Heti elemzéseink - ICT2011    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2011
Átalakuló szerkezet

2012. január 17. 13:30
A lakossági fixtelefon-piacon a stagnáló penetrációt és a piacméret lassú csökkenését a kábel és ip alapú technológiákra való migráció, valamint a szolgáltatók csomagolási stratégiái ellensúlyozzák.

A hazai háztartások 60 százaléka rendelkezik bármilyen helyhez kötött telefonálási megoldással - derül ki a Magyar Infokommunikációs Jelentés friss elemzéséből, amelyben a BellResearch a hagyományos mellett a közvetítőválasztásos (cs/cps) és a kábeltelefónia (voca), illetve a szélessávú hozzáférésen nyújtott ip alapú (voip, voin) telefonszolgáltatások lakossági piacát vizsgálja. A kutatás eredményei szerint pstn-, voca- vagy szolgáltatói voip-megoldást a háztartások 54 százaléka vesz igénybe, míg a fix telefont használók fennmaradó hányada - mintegy 250 ezer otthon - kizárólag nyilvános internetes, jellemzően ingyenes fixhang-megoldást használ; az utóbbiak közül a Skype és a Windows Live Messenger a legnépszerűbb.

 

 

Az utóbbi években megfigyelt penetrációcsökkenés és az ip alapú technológiák dinamikus térnyerése ellenére még mindig a réz érpáron alapuló "hagyományos" pstn a vezető technológia - olvasható az elemzésben. Az elsődleges kihívó a kábeltelefónia, térnyerésére az operátorok csomagolási stratégiája és a hagyományos telefonnál kedvezőbb árfekvés ad magyarázatot. A közvetítőválasztásos telefónia [cs/cps] szerepe marginalizálódik, míg a szolgáltatói voip-szegmensben ugyan növekedés detektálható.

A BellResearch kutatói rámutatnak: az elmúlt években a piacméret rendre jobban zsugorodott, mint az előfizetések száma, bár a szolgáltatói bevételek apadása a 2010-2011-es időszakban kisebb mértékű volt, mint az előző terminusban. A vizsgált időszakban az arpu [az egy ügyfélre eső bevétel] is csökkent, aminek a főbb okaiként az elemzők a technológiai migrációt, a szereplők és a platformok közötti versenyt, a szolgáltatáscsomagolási törekvéseket, valamint a mobilhelyettesítést, és az utóbbi években növekedésre nem képes vásárlóerőt jelölik meg.

A lakosság távközlési vonatkozású preferenciarendszerében a vezetékes hang egyre hátrébb szorul: önmagában mind kevesebb háztartás igényli ezt a kommunikációs formát - világítanak rá a BellResearch elemzői. Ezért a szolgáltatók ügyfélmegtartó és ügyfélszerzési törekvéseinek elsődleges fókusza és eszköze a jövőben még inkább a csomagolási stratégia lehet: a fogyasztókért már nem az önálló vezetékeshang-ajánlatok, hanem a csomagajánlatok versenyeznek. A jövő vezetékes hangpiaci "nyertesei" a kábeloperátorok lehetnek, és azok a telekommunikációs szolgáltatók, amelyek szélessávú hozzáférésre épülő szolgáltatásokat és ezek csomagjait ajánlják.

A BellResearch szakértői a következő években a lakossági vezetékeshang-penetráció stagnálására számítanak. Az inkumbensek megtartó törekvései, illetve a voca/voip-szolgáltatók agresszív üzletszerzési politikája miatt a "fizetős" vezetékestelefon-szolgáltatással rendelkező háztartások száma csak kis mértékben csökken, miközben a voin-megoldások használata tovább bővül.
 

Reflexió

Jól érzik a piaci szereplők is, hogy a vezetékes hangszolgáltatások egyre inkább a háttérbe szorulnak, és önmagukban ma már gyakorlatilag piacképtelenek - mondja Bodon Ildikó, a UPC Magyarország B2B igazgatója. Ma már szinte senki sincs, aki csak hangszolgáltatást akarna igénybe venni; csomagajánlatban - televízióval és/vagy internetszolgáltatással együtt - viszont még mindig népszerűek, még a kisvállalkozói szegmensben is.

A commodity szolgáltatássá válást jól jelzi, hogy a vezetékes hangszolgáltatás árai is folyamatosan csökkenek, és ma már magától értetődőnek mondható, hogy az előfizetési díj nagy mennyiségű lebeszélhető percet foglal magába. "Elsősorban az előfizetői díjak és a percdíjak folyamatos és drasztikus csökkenése, és kisebb részben a zsugorodó használat járul hozzá az egy előfizetőre jutó bevétel [arpu] csökkenéséhez" - teszi hozzá még Bodon Ildikó.

 

Elemzésünk az itBusiness hetilapban jelent meg.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.hu

 További anyagok
Intézzük online!
Jellemzően a tájékozódásra, információk beszerzésére terjed ki az e-ügyintézés. Nő az online csatorna jelentősége, de egyelőre nem szorítja ki a személyes és telefonos kapcsolatot.
Miért nem interneteznek?
Tabletek: lufi vagy léghajó?
Cseréljük laposra!
Egy háztartás - egy csomag
Lassuló bővülés
Géppel, gép nélkül
Belső dinamika
Tovább bővülő céges mobilflották
Státusszimbólum vagy használati tárgy?
Távközlési szolgáltatások - csomagban jobb
Fixtelefon-trendek
Cégek a weben
Terjed az ip-átvitel
Dinamikusan bővül az üzleti mobilnet-piac
Átalakuló üzleti internetpiac
Mobilinternet - helyettesít vagy kiegészít?
Behálózva és lemaradóban
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.