Heti elemzéseink - ICT2011    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2011
Tovább bővülő céges mobilflották

2011. december 20. 17:30
A céges és intézményi beszéd célú előfizetések száma az elmúlt egy évben emelkedett, a kiadások szempontjából a 2008-as év volt a mobiltelefónia piacán a csúcspont.

A Magyar Infokommunikációs Jelentés idei eredményei szerint a hazai társas vállalkozások és intézmények összesen 92 százaléka használ mobiltelefont üzleti célra, azaz tevékenységével, működésével összefüggésben. A keresleti oldalt feltérképező elemzés megállapítja, hogy a szűkebben értelmezett üzleti mobilpiac - azaz a "közvetlen", tehát cég, illetve intézmény nevén lévő előfizetéssel rendelkező szervezetek száma - mintegy 179 ezerre tehető, ami a vállalati-intézményi körben több mint kétharmados [70 százalékos] arányt jelent. A használati penetráció és a közvetlen ellátottsági mutató közötti "rés" a mikrovállalati szegmensben meghatározó; jellemző motívum, hogy ezek a - tipikusan soho-jellegű - társas vállalkozások a céges ügyek intézésére magánszemély nevén lévő előfizetést használnak.

 Ugyanakkor az 1-9 fős mikrocégek körében az elmúlt egy évben 61-ről 67 százalékra nőtt azok aránya, amelyek "közvetlenül" fizetnek elő legalább egy darab beszéd célú kártyára, miközben számos mikrovállalkozás ebben az időszakban cserélte le lakossági előfizetését a cég nevére vásárolt sim-re. A hazai cégek és intézmények által előfizetett beszéd célú kártyáknak kicsivel több mint egynegyede van használatban a mikrovállalatoknál, ezzel a szegmens az állomány méretét tekintve az első helyen áll, megelőzve az egyébként a legnagyobb egy cégre jutó mobilflottával rendelkező nagyvállalati kört is. Ugyanakkor az egy sim-re jutó fajlagos kiadások is a mikrovállalatoknál a legmagasabbak, így ez a szegmens járul hozzá a legnagyobb, az access-szinten mért részesedését is meghaladó mértékben a forintban kifejezett teljes piachoz - emelik ki az elemzők.

A piac egészét tekintve a BellResearch kutatói a 2010/2011-es terminusban 4 százalékos [aktív] kártyaszám-bővülést mértek, ami valamelyest meghaladja az egy évvel korábbi időszak változásának mértékét; ez részben az érintett periódusban kissé javuló makrokörnyezetnek, a korábban elmaradt vagy elhalasztott beruházásoknak, illetve a mikrovállalkozások valamelyest bővülő fogyasztásának volt köszönhető.

A mobiltelefónia a bevételeket tekintve három évvel ezelőtt, 2008-ban érte el az all-time-high csúcspontját, ezt követően a sim-kártyák állományának folyamatos gyarapodása ellenére a piac előbb zsugorodásnak indult, majd az utóbbi egy évben stagnálás jellemezte. Mivel a beszéd célú mobil-előfizetések és a mobilhálózaton forgalmazott percek érdemi emelkedésével már nemigen lehet számolni, a szolgáltatók közötti [ár]verseny tovább fokozódik - világít rá Gál Tamás, a BellResearch vezető tanácsadója. Az arpu-k [az egy ügyfélre eső átlagos bevételek] ezért tovább apadnak, aminek következményeképpen a követező években a piac kismértékű csökkenésére lehet számítani.

A tarifákban az összekapcsolási és a roamingdíjak további mérséklődése is megjelenhet, ami tovább erodálhatja a mobil hangpiacot. Ezzel szemben a BellResearch szakértői az okostelefonok, illetve a beszéd célú sim-eknél installált small screen [azaz a telefon képernyőjén elérhető] mobilinternet-csomagok számának dinamikus bővülésére számítanak, bár a kutatók ezen a területen is az arpu-k csökkenését jelzik előre.

 

Elemzésünk az itBusiness hetilapban jelent meg.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.huTovábbi anyagok
Intézzük online!
Jellemzően a tájékozódásra, információk beszerzésére terjed ki az e-ügyintézés. Nő az online csatorna jelentősége, de egyelőre nem szorítja ki a személyes és telefonos kapcsolatot.
Miért nem interneteznek?
Tabletek: lufi vagy léghajó?
Cseréljük laposra!
Egy háztartás - egy csomag
Lassuló bővülés
Géppel, gép nélkül
Belső dinamika
Átalakuló szerkezet
Státusszimbólum vagy használati tárgy?
Távközlési szolgáltatások - csomagban jobb
Fixtelefon-trendek
Cégek a weben
Terjed az ip-átvitel
Dinamikusan bővül az üzleti mobilnet-piac
Átalakuló üzleti internetpiac
Mobilinternet - helyettesít vagy kiegészít?
Behálózva és lemaradóban
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.