Heti elemzéseink - ICT2010    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2010
Szoftverek a cégeknél

2011. március 31. 16:55
Az operációs rendszerek tekintetében a verziókövetési gyakorlat erősen konzervatív; szerveroldalon már inkább megjelentek a szabadszoftverek.

Mi van a gépemen? Windows. Jó, jó, de melyik? Némileg kicsavartan így adaptálható a jól ismert kérdezz-felelek játék a hazai vállalatok által használt operációs rendszerekre a BellResearch kutatási eredményei alapján.

A Magyar Infokommunikációs Jelentés adatai szerint a redmondi cég kliensoldalon továbbra is rendíthetetlenül őrzi pozícióját, és az elmúlt egy év változásai a Windows 7 erősödésével foglalhatók össze. Bár továbbra is a kissé már korosodó XP áll az élen mind elterjedtségét, mind az installált bázison mért részesedését tekintve, a legújabb verzió a hazai cégeknél már megelőzi a Vistát.

 

 

A vállalatoknál az általános célú irodai szoftverek esetében hasonlóan erős Microsoft-elköteleződés figyelhető meg - mutatnak rá a kutatók. Ugyan az OpenOffice mint a legerősebb, szabad szoftverként hozzáférhető versenytárs a legalább 10 fős magyarországi cégek bő ötödénél megtalálható, ma tipikusan csak kiegészítő, és nem helyettesítő jelleggel alkalmazzák azt.

Az irodai szoftvert használó, legalább 10 főt foglalkoztató vállalati sokaság mindössze 5 százaléka cserélte le a megszokott MS-logós programcsomagokat, és tért át teljes egészében a ma már Oracle-felségterületnek számító szoftver használatára. A verziókövetésre komolyabb hangsúlyt korábban sem helyező vállalati vezetők továbbra is tipikusan két generációval korábbi szoftvereket licencelnek. Így ma a legszélesebb körben használt verzió az MS Office 2003-as és a 2007-es; részesedését tekintve a legelőkelőbb helyen pedig az Office 2003-as áll.

Szerveroldalon már jóval heterogénebb képet láthatunk. A márkázott termékek közül ugyan itt is a Windows Serverek szerepelnek a legjobban, de a különböző Linux-disztribúciók azért összességében számottevő részesedést tudhatnak magukénak. A legelterjedtebb rendszernek számító Windows Server 2003 44 százalékos, míg a legerősebb pozíciót birtokló Linux-variáns, a Debian mindössze 12 százalékos penetrációt tud felmutatni. A kutatók rámutattak, hogy valamilyen Windows Server-terméket a vállalkozások mintegy háromnegyede használ, a Linuxok összesített adata 28 százalék.

A tipikusan nagygépes környezetbe szánt Unixok elterjedtsége egyedül a nagyvállalati szegmensben tekinthető számottevőnek, bár az ott mért 12 százalékos penetrációja érzékelteti a többség számára költséghatékonyabb x86-os platformok erős dominanciáját. Ma a vállalati informatikusoknak a kérdés a gyakorlatban a Linux és/vagy Windows Server formájában tehető fel. A válasz a nagyobb szervezeteknél inkább a vegyes alkalmazás, a kis- és középvállalati szektorban pedig az egységesítés jegyében az egyik "vonal" preferálása.

 

Reflexió

"A Windows 7 sikere és gyors térnyerése előrevetíti a jövőt, hiszen alig másfél évvel a bejelentés után már minden negyedik pc-n ez fut. A Microsoft felhő alapú megoldásainak megjelenésével pedig egy igény szerint skálázható, a vállalkozás méretének és aktuális számítástechnikai igényeinek megfelelő szolgáltatáscsomag is elérhető. Vitathatatlan, hogy a jövőbeli megoldások a csoportmunka és a költségracionalizálás már ismert, és latens igényeinek hatékony kiszolgálását célozzák. Az Office 365 garantált rendelkezésre állást és hatékony adatbiztonságot kínál, mégpedig előre tervezhető és megfizethető áron, a virtualizáció alkalmazásával pedig még tovább csökkenthetők az informatikai költségek. Nem véletlen, hogy az alternatív megoldások hiányosságai miatt az ügyfelek nagy része visszatér a Windows-platformra, és a kezdő vállalkozások közül is egyre többen választják a szoftver mint szolgáltatás konstrukciót" - mondja Sarusi Gyula, a Microsoft Magyarország marketingigazgatója.

 

Elemzésünk az itBusiness hetilapban jelent meg.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.huTovábbi anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés kutatási eredményeiből készített cikksorozatunk hetedik évfolyamának végére ért. A piac sarokszámai és főbb trendjei után a terület legátfogóbb hazai kutatásának hátterét mutatjuk be.
Modern vagy hagyományos?
Kacsintás az nfc felé
IT, stratégia, fejlesztések
Óvatos büdzsék
Pc-k a cégeknél
Még nem elég fontos
Súlypont-áthelyezés
Egyre többen egyre többet
Dimenzióváltás
Folytatódó szerkezetváltás
Nem csak telefonálásra
Otthoni gépek
Mobilizálódó hozzáférések
Pc és net otthon
Lakossági fix telefónia
Pro/contra it-outsourcing
Outsourcing vs. insourcing
Becsomagolt szolgáltatások
Ritka a többszolgáltatós modell
Anziksz Telefóniából
Telephelyek között és azokon túl
Sa(a)sok röpte
Duplázó mobilnet
Friss piaci kép
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.