Heti elemzéseink - ICT2011    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2011
Behálózva és lemaradóban

2011. szeptember 8. 10:54
Kutatási cikksorozatunk a Magyar Infokommunikációs Jelentés legfrissebb eredményeibe tekint bele, elsőként az üzleti internet helyzetéről adunk képet.

A jó döntésekhez elengedhetetlen a megbízható információ, a piac pontos ismerete. A BellResearch kutató- és tanácsadócég ezért idén tizenegyedik alkalommal készíti el a Magyar Infokommunikációs Jelentést, amely a legnagyobb hazai alapkutatásként éves rendszerességgel szolgáltat stratégiai adatokat és szakértő elemzést a hazai piacokról. A Jelentés 2001 óta meghatározó információforrássá vált, elemzéseire és prognózisaira vezető és feltörekvő vállalatok, szabályozó intézmények döntéshozói támaszkodnak.

 


Piackutatási rovatunkban a BellResearch elemzői immár nyolcadik éve adnak betekintést az átfogó kutatás eredményeibe, sarokszámokat és hasznos elemzéseket osztva meg az itbusiness olvasóival. A cikksorozattal a lap és a kutató-tanácsadó közös célja a döntéshozók szemléletének formálása, a piac "nevelése" is: szeretnénk mind több magyar vállalat és vezető kedvét meghozni a piaci adatok, kutatásból származó információk alkalmazásához és a részletes elemzések megismeréséhez, illetve a saját igényekre szabott, versenyképességet növelő kutatásokhoz.
 

Markáns különbségek

A Magyar Infokommunikációs Jelentés friss, 2011-es eredményeibe betekintő cikkeink sorát az üzleti szegmens internetes ellátottságának elemzésével indítjuk. A "behálózottság" egyfelől alapvető feltétele az internetre épülő további szolgáltatások, megoldások igénybevételének, másrészt pedig egyfajta indikátora a piac fejlődésének, amit a Jelentés több mint egy évtizede követ nyomon.

A kutatássorozat legfrissebb adatai azt mutatják, hogy a penetráció fejlődése a hazai cégek és intézmények körében az utóbbi időszakban lelassult, illetve az elmúlt egy évben megtorpant. A legalább egy főt foglalkoztató magyarországi vállalatok 78 százaléka használ valamilyen internetkapcsolatot, míg az intézményi szegmensben megközelítőleg teljes az ellátottság.

Közelebbről szemügyre véve a vállalati alapsokaságot, éles határvonal rajzolódik ki a 10 fő feletti kis-, közép- és nagyvállalatok, illetve az 1-9 fős szegmens között: míg előbbiek körében az ellátottság az elmúlt években teljessé vált, a mikrovállalatok számottevő lemaradással küzdenek. Itt a penetrációs mutató 74 százaléknál megrekedt, több mint 50 ezer vállalkozásnál ma sincs internetkapcsolat; ezek a cégek a világháló nyújtotta lehetőségeitől, előnyeitől elesnek.

Az okok mögött egyrészt sejthető a válság hatása: a kiadások visszafogása, a fejlesztések elhalasztása - noha a logika azt diktálná, hogy a versenyképességet javító megoldásokkal lehetne előre menekülni. A mikrovállalatok internettől távolmaradásának valódi okai azonban a BellResearch szakemberei szerint egyre kevésbé anyagi, sokkal inkább szemléletbeli és motivációs természetűek, és a digitális írástudással [jobban mondva annak hiányával] függenek össze. A soho-szegmens egyszemélyes-párfős vállalkozásai számos tekintetben mutatnak lakossági mintákat, ahogy az is tipikus, hogy privát eszközöket, előfizetéseket használnak az üzletmenetben. E vállalkozások felzárkózása alapvetően a lakossági internethasználat terjedésétől, az információs társadalom fejlődésétől függ.


Fejlődési irányok

A szakadék "naposabbik" oldalán mindeközben folytatódik a fejlődés - mutatnak rá a BellResearch kutatói. A Jelentés eredményei szerint a hozzáférések száma nő, amiben nagy szerepe van a mobil szélessávnak. Az internetet használó vállalatok részéről érzékelhető az igény a magasabb sávszélességre és az egyre robusztusabb internetkapcsolatokra, valamint az sla-jellegű prémiumszolgáltatásokra is; a piacnak potenciális hajtóerőt a hosztolt, menedzselt szolgáltatások terjedése, kritikus jelentőségűvé válása adhat.

 

Elemzésünk az itBusiness hetilapban jelent meg.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.huTovábbi anyagok
Intézzük online!
Jellemzően a tájékozódásra, információk beszerzésére terjed ki az e-ügyintézés. Nő az online csatorna jelentősége, de egyelőre nem szorítja ki a személyes és telefonos kapcsolatot.
Miért nem interneteznek?
Tabletek: lufi vagy léghajó?
Cseréljük laposra!
Egy háztartás - egy csomag
Lassuló bővülés
Géppel, gép nélkül
Belső dinamika
Átalakuló szerkezet
Tovább bővülő céges mobilflották
Státusszimbólum vagy használati tárgy?
Távközlési szolgáltatások - csomagban jobb
Fixtelefon-trendek
Cégek a weben
Terjed az ip-átvitel
Dinamikusan bővül az üzleti mobilnet-piac
Átalakuló üzleti internetpiac
Mobilinternet - helyettesít vagy kiegészít?
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.