Heti elemzéseink - ICT2010    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2010
Modern vagy hagyományos?

2011. május 24. 13:25
A magyarországi vállalatok és intézmények évente százmilliárdos nagyságrendben költenek hardver- és szoftverbeszerzésekre. De hová kerül a pénz?

"Cipőt a cipőboltból!" - hangzott egykor a jelszó, amely az akkori idők marketing- és vásárlói filozófiáját összegezte. A régi szlogen az új évezredben, az informatikai eszközök piacán is érvényes: a hazai céges és intézményi döntéshozók körében összességében továbbra is a szaküzlet számít a legnépszerűbb beszerzési csatornának.

 


A BellResearch Magyar Infokommunikációs Jelentésének adatai szerint hardvereket az e téren érintett szervezetek 45 százaléka szerez be számítástechnikai szaküzletből, ami a teljes üzleti piacra vonatkozó rangsorban magasan az első helyet jelenti. Ez a csatorna a költségvetési szférában a leggyakoribb (51 százalék), de a nagyvállalatoknál sem számít igazán ritkának, minden negyedik cégnél előfordul. Az egyes üzleti szegmensek beszerzési-vásárlási gyakorlata között azonban jelentősek az eltérések - mutatnak rá a kutatók.

Az egyéb beszerzési megoldások közül a gyártótól vagy márkakereskedőtől, illetve a rendszerintegrátoron vagy informatikai cégen keresztüli vásárlások számítanak elterjedtnek. Ezek a vállalatméret növekedésével arányosan válnak egyre gyakoribbá, a 250 fő feletti nagyvállalati szegmensben pedig dominálnak, ahol a cégek mintegy fele közvetlenül, a harmada pedig partneren keresztül szerez be ilyen módon hardvereket. Ebben a körben az anyavállalatok központosított beszerzései is érdemi szerephez jutnak (23 százalék).

A műszaki áruházban, illetve a hipermarketben történő üzleti célú vásárlás számottevő arányban csak az egyéb téren is sokszor lakossági viselkedésmintákat mutató, 1-9 fős mikrocégeknél van jelen. A hazai intézményi szegmens gyakorlata leginkább a 10-49 fős kisvállalatokéhoz hasonlít, előbbieknél azonban a felettes szervezetek központi beszerzései jóval magasabb arányúak, mint a cégeknél.

A "márkázott" szoftverek beszerzési forrásai hasonlóak a hardverekéhez - mutatnak rá a BellResearch kutatói. A jelenség mögött részben a pc-vel együtt vásárolt szoftverek állnak, illetve a nagyobb cégeknél gyakran egységes vállalati policy dönt a beszerzési preferenciákról, és gyakoriak a keretszerződések is.

A nemzetközi gyakorlatban egyre fontosabbá váló elektronikus beszerzési csatornák, az internetes áruházak és piacterek használata Magyarországra még kevéssé gyűrűzött be. A hazai szervezetek csupán 5 százaléka használ ilyen megoldásokat hardvervásárláskor - és ez alól a nagyvállalatok sem jelentenek kivételt. Az alacsonynak mondható hazai penetrációs adatok azt vetítik előre, hogy e téren az igazi áttörés még akár évekig is elhúzódhat - prognosztizálják a kutatók -, noha a beszerzésekben az internet mint információs és kommunikációs csatorna szerepe egyébként folyamatosan nő.

 

Reflexió

"Az IBM abból a szempontból különleges helyzetben van, hogy hardver- és szoftvertermékeinek értékesítését túlnyomó részt indirekt csatornákon, partnerein keresztül végzi, ügyfélköre pedig a közép- és nagyvállalatok, valamint a kormányzati szektor képviselői közül kerül ki" - mondja Szűcs József, az IBM számítógép-rendszerek és technológiai üzletág igazgatója.

"Tapasztalataink egybevágnak a kutatók megállapításaival. A nagyobb vállalkozások inkább indirekt módon szerzik be eszközeiket, csak nagyon ritka esetben ragaszkodnak ahhoz, hogy közvetlenül a szállító szolgálja ki őket. A mi gyakorlatunkban is előfordulnak az anyavállalatok központosított beszerzései, ahol sokszor nemcsak a szállítandó eszközök paramétereit, hanem az alkalmazandó árszintet is meghatározzák. A számítástechnikai szaküzletek nagy szerepe sem feltétlenül jelent rosszat. A kisebb helyi vállalkozások számos esetben a nagy gyártók indirekt értékesítési csatornáinak végpontjaiként is funkcionálnak, szakértelmet és szolgáltatást is kínálva a termékek mellé" - teszi még hozzá Szűcs József.

 

Elemzésünk az itBusiness hetilapban jelent meg.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.huTovábbi anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés kutatási eredményeiből készített cikksorozatunk hetedik évfolyamának végére ért. A piac sarokszámai és főbb trendjei után a terület legátfogóbb hazai kutatásának hátterét mutatjuk be.
Kacsintás az nfc felé
IT, stratégia, fejlesztések
Óvatos büdzsék
Pc-k a cégeknél
Szoftverek a cégeknél
Még nem elég fontos
Súlypont-áthelyezés
Egyre többen egyre többet
Dimenzióváltás
Folytatódó szerkezetváltás
Nem csak telefonálásra
Otthoni gépek
Mobilizálódó hozzáférések
Pc és net otthon
Lakossági fix telefónia
Pro/contra it-outsourcing
Outsourcing vs. insourcing
Becsomagolt szolgáltatások
Ritka a többszolgáltatós modell
Anziksz Telefóniából
Telephelyek között és azokon túl
Sa(a)sok röpte
Duplázó mobilnet
Friss piaci kép
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.