Sajtóközlemények    
Publikációk
/
Sajtóközlemények
Carpe diem - tízből négyen nemigen gondolunk az anyagi jövőnkre

2011. június 20. 16:12
Az öngondoskodás jelentősége mára a legtöbbünkben már tudatosult, sokan mégsem tesznek lépéseket ebben az irányban, az államtól várják a segítséget. A pénzintézetekbe vetett bizalom kezd visszaállni, de a megtakarítás-választási szempontok gyökeresen megváltoztak a ''boldog békeidőkhöz'', vagyis a válság előtti időszakhoz képest - állapítja meg a BellResearch kutatása.

A válság hatása még messze nem múlt el, de a nagy megpróbáltatások végre felnyitották az emberek szemét és tudatosabbá tették a lakosságot - mutat rá a BellResearch kutató- és tanácsadócég felmérése, amely a 25-59 éves lakosság körében vizsgálta az öngondoskodás iránti attitűdöt.

Komoly probléma, hogy tízből négy fő egyáltalán nem vagy csak ritkán gondol a későbbi anyagi nehézségekre: a váratlan gondokra, mint a munkanélküliség vagy a betegség, illetve a várható nyugdíjas évekre - hívja fel a figyelmet Harsányi Gábor igazgatóhelyettes. A kutatás megállapítja, hogy erőteljesebben foglalkoztatja a kérdés azokat a társadalmi csoportokat, amelyek érintettsége e kérdésben nagyobb; közéjük tartoznak a nyugdíjas korhoz közeledő emberek, a nagycsaládosok, illetve akik romló anyagi kilátásokra számítanak. Azonban éppen ők azok, akik kevésbé engedhetik meg maguknak, hogy megtakarításokat képezzenek.

A megkérdezettek 70%-a nyilatkozott úgy, hogy ez a feladat - vagyis az időskorra és a váratlan helyzetekre való felkészülés - a saját kezünkben van, tehát önmagunk vagyunk felelősek a jövőnkért. Meglepő azonban, hogy míg közel ugyanennyien - a válaszadók kétharmada - várja az államtól [is] a gondoskodást, a saját családjában csak minden negyedik ember látja a későbbi támogatóját, segítségét. Az államban azok bíznak és reménykednek a legjobban, akik most is nehezebb körülmények között élnek, míg az öngondoskodás iránt a klasszikus értelemben vett középosztály az elkötelezett - mutat rá a BellResearch kutatása.

Azok, akik nem képeznek megtakarításokat, döntően az anyagi helyzetükkel indokolják ezt [64%], és minden negyedik válaszadó nyilatkozta, hogy még eszébe sem jutott a kérdés. Mindenképpen pozitívumként állítható, hogy a pénzintézetekkel szembeni bizalom hiánya csak minden tizedik érintett esetében tapasztalható, ami azt igazolja, hogy a válságot követő nagyfokú bizalomvesztés - amit a BellResearch 2010. év eleji kutatásaiban tárt fel - valamelyest csillapodott már.

Megtakarítási forma választásánál - stabil gazdasági helyzetben - mindig is a hozam/kockázat kettőse jelenti a legfontosabb döntési szempontot. A válság hatásai azonban viszonylag rövid idő alatt gyökeresen átrendezték a preferenciákat. A megtakarítás hozama és kockázata jelenleg a fontosság szerinti lista végén szerepel, a megkérdezettek a várható nyereségnél lényegesebbnek ítélik az értékállóságot.
A kutatás arra is rávilágít, az emberek számára mennyire fontossá vált a transzparencia. Az eredmények azt támasztják alá, hogy ügyfelek egyszerű, könnyen érthető pénzügyi termékeket, átlátható konstrukciókat várnak a bankoktól és biztosítóktól.

 

Az eredmények forrása

A sajtóanyagban közölt eredmények a BellResearch kutató- és tanácsadócég "Öngondoskodás" című kutatásából származnak. A felmérés 804 fő telefonos megkérdezésével, 2011 februárjában készült. A minta +/-3,46% mérési pontosság mellett, nem, életkor, településtípus és régió szerint reprezentálja a 25-59 éves lakosságot.

További információk a kutatásról: http://www.bellresearch.hu/ongondoskodas

 További anyagok
A háziorvosukkal elégedettek a magyarok, az egészségüggyel nem
Az ellátórendszer megítélését tekintve kicsivel keleti szomszédaink előtt járunk, de jócskán lemaradva a finnektől és a hollandoktól; az okokat legtöbben az elégtelen finanszírozásban látják. Az állami egészségügyön kívüli, fizetős orvosi szolgáltatást minden ötödik magyar felnőtt vett igénybe az elmúlt évben -- számol be az IRIS Network nemzetközi kutatásának hazai eredményeiről a BellResearch kutató- és tanácsadócég.
Éled a remény a kkv-kben, visszaszorulóban a pesszimizmus
Okosabb vagy a titkárnődnél? Sok hazai cégnél az energiaköltség legfeljebb adminisztratív kérdés
Ismerni nem kötelező?
Lakáshitel: 20 év szigorított
''Bármit aláírok, ha megkapom'' - kényszerhelyzetben a lakáshitel-igénylők közel harmada
Távmunka: igen, bevált
Nem elég megbízhatónak lenni, annak is kell látszani - nehezen építhető újra a pénzügyi szféra iránti bizalom
Gazdagabbá is tett a válság
Kihelyezés: dönteni, de milyen alapon?
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.