Heti elemzéseink - ICT2011    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2011
Átalakuló üzleti internetpiac

2011. szeptember 23. 14:27
Úgy tűnik, nemcsak a nagyvállalatok, de a kis- és középvállalatok sem tudnak lemondani a vezetékes internetről. A tapasztalatok azt mutatják, a mikrovállalatok esetében reális alternatíva a kizárólagos mobilnethasználat.

2011-ben a hazai vállalati és intézményi populáció fele fizet elő valamilyen vezetékes, helyhez kötött [dsl, kábelnet, bérelt vonal stb.] internetkapcsolatra - derül ki a BellResearch által készített Magyar Infokommunikációs Jelentés friss elemzéséből. Ez az arány a mikrovállalatok kivételével mind a 10 főnél több alkalmazottat foglalkoztató vállalati, mind az intézményi körben 80-90 százalék között mozog.

 

 

Az általános vélekedéssel ellentétben vannak szegmensek, ahol a mobilinternet és a vezetékes net jól megfér egymással. A nagyobb szervezetek esetében például a két technológia gyakran kiegészíti egymást, funkcionálisan ugyanis más szerepkört töltenek be. A nagyobb méretű szervezetek a jövőben sem fogják "eldobni" a vezetékes internetkapcsolataikat, legfeljebb technológiát és/vagy szolgáltatót váltanak, figyelmük sokkal inkább a prémium szolgáltatások felé fordul - mutat rá Kovács Dániel, a BellResearch igazgatóhelyettese. Elsősorban a mikrovállalkozások körében találunk példát arra, hogy egy cég kizárólag mobilplatformra helyezi működését. A mobilinternet - a vezetékes szolgáltatások szempontjából - ebben a szegmensben gyakran helyettesítő termék.

Mindeközben a technológiai átrendeződés következtében a dsl-kapcsolatok száma csökkenő tendenciát mutat - bár a helyhez kötött internetelérést támogató accessek kétharmad része még mindig dsl. A migráció iránya - a mobilnet mellett - a kábelnet, amely elsősorban a mikro- és a kisvállalati szegmensbe szivárog be, elsősorban a kedvező árának köszönhetően, illetve a kábeloperátorok - árszínvonallal szervesen összefüggő - szolgáltatáscsomagolási képességének. Emellett megfigyelhető, hogy a nagyvállalatok internetes infrastruktúrájukat továbbra is előszeretettel építik bérelt vonali platformra.

A technológiai trendekkel párhuzamosan a piac zsugorodása látszik. Az ok az egyre csökkenő arpu [average revenue per user], amire az alacsonyabb árú technológiákra [elsősorban a kábelnet, illetve a mobilszélessáv] való migráció, illetve az intenzív piaci verseny szolgálnak magyarázatul. A kutatók szerint a hozzáférési díjak lassú erózióját ellensúlyozhatja a növekvő sávszélesség, illetve az sla-jellegű, prémium szolgáltatások iránti igények nagyobb arányú megjelenése, illetve bővülése. Ehhez adhat potenciális hajtóerőt a hosztolt, menedzselt szolgáltatások terjedése, kritikus jelentőségűvé válása.


Reflexió

A UPC Businessnek, a UPC üzleti ágának piaci részesedése folyamatos nő, ami alátámasztja, hogy stabil, megbízható akár 120 megabit/szekundumos letöltési sebességű szupergyors vezetékes internetre a cégeknek továbbra is van igénye. Tapasztalataik azt mutatják, hogy a vállalkozásoknál a döntést befolyásoló tényező az ár és a sebesség, de emellett egyre jobban előtérbe kerülnek az olyan pluszszolgáltatások, mint az sla és a garantált sávszélesség.

A kisvállalati piacon a mobilinternet csak kiegészítő szerepben jelenik meg, párhuzamosan a vezetékes internet használatával. A cégeknek fontos a stabil üzletmenethez a gyors, megbízható vezetékes internetkapcsolat. Nagyvállalatok esetében a vezetékes internet- és adatszolgáltatás használata a domináns. A UPC szakemberei szerint a mobilinternetet a cégek tevékenysége miatt (például értékesítői hálózat) általában inkább csak kiegészítésként alkalmazzák.

 

Elemzésünk az itBusiness hetilapban jelent meg.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.hu
További anyagok
Intézzük online!
Jellemzően a tájékozódásra, információk beszerzésére terjed ki az e-ügyintézés. Nő az online csatorna jelentősége, de egyelőre nem szorítja ki a személyes és telefonos kapcsolatot.
Miért nem interneteznek?
Tabletek: lufi vagy léghajó?
Cseréljük laposra!
Egy háztartás - egy csomag
Lassuló bővülés
Géppel, gép nélkül
Belső dinamika
Átalakuló szerkezet
Tovább bővülő céges mobilflották
Státusszimbólum vagy használati tárgy?
Távközlési szolgáltatások - csomagban jobb
Fixtelefon-trendek
Cégek a weben
Terjed az ip-átvitel
Dinamikusan bővül az üzleti mobilnet-piac
Mobilinternet - helyettesít vagy kiegészít?
Behálózva és lemaradóban
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.