Heti elemzéseink - ICT2011    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2011
Státusszimbólum vagy használati tárgy?

2011. december 1. 11:30
A hazai vállalatoknál is egyre több az okostelefon, miközben az okos funkciók üzleti célú használata viszonylag ritkának számít; gyakoriak a presztízs alapú, illetve a vezetők motiválását célzó beszerzések.

A Magyar Infokommunikációs Jelentés legfrissebb adatai szerint az okostelefonok térhódítása a hazai üzleti szférát is elérte: a legalább egy főt foglalkoztató magyarországi cégek és intézmények nyolcadánál találunk céges okostelefont, a nagyvállalatok körében pedig már 71 százalékos penetrációt mértek a BellResearch kutatói.

A felmérésben a szakemberek - noha egységes és általánosan elfogadott iparági definíció nincs a fogalomra - azokat a készülékeket tekintették okostelefonnak, amelyeken valamilyen mobil operációs rendszer fut, alkalmazások telepíthetőek rájuk, és lehetőség van a telefon képernyőjén internetezni [függetlenül attól, hogy ezt a funkciót ténylegesen használják-e]. Az átfogó kutatás eredményei arról is beszámolnak, hogy a közvetlen üzleti mobiltelefon-előfizetések közül összességében már közel minden tizediket okostelefonnal használják. Az arányszám valamennyi vállalatméret-szegmensben hasonló, kivételt egyedül az intézmények jelentenek, ahol ez az érték a cégeknél mértnek alig a felére rúg.

 


Az üzleti szereplők körében az okostelefonok kínálta számos [vagy inkább számtalan] funkció közül az elektronikus levelezés és a mobilképernyőn történő netezés a leginkább elterjedt, és a gps alapú navigáció is előkelő helyen szerepel a sorban. A kifejezetten vállalati jellegű felhasználás [mint a cég adatállományainak, dokumentumainak, prezentációinak elérése, esetleg szerkesztése] jelenleg még kevés helyen van fókuszban. Szintén sokat mond, hogy a szervezetek távközlési döntéshozói a mobilkészülékek esetén az alkalmazások telepítésének lehetőségét hasznosság szerint a legutolsó helyre sorolták. Összességében azt láthatjuk, hogy a legtöbb helyen az okostelefon-funkcióknak csak egy töredékét, ráadásul a cégek szempontjából nem is feltétlenül a gazdaságilag leginkább hasznot hajtó részét használják ki, az üzleti mobilalkalmazások egyelőre kevés helyen épülnek be szervesen a vállalati folyamatokba és az információs rendszerbe.

A mögöttes okok között fontos szerepet játszik, hogy a hazai cégek jelentős részénél smartphone-hoz eddig elsősorban a vezetők juthattak, míg a vállalati ranglétra alacsonyabb fokán álló munkatársak e tekintetben gyakran mellőzöttek. A BellResearch elemzése rávilágít: az okostelefonok használata - jobban mondva birtoklása - ma még sok esetben elsősorban presztízs jellegű, illetve a vállalat egyfajta jutalomként adja ezeket, nem a munkakör és a hatékony alkalmazási lehetőségek szerint. A mobiloperátorok részéről a készülékkínálat átalakulása, a feature phone-ok [a középkategóriás, egyes pda-funkciókkal ellátott hagyományos telefonok] háttérbe szorulása persze a vállalati gyakorlatban is gyors változásokat hoz, hiszen az értékesítés oldaláról tapasztalható push hatás és az árak csökkenése mellett a cégvezetőknek és a beszerzőknek lassan nem lesz más választásuk, mint okostelefont adni munkatársaik kezébe. Mindez persze önmagában nem lesz elég ahhoz, hogy a cégek és a munkatársak ettől kezdve "okosan" is használják majd telefonjaikat.

 

Elemzésünk az itBusiness hetilapban jelent meg.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.hu

 További anyagok
Intézzük online!
Jellemzően a tájékozódásra, információk beszerzésére terjed ki az e-ügyintézés. Nő az online csatorna jelentősége, de egyelőre nem szorítja ki a személyes és telefonos kapcsolatot.
Miért nem interneteznek?
Tabletek: lufi vagy léghajó?
Cseréljük laposra!
Egy háztartás - egy csomag
Lassuló bővülés
Géppel, gép nélkül
Belső dinamika
Átalakuló szerkezet
Tovább bővülő céges mobilflották
Távközlési szolgáltatások - csomagban jobb
Fixtelefon-trendek
Cégek a weben
Terjed az ip-átvitel
Dinamikusan bővül az üzleti mobilnet-piac
Átalakuló üzleti internetpiac
Mobilinternet - helyettesít vagy kiegészít?
Behálózva és lemaradóban
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.