Heti elemzéseink - ICT2011    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2011
Mobilinternet - helyettesít vagy kiegészít?

2011. szeptember 19. 16:11
Az utóbbi években dinamikusan nőtt a mobilinternet elterjedtsége - ma már az sem ritka, ha egy szervezet kizárólag vezeték nélküli hozzáférést vesz igénybe.

A Magyar Infokommunikációs Jelentés idei kutatási eredményei szerint a magyarországi intézmények és társas vállalkozások 79 százaléka már eléri a világhálót. Habár a túlnyomó többség ehhez vezetékes technológiát használ, a BellResearch átfogó kutatásában vizsgált, legalább egyfős cégek és intézmények 17 százaléka már rendelkezik mobilinternettel - e körön belül pedig 7 százalék csak ezt a hozzáférést veszi igénybe, vezetékes előfizetés megléte nélkül. A technológiai helyettesítés (azaz a kizárólagos mobilnet-használat) elsősorban a soho típusú cégek sajátja, míg a nagyobb vállalatméret-kategóriákban inkább a kiegészítő jelleg dominál, tehát helyhez kötött internetszolgáltatás mellett mobilinternet-elérést is igénybe vesznek.

 

 

A kutatók a döntéshozók körében felmérték a technológiák megítélését is. Tíz üzleti felhasználóból csupán egy gondolja úgy, hogy a mobilinternet teljes mértékben helyettesítheti a fix kapcsolatot; a válaszadók kétötöde jelenleg mind a szolgáltatás ára, mind pedig a technológiai paraméterek mentén kedvezőbbnek tartja a vezetékes hozzáférést, míg a mobilt csupán negyedennyien látják jobbnak.

Mindazonáltal a BellResearch szakértői szerint a piac jövőjét elsődlegesen a mobilinternet határozza meg: a "large screen" (mobilinternet-modemes, illetve -kártyás) előfizetések száma a következő három évben megduplázódhat. Ha csupán egy évre tekintünk vissza, már most is azt láthatjuk, hogy míg az internetet használó gazdasági szervezetek száma nem változott jelentősen, addig a hozzáférések száma (access) nagymértékű növekedést mutat, ami pedig elsősorban a mobilinternet-kártyák üzleti szegmensben mért 30 százalékos állománybővülésének köszönhető – mutat rá Gál Tamás, a BellResearch vezető tanácsadója. Mindeközben a vezetékes hozzáférések száma kismértékben csökkent.

A kutatók szerint bizonyos, hogy a mobilinternet kiegészítő szerepe a jövőben tovább erősödik, egyedül a mikrovállalati szegmensben maradhat meg meghatározó motívumként a vezetékes hozzáférések mobillal történő kiváltása. Mivel az üzleti környezetben a vezetékes és mobil szélessáv alapvetően más igényeket elégít ki, a kettő egyre inkább megtalálja egymás mellett a helyét. A piac jövőbeli evolúciója szempontjából azonban sok múlhat a szolgáltatói szándékokon és erőforrásokon, azaz hogyan alakul majd a mobiloperátorok üzleti internet díjcsomag-portfóliója, és általában hogyan tudják kihasználni a hálózati fejlesztések nyújtotta lehetőségeket.


Reflexió

"Mi is úgy látjuk, hogy a vezetékes és a mobilinternet (és utóbbi nagyképernyős és okostelefonos változata) még sokáig egymás mellett fog élni, és ezek különféle kombinációi fogják meghatározni a vállalati internetezést. A háromféle elérésnek ugyanis más a felhasználási területe. A vezetékes kapcsolatot elsősorban a belső vállalati alkalmazások eléréséhez és a telephelyek összekapcsolásához használják majd. A noteszgéppel használt mobil internetelérés (ez adja ma a mobilinternet-előfizetések kevesebb, mint felét) a személyre szabott használatot támogatja elsősorban, és ezen a téren komoly növekedés várható, még ha a wifi-hálózatok bizonyos helyzetekben alternatívát jelentenek is. A mobiltelefonos internetezés pedig elsősorban az impulzus jellegű felhasználás területe lesz: ezt veszik elő, ha egy levelet gyorsan el akarnak olvasni, egy információt azonnal meg akarnak keresni a neten" - mondja Király István, a Magyar Telekom marketing vezérigazgató-helyettese.

 

Elemzésünk az itBusiness hetilapban jelent meg.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.huTovábbi anyagok
Intézzük online!
Jellemzően a tájékozódásra, információk beszerzésére terjed ki az e-ügyintézés. Nő az online csatorna jelentősége, de egyelőre nem szorítja ki a személyes és telefonos kapcsolatot.
Miért nem interneteznek?
Tabletek: lufi vagy léghajó?
Cseréljük laposra!
Egy háztartás - egy csomag
Lassuló bővülés
Géppel, gép nélkül
Belső dinamika
Átalakuló szerkezet
Tovább bővülő céges mobilflották
Státusszimbólum vagy használati tárgy?
Távközlési szolgáltatások - csomagban jobb
Fixtelefon-trendek
Cégek a weben
Terjed az ip-átvitel
Dinamikusan bővül az üzleti mobilnet-piac
Átalakuló üzleti internetpiac
Behálózva és lemaradóban
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.