Heti elemzéseink - ICT2011    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2011
Fixtelefon-trendek

2011. november 23. 16:03
A vezetékes hangpiac mérete a korábbi évek folyamataiba illeszkedve tovább csökkent; az előfizetések száma is apad ugyan, de nem ez a zsugorodás elsődleges oka.

A hazai cégek és intézmények 71 százaléka használ valamely fixtelefon-megoldást - olvasható a BellResearch által készített Magyar Infokommunikációs Jelentés friss elemzésében, amely a hagyományos analóg és isdn, a közvetítőválasztásos (cs/cps) és a kábeltelefónia (voca), illetve a szélessávú hozzáférésen nyújtott ip alapú telefonszolgáltatások piacát vizsgálja.

 


A kutatás rámutat: a nagyvállalati, illetve a kis- és középvállalati célcsoport üzletviteléhez, illetve az intézmények működéséhez szervesen kapcsolódik a fix telefon, következésképp ezekben a szegmensekben gyakorlatilag teljes körű az ellátottság. Ezzel ellentétben a mikrovállalati kör egyre inkább kizárólag mobilalapra helyezi beszédcélú távközlését, ami sokkal jobban megfelel az előbbi szegmensekétől több szempontból eltérő, kevésbé (telep)helyhez, irodához kötött működési gyakorlatának; jelenleg az 1-9 fős hazai társas vállalkozásoknak mindössze kétharmad része használ vezetékes telefont a napi működése során.

A jelentés a vállalatok távközlési kiadásainak alakulását is vizsgálja, az eredmények szerint lényegesen több cég számolt be a vezetékes telefonszámla csökkenéséről, mint annak növekedéséről. Az üzleti vezetékes hangpiac zsugorodása - amit a BellResearch tizenegyedik éve futó kutatássorozata pontosan számszerűsít - 2003-tól megfigyelhető jelenség. A tendencia az elmúlt évben is folytatódott, a kutatók a 2010-2011-es terminusban a szolgáltatói bevételek további csökkenését mérték.

A vezetékes előfizetések száma ugyan évről évre kisebb, azonban a piac apadásáért elsősorban a csökkenő arpu-k, azaz az egy előfizetőre eső átlagos bevételek tehetők felelőssé - mutatnak rá a BellResearch szakértői. A szervezetek ugyanis egyre kevesebb percet forgalmaznak a vezetékes hálózaton, és a verseny hatására a tarifák is folyamatosan csökkennek. Megfigyelhető a migrációs jelenség a - tipikusan alacsonyabb költségszintet jelentő - voip technológiák irányába: 2011-ben a piac egytized része már a voca/voip szegmensben képződik. Mindeközben ugyan lassul, de feltétlenül tetten érhető a mobilhelyettesítés, ami leginkább magyarázza az üzleti vezetékes hangpiac erodálódását.

Külön kiemelhető jelenség a vezetékes telefon és a többi igénybe vett távközlési szolgáltatás viszonyának átalakulása: előbbi egyre inkább beolvad, részévé válik a csomagolt szolgáltatásoknak, ahol a fix telefon gyakorlatilag komponense, de nem meghatározója [és sokszor nem is oka] a komplex megállapodásnak - mutatnak rá a BellResearch távközlési szakértői. Természetesen a csomagolás hatása is tovább koptatja a vezetékes arpu-t. A csomagolás mint árazási technika korábban a nagy fogyasztónak számító vállalatokkal kötött összetett, egyedi szerződések formájában jelent meg, de napjainkban már a mikro- és kisvállalati méretekben is sztenderd díjcsomagokban kínálják ezeket az ügyfeleket mind több szolgáltatási elemmel magukhoz kötni igyekvő szolgáltatók.

A vezetékes hangpiaci bevételek csökkenése irreverzibilis folyamat, legfeljebb az apadás dinamikája tompulhat - állítja Gál Tamás, a BellResearch vezető tanácsadója. Mindezekből adódóan a kutatócég a következő időszakban is - az előző évinél kisebb arányú - piaczsugorodásra számít.

Szakértők véleménye szerint a piac az előfizetések szintjén is tovább erodálódik, és ugyan a kutatók voip-áttörést nem jósolnak, az ip alapú technológiák (elsősorban a voca) irányába történő migráció és a mobilhelyettesítés folytatódását vetítik előre.

 

Elemzésünk az itBusiness hetilapban jelent meg.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.hu

 További anyagok
Intézzük online!
Jellemzően a tájékozódásra, információk beszerzésére terjed ki az e-ügyintézés. Nő az online csatorna jelentősége, de egyelőre nem szorítja ki a személyes és telefonos kapcsolatot.
Miért nem interneteznek?
Tabletek: lufi vagy léghajó?
Cseréljük laposra!
Egy háztartás - egy csomag
Lassuló bővülés
Géppel, gép nélkül
Belső dinamika
Átalakuló szerkezet
Tovább bővülő céges mobilflották
Státusszimbólum vagy használati tárgy?
Távközlési szolgáltatások - csomagban jobb
Cégek a weben
Terjed az ip-átvitel
Dinamikusan bővül az üzleti mobilnet-piac
Átalakuló üzleti internetpiac
Mobilinternet - helyettesít vagy kiegészít?
Behálózva és lemaradóban
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.