Heti elemzéseink - ICT2011    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2011
Dinamikusan bővül az üzleti mobilnet-piac

2011. október 11. 09:58
Az üzleti internetpiac meghatározó trendje a mobilinternet térhódítása; ez a technológia a mikrovállalati szegmensben már most is reális alternatívája a vezetékes hozzáféréseknek.

A teljes hazai vállalati és intézményi populáció 14 százaléka fizet elő legalább egy mobilinternet-kártyára, és e szervezetek fele párhuzamosan vezetékes hozzáféréssel is rendelkezik - derül ki a Magyar Infokommunikációs Jelentés friss elemzéséből. A kutatás eredményei szerint a mobilnet kizárólagos használata, azaz a vezetékes internet helyettesítése elsősorban a 10 fősnél kisebb cégeknél érhető tetten, míg a kis-, közepes és nagyvállalatoknál, illetve az intézményeknél alapvetően kiegészítő szerepet tölt be, a fix hozzáférések mellett jellemzően a valóban mobilhasználati igények kiszolgálására.

 

 
A BellResearch átfogó hazai kutatássorozatának eredményei azt mutatják, hogy a mobilinternet ismertsége rohamosan terjed, az üzleti szegmens döntéshozóinak 93 százaléka hallott már erről a megoldásról - míg egy évvel korábban csupán 78 százalék volt az arány. Ezzel párhuzamosan a mobilinternet-kártyák térhódítása is töretlenül folytatódik: az elmúlt egy évben az üzleti „nagyképernyős” - azaz a számítógéppel együtt használt - előfizetési állomány mintegy 30 százalékkal bővült. Az előfizető szervezetek több mint fele az összes kártyát kiosztja a munkatársaknak tartós használatra, egyedül a mikro- és kisvállalatokra jellemző, hogy a kártyákat több személy is igénybe veszi - ami jelzi, hogy a kisméretű szervezeteknél a mobilinternet sokszor helyettesíti a fix hozzáférést. Szintén ezt támasztja alá, hogy az 1-9 fős mikrovállalkozások többségénél cégen belüli munkavégzés közben is használják a mobilnetes kártyákat.

A kutatásból kiderül, hogy a szervezeteken belül elsősorban a felsővezetők, illetve az értékesítéssel, ügyfélkezeléssel foglalkozó munkatársak a felhasználók. A legjellemzőbb alkalmazási területnek az elektronikus levelezés és a böngészés számít, emellett már a céges intranet, illetve az adatállományok elérése is számottevő hányadnál megjelenik, a nagyvállalati körben a vállalatirányítási rendszerhez való hozzáférés is viszonylag gyakori.

A mobilinternet megítélése összességében eléggé heterogén képet mutat; a kutatásban megkérdezett döntéshozók egyötöde nem tud határozott képet alkotni erről a technológiáról. Különösen a kisvállalati szegmensben alulinformáltak az ezen a területen illetékes vezetők - sok múlik tehát a szolgáltatók kommunikációján. A komplexebb, nagyobb adatforgalmat generáló - és ezáltal nagyobb sávszélességet igénylő - használati módok terjedése ellen hatnak az elsősorban a sávszélességgel és a rendelkezésre állással kapcsolatos döntéshozói aggályok; nem véletlen, hogy az üzleti felhasználók elsősorban ezen a területen várnának további fejlesztéseket a mobiloperátoroktól. A nagyobb sávszélesség elérése feltételezhetően az előfizetések adatforgalmi korlát szerinti összetételét is a nagyobb csomagok irányába mozdítaná el - mutatnak rá a kutatók.

 Vitathatatlan, hogy a piac jelentős fejlődés előtt áll, azonban ennek dinamikája nagyban függ a szolgáltatói szándékoktól és erőforrásoktól, a hálózati fejlesztésektől és a díjcsomagoktól - értékeli Sugár Mihály, a BellResearch vezető tanácsadója. Az üzleti mobilinternet-előfizetések számát növelik az okostelefonokban működő hang-sim-eken aktivált "smallscreen"-internetcsomagok is - amelyek nélkül az okostelefonok vállalati felhasználása nehézkes lenne -, és a közeljövőben mind az okoskészülékek, mind az üzleti alkalmazások számának rohamos emelkedése várható.

 

Elemzésünk az itBusiness hetilapban jelent meg.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.hu

 További anyagok
Intézzük online!
Jellemzően a tájékozódásra, információk beszerzésére terjed ki az e-ügyintézés. Nő az online csatorna jelentősége, de egyelőre nem szorítja ki a személyes és telefonos kapcsolatot.
Miért nem interneteznek?
Tabletek: lufi vagy léghajó?
Cseréljük laposra!
Egy háztartás - egy csomag
Lassuló bővülés
Géppel, gép nélkül
Belső dinamika
Átalakuló szerkezet
Tovább bővülő céges mobilflották
Státusszimbólum vagy használati tárgy?
Távközlési szolgáltatások - csomagban jobb
Fixtelefon-trendek
Cégek a weben
Terjed az ip-átvitel
Átalakuló üzleti internetpiac
Mobilinternet - helyettesít vagy kiegészít?
Behálózva és lemaradóban
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.