Heti elemzéseink - ICT2010    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2010
IT, stratégia, fejlesztések

2011. április 18. 11:17
Noha felértékelődő szerepét mindenki elismeri, a hazai cégek nagy többsége csak kiszolgáló területként tekint az informatikára; a nagyvállalatok élen járása a szemléletben és a fejlesztési fókuszokban is megmutatkozik.

Az informatika mára a hazai cégek túlnyomó többsége számára megkerülhetetlenné vált a hatékonyság, illetve a legtöbb helyen egyáltalán a működés és a normál üzletmenet fenntartása szempontjából. A Magyar Infokommunikációs Jelentésben a BellResearch elemzői az eszközök és megoldások felmérése mellett az informatika szervezetben betöltött szerepét és jelentőségét, valamint a beruházások, a fejlesztések fókuszát is vizsgálták.

A vállalat viszonyulása az infokommunikációhoz sok mindent meghatároz a célok kijelölésétől a fejlesztési prioritásokon és büdzséken át a mérhetőségig és az értékelésig. A kutatási eredmények tanúsága szerint az it működésre és üzleti folyamatokra gyakorolt hatását a 10 fő feletti körben a szereplők meghatározónak tekintik a versenyképesség- és hatékonyságnövelés, a költségcsökkentés vagy akár a munkavállalói elégedettség szempontjából, és azzal is egyetértettek a döntéshozók, hogy az it szerepe egyre inkább felértékelődik.

 

 

Mindezek mellett a hazai cégek 71 százaléka csak az alaptevékenységet támogató, kiszolgáló funkcióként tekint az informatikára. Stratégiai szerepet leginkább a nagyvállalati szegmensben kap az infokommunikáció; az it-stratégia és it-költségvetés írásba foglalása is itt a leggyakoribb. A kisvállalatoknál ugyanez az arány csak 14 százalék, e körben ugyanennyien marginális területként kezelik az it-t.

A nagyvállalati szféra és a kisebb méretű cégek közötti szakadék jelen van a beruházások célja tekintetében is. Máig a legtöbb projekt infrastrukturális fókuszú: pc-k és szerverek beszerzését vagy hálózati fejlesztéseket jelent. Az üzleti célokat szem előtt tartó, inkább a megvalósítandó funkciókra, és nem az it elemi építőköveire koncentráló beruházások elsősorban a nagyok sajátosságai. Kivételt talán az internetes jelenlétet biztosító megoldások jelentenek: a vállalati webes aktivitásokat fokozó erőfeszítések - nyilván más-más szinten megvalósítva - a kisebb cégek számára is releváns területnek számítanak. A vállalaton belül az érintett részlegek között az első helyen az értékesítést, a felsővezetést és a pénzügyet találjuk.

A beruházásokat, fejlesztéseket akadályozó tényezők között egyértelműen a forráshiányt, a szűkös anyagi lehetőségeket kell figyelembe vennünk valamennyi vállalati szegmensben. A megvágott it-büdzsékre komoly nyomás nehezedik, és az operáció biztosítása rendszerint elsőbbséget élvez az előremutató fejlesztésekkel szemben. Míg azonban a kisebb cégek az anyagi korlátoknál nem igazán látnak tovább, a nagyvállalatoknál a belső erőforrások szűkössége, a nehézkes döntéshozatal hátráltatja az informatikai projekteket.

 

Elemzésünk az itBusiness hetilapban jelent meg.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.hu

 További anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés kutatási eredményeiből készített cikksorozatunk hetedik évfolyamának végére ért. A piac sarokszámai és főbb trendjei után a terület legátfogóbb hazai kutatásának hátterét mutatjuk be.
Modern vagy hagyományos?
Kacsintás az nfc felé
Óvatos büdzsék
Pc-k a cégeknél
Szoftverek a cégeknél
Még nem elég fontos
Súlypont-áthelyezés
Egyre többen egyre többet
Dimenzióváltás
Folytatódó szerkezetváltás
Nem csak telefonálásra
Otthoni gépek
Mobilizálódó hozzáférések
Pc és net otthon
Lakossági fix telefónia
Pro/contra it-outsourcing
Outsourcing vs. insourcing
Becsomagolt szolgáltatások
Ritka a többszolgáltatós modell
Anziksz Telefóniából
Telephelyek között és azokon túl
Sa(a)sok röpte
Duplázó mobilnet
Friss piaci kép
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.