Heti elemzéseink - ICT2011    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2011
Távközlési szolgáltatások - csomagban jobb

2011. november 28. 16:12
A hazai cégeknél a leggyakoribb a fix telefont és a vezetékes internetet kombináló előfizetés.

A hazai üzleti távközlési piacon az elmúlt években a verseny fontos tényezőjévé vált a szolgáltatások csomagolása - olvasható a Magyar Infokommunikációs Jelentés friss elemzésében. Míg kezdetben ez a konstrukció elsősorban a "nagyfogyasztónak" számító vállalatok egyedi alkuit és megállapodásait jellemezte, napjainkban a szolgáltatók többségénél már a legkisebb ügyfelek számára kínált standard díjcsomagok is több elem együttes előfizethetőségére épülnek.

 

 

A szolgáltatók motivációi világosak: egyrészt igyekeznek minél több szálon magukhoz kötni és megtartani az ügyfeleiket, illetve a kedvező csomagárakkal újakat szerezni, másfelől a többletszolgáltatások generálta növekménnyel védik az árbevételüket. Az is igaz viszont, hogy az elköteleződésért cserébe adott kedvezmények - összpiaci szinten mindenképp, de akár egy adott szolgáltató viszonylatában is - tovább erodálják a verseny miatt egyébként is csökkenő arpu-t, azaz az egy előfizetőre jutó bevételt - világítanak rá a BellResearch szakértői. Az egyre komplexebb, többrétű csomagolás a "nagyoknak" kedvez, azoknak a szolgáltatóknak, amelyek több mindent tudnak egyszerre nyújtani a meglévő vagy épp konkurenseiktől elhódítandó ügyfeleknek.

A távközlési szolgáltatások csomagolása az ügyfeleknek is többféle előnyt kínál. A BellResearch kutatásában megkérdezett vállalati és intézményi döntéshozók többségének az egyszerűség és az átláthatóság [egy szerződés, egy számla, egykapus ügyintézés] jelent értéket. A mennyiségi kedvezmények és az elköteleződés „prémiumaként” kapott alacsonyabb ár is hasonló arányban elvárt, ami a vállalatok költséghatékonysági [értsd: takarékossági] törekvéseivel jól egybevág; sokak számára a nagyobb csomag több figyelmet és jobb alkupozíciót is ígér.

A kutatók a jelentésben az ellenérveket is vizsgálták: ügyféloldalon a legnagyobb visszatartó erő az egy szolgáltatótól való függőség, illetve meghibásodás esetén a technológiai kiszolgáltatottság kockázata, megjegyzendő azonban, hogy a megkérdezett döntéshozók közel fele semmilyen ellenérvet vagy hátrányt nem említett.

A BellResearch kutatási eredményei szerint nagyjából minden negyedik hazai gazdálkodó szervezet fizet elő távközlési szolgáltatáscsomagra. A penetrációs mutatót a mikrovállalatok "húzzák le" [azonban számosságukból adódóan ezek a cégek teszik ki az érintettek közel háromnegyedét], míg a 10 fő feletti vállalati szegmensekben az elterjedtség meghaladja a 40 százalékot.

Az üzleti piacon a legnépszerűbb szolgáltatáskombinációnak a fix telefon és a vezetékes internet összekapcsolása számít. A második legjellemzőbb, bár az előzőnél jóval kevésbé elterjedt a mobilhang és a mobilinternet párosa. A szakértők arra is rámutatnak, hogy a vezetékes telefon mint szolgáltatás mindinkább beolvad a csomagokba, szerepe egyre kevésbé meghatározó.

A távközlési csomagok még számos viszonylatban tartogatnak lehetőségeket. A fix-mobil integráció a vállalati vezetékes és mobiltelefónia egy rendszerbe szervezésével kínál megtakarítást és funkcionális előnyöket, a szélessáv pedig komplex távközlési, internetes és informatikai szolgáltatások számára biztosít ip alapú platformot.


 

Elemzésünk az itBusiness hetilapban jelent meg.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.huTovábbi anyagok
Intézzük online!
Jellemzően a tájékozódásra, információk beszerzésére terjed ki az e-ügyintézés. Nő az online csatorna jelentősége, de egyelőre nem szorítja ki a személyes és telefonos kapcsolatot.
Miért nem interneteznek?
Tabletek: lufi vagy léghajó?
Cseréljük laposra!
Egy háztartás - egy csomag
Lassuló bővülés
Géppel, gép nélkül
Belső dinamika
Átalakuló szerkezet
Tovább bővülő céges mobilflották
Státusszimbólum vagy használati tárgy?
Fixtelefon-trendek
Cégek a weben
Terjed az ip-átvitel
Dinamikusan bővül az üzleti mobilnet-piac
Átalakuló üzleti internetpiac
Mobilinternet - helyettesít vagy kiegészít?
Behálózva és lemaradóban
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.