Heti elemzéseink - ICT2010    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2010
Súlypont-áthelyezés

2011. március 4. 10:14
''Felülnézetből'' immár a lakossági vezetékes és a mobilhang-piac is túljutott a csúcson. Az elmúlt években a fixtelefon-kiadások estek vissza a leginkább, de a mobilhang piacmérete is csökkent. Egyedül az internetpiac nő érdemben - köszönhetően a mobilinternetnek.

Az elmúlt években a lakossági távközlési szolgáltatások piacának szerkezete jelentősen átalakult - mutatnak rá a BellResearch tanácsadói. Míg 2003-ban a fix telefóniára fordított kiadások aránya a háztartások aggregált távközlési fogyasztói kosarában közel kétötöd volt, napjainkban már csupán 17 százalékot képvisel. Eközben a fizetős tv-szolgáltatásra fordított kiadások súlya közel a duplájára nőtt, az interneté pedig hét év alatt hatszorosára - derül ki a Magyar Infokommunikációs Jelentés kutatássorozatából.

Sok minden érthetővé válik, ha figyelembe vesszük, hogy minden második ember úgy véli, eljön majd az idő, amikor minden hívásirányban kedvezőbb lesz a mobiltelefonálás, mint a vezetékes; sőt 30 százalékuk kifejezetten úgy gondolja, a vezetékes telefon ideje lejárt. Ez a fajta szkepticizmus elsősorban a 45 évnél fiatalabb korosztályra jellemző. Az idősebbek inkább ragaszkodnak a jól megszokott vezetékes megoldáshoz, főként, mert az szerintük hosszabb beszélgetések esetén kényelmesebb, és összességében bizalmat sugároz.

 

A kutatók szerint az emberek közel egyharmada 2010-ben számottevően többet netezett, mint a korábbi években. Jelentős mozgást a mobil szélessávú hozzáférések térhódítása jelent, a piac emiatt még tartós növekedésre képes. A gyors bővülés kihívások elé állítja a mobilszolgáltatókat, hiszen hálózati fejlesztések nélkül komoly nehézséget jelentene a szolgáltatásminőség fenntartása.

A televíziós piacon a digitalizáció és az ügyfélszerzés továbbra is lendületesen folyik. A penetráció és az árbevétel további bővülésének kulcsát elsősorban a meglévő ügyfeleknek értékesítendő értéknövelt és interaktív szolgáltatások, valamint a jelenleg ingyenesen tévézők fizetős szolgáltatások alá terelése jelentheti. A teljes lakossági távközlési piac enyhén zsugorodó trendjének indulása korábbra datálódik, mint a gazdasági válság kezdete. A csökkenés mögött egyértelműen a hangpiac apadása áll, amely folyamat fundamentális, a kedvezőtlen tendenciára a krízis csak ráerősített - mutatnak rá a BellResearch tanácsadói. A vezetékes és mobil szélessáv, illetve a tv-multimédia szegmensekben még feltétlenül van potenciál, ezek jelenthetik a szereplők elsődleges jövőbeli bevételi forrásait.

 

Reflexió

"Szolgáltatóként mi is nagyon hasonló trendeket látunk a piacon. A jövő egyértelműen a képernyők közötti átjárhatóságé: az ügyfelek számára egyre fontosabb lesz, hogy az interneten fellelhető, a tévén érkező vagy a telefonba épített kamerával előállított digitális tartalmat miként tudják minél könnyebben megosztani a különféle képernyők [okostelefon, notesz- és táblagép, tévé] között. Csak egy példa a már működő ilyen típusú szolgáltatások köréből: mobilos műsorújság-applikációnk révén gyakorlatilag bárhonnan irányíthatjuk az otthoni iptv-t.

Jól látszik, hogy 2011 az okostelefonok éve lesz: nemcsak a mind többet tudó készülékek piaca bővül napról napra, hanem a mobil sávszélesség és a mobilon fogyasztható tartalom iránti igény is. Ez magával hozza a további hálózatfejlesztések szükségességét.

A televíziós piacon az interaktív tartalmak iránti igény nő nagymértékben: a műsor megállíthatósága, visszatekerhetősége, felvétele kerül előtérbe" - mondja Szabó Melinda, a Magyar Telekom lakossági szegmens marketingigazgatóságágának vezetője.


 

Elemzésünk az itBusiness hetilapban jelent meg.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.hu
 További anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés kutatási eredményeiből készített cikksorozatunk hetedik évfolyamának végére ért. A piac sarokszámai és főbb trendjei után a terület legátfogóbb hazai kutatásának hátterét mutatjuk be.
Modern vagy hagyományos?
Kacsintás az nfc felé
IT, stratégia, fejlesztések
Óvatos büdzsék
Pc-k a cégeknél
Szoftverek a cégeknél
Még nem elég fontos
Egyre többen egyre többet
Dimenzióváltás
Folytatódó szerkezetváltás
Nem csak telefonálásra
Otthoni gépek
Mobilizálódó hozzáférések
Pc és net otthon
Lakossági fix telefónia
Pro/contra it-outsourcing
Outsourcing vs. insourcing
Becsomagolt szolgáltatások
Ritka a többszolgáltatós modell
Anziksz Telefóniából
Telephelyek között és azokon túl
Sa(a)sok röpte
Duplázó mobilnet
Friss piaci kép
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.