be.
Modern vagy hagyományos?
Kacsintás az nfc felé
IT, stratégia, fejlesztések
Óvatos büdzsék
Pc-k a cégeknél
Szoftverek a cégeknél
Még nem elég fontos
Súlypont-áthelyezés
Dimenzióváltás
Folytatódó szerkezetváltás
Nem csak telefonálásra
Otthoni gépek
Mobilizálódó hozzáférések
Pc és net otthon
Lakossági fix telefónia
Pro/contra it-outsourcing
Outsourcing vs. insourcing
Becsomagolt szolgáltatások
Ritka a többszolgáltatós modell
Anziksz Telefóniából
Telephelyek között és azokon túl
Sa(a)sok röpte
Duplázó mobilnet
Friss piaci kép
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.