Heti elemzéseink - ICT2010    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2010
Kacsintás az nfc felé

2011. május 19. 13:20
Kellenek az új hívószavak, a mobilos értéknövelt szolgáltatások, amelyek újabb lépcsőfokot jelenthetnek az okostelefonok világában - óvatos lépések az nfc irányába.

Manapság az okostelefonok a mobilszolgáltatók kínálatában és kommunikációjában egyaránt központi szerepet kapnak. Az egyre növekvő érdeklődésnek és a kedvező értékesítési adatoknak köszönhetően azonban ezen a téren is közeleg az az idő, amikor a "trendi" címke lecserélhető lesz. A szolgáltatók számára egyszerre lehetőség és komoly kihívás a smartphone-ok térnyerése, az érdeklődés folyamatos fenntartása. Az iPhone és az Android szavak ma még önmagukban is egzotikusnak tetszenek, de tisztán az, hogy egy készülék okostelefon, gyorsan veszít a vonzerejéből - mutatnak rá a BellResearch elemzői.

 


A fogyasztók számára vonzó, új mobilos megoldások között az egyik legígéretesebb a közeli, illetve érintésen alapuló rádiófrekvenciás kommunikáció, a near field communication. Bár az nfc még gyerekcipőben jár, három vonatkozásában kifejezetten perspektivikusnak tűnik: a mobilfizetés, a beléptetés [kapukon, rendszerekbe stb.] és a kódfelismeréssel történő információlehívás terén. Mindennek feltétele persze az infrastrukturális ellátottság, mégpedig mind felhasználói, mind szolgáltatói-alkalmazói oldalon.

A Magyar Infokommunikációs Jelentésből kiderül, hogy ehhez a fogyasztói oldalon az elméleti alapok már megvannak: Magyarországon a legalább 15 évesek négyötöde rendelkezik aktív mobiltelefon-előfizetéssel [a háztartások több mint felében mindenkinek van mobilja], sőt a 15-45 éves korosztályban 93 százalékos a mobilpenetráció. Ez persze még nem jelenti azt, hogy ezek a készülékek alkalmasak is az nfc-re, hiszen ma még csupán néhány, viszonylag drága készülék támogatja a megoldást.

A mobiltelefon-állomány döntő hányada néhány év alatt megújul, lecserélődik, így a nemzetközi tendenciák és a gyártók ígéretei alapján 3-4 éven belül a hazánkban értékesített készülékek jelentős része már nfc-chippel ellátott készülék lehet. A primer döntés azonban a mobiloperátorok kezében van, hiszen a BellResearch által készített kutatás szerint a jelenlegi mobilkészülékek felét előfizetésük mellé, további 23 százalékát pedig szintén a szolgáltatótól, de nem az előfizetéssel együtt vásárolták a megkérdezettek.

A sikerhez az operátorok mellett [hiszen övék a készülékkínálat összeállításának privilégiuma] persze az is szükséges, hogy a mobilkommunikációs megoldások „mélységben” is egyre nagyobb teret nyerjenek az életünkben. A múlt évben ugyanis a 15 évesnél idősebb mobilozóknak csupán 6 százaléka fizetett már készülékén valamely termékért vagy szolgáltatásért.

 

Reflexió

"A piacon az érzékelhető, hogy a tranzakciók mennyisége folyamatosan nő. Természetesen ebben élenjárók a kényszerszolgáltatások [parkolás, autópálya-matrica], itt a tranzakciószám-növekedés éves szinten 40 százalék körüli. Aki egyszer használta, az visszatér; az ügyfélkör a teljes piac egy specializált rétege.

Fontos megkülönböztetni az nfc- és a mobil-logikát, és ezek kombinációit. Az nfc-s értékcsere-megoldások mindig elvárnak egy másik eszközt is [vagyis nem helyfüggetlenek], ezért a kereskedelem úgy tekint rájuk, mint a kártyás fizetések következő evolúciós elemére. Ma az nfc slágernek tűnik. Különböző üzleti modellek mellett működnek az első megoldások, az alkalmazott technológiák is többfélék. A mobilos lehetőségek előtt kinyílt a világ a jól kezelhető operációs környezetek miatt, de a kombinált lehetőségek tekintetében még minden inkább csak internet alapú: vagyis megjelennek írások, de az igazi konkrétumok még váratnak magukra.

A sikeresség az új megoldások tekintetében nem magában a fizetési folyamatban keresendő, hanem az ezt a folyamatot megelőző és lekövető kényelmi kiegészítő szolgáltatásokban" - mondja Inotay Balázs, a Cellum ügyvezető igazgatója.

 

Elemzésünk az itBusiness hetilapban jelent meg.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.hu

 További anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés kutatási eredményeiből készített cikksorozatunk hetedik évfolyamának végére ért. A piac sarokszámai és főbb trendjei után a terület legátfogóbb hazai kutatásának hátterét mutatjuk be.
Modern vagy hagyományos?
IT, stratégia, fejlesztések
Óvatos büdzsék
Pc-k a cégeknél
Szoftverek a cégeknél
Még nem elég fontos
Súlypont-áthelyezés
Egyre többen egyre többet
Dimenzióváltás
Folytatódó szerkezetváltás
Nem csak telefonálásra
Otthoni gépek
Mobilizálódó hozzáférések
Pc és net otthon
Lakossági fix telefónia
Pro/contra it-outsourcing
Outsourcing vs. insourcing
Becsomagolt szolgáltatások
Ritka a többszolgáltatós modell
Anziksz Telefóniából
Telephelyek között és azokon túl
Sa(a)sok röpte
Duplázó mobilnet
Friss piaci kép
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.