Heti elemzéseink - ICT2011    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2011
Belső dinamika

2012. február 7. 14:55
A lakossági tv-szolgáltatások piacát a belső dinamika mozgatja. Izgalmas helyzetet teremthetnek a földfelszíni sugárzás lekapcsolása után döntéshelyzetbe kerülő háztartások, amelyek egy része új belépőként növelheti a paytv-piacot.

2011 közepén mintegy 3,2 millió háztartás, a hazaiak 80 százaléka vett igénybe valamilyen fizetős televíziós szolgáltatást, derült ki a Magyar Infokommunikációs Jelentésből. A BellResearch átfogó kutatása szerint mintegy 690 ezer háztartás kizárólag ingyenes tv-vételi móddal rendelkezik, többségük ma még az analóg földfelszíni sugárzást nézi. Az ingyenes DVB-T platform (digitális földfelszíni sugárzás - MinDigTV) penetrációja a 2011. nyári adatfelvételkor 4 százalék körüli. Vezetékes (CaTV vagy IPTV) televíziós szolgáltatást közel 2,3 millió háztartásban találunk. A műholdas (DVB-S) technológia ennél lényegesen kevésbé elterjedt, a paytv-szolgáltatást igénybe vevők 28 százaléka tévézik ilyen platformon, mindeközben a "fizetős" DVB-T (MinDigTV Extra) is folyamatosan gyűjti ügyfeleit.

 


Moderáltan nő a televíziós szolgáltatások piaca a BellResearch szerint. 2010-ről 2011-re 2 százalékkal bővült az előfizető háztartások száma, miközben a szolgáltatók árbevétele érdemben nem változott. A piacot az elmúlt időszakban sokkal inkább a szereplők közötti (ár)verseny, a csomagajánlatok, illetve a technológiai szerkezetváltozás határozta meg, az egy előfizetőre jutó árbevétel enyhén csökkent. A payTV-szolgáltatást igénybe vevő háztartások mintegy fele már valamilyen digitális szolgáltatásra (DCaTV, IPTV, DVB-S/T) fizet elő.

A BellResearch szakértői szerint a televíziós szolgáltatóváltás sokszor impulzív. Az ügyfelek általában elégedettek a jelenlegi szolgáltatással (az ingyenessel is!), az előfizetés fenntartásáért semmit sem kell tenni. A többség már most is "sokcsatornás" konstrukciót néz. Sokakat béklyóznak meg a csomagok hűségszerződései.

Még a legszilárdabb hívőket is elgondolkodtatják a "többet kapsz, és nem lesz drágább", a "többet kevesebbért" ajánlatok, még ha nincs is bajuk a jelenlegi szolgáltatással. A telefonos és személyes szolgáltatói megkeresések nem csodafegyverek, de működnek. Az ajánlatokat odaviszik a potenciális ügyfelek elé, csak rá kell mondani az igent. Mivel televíziós szolgáltatót nem mindennap vált az ember, ezért a többség általában nincs is tisztában az aktuális ajánlatokkal, milyen kondíciók érhetők el a különböző szolgáltatóknál. Már ha egyáltalán van választási lehetőség, de sokan például nem is számolnak a műholdas tévével, ami a háztartások túlnyomó részének egyébként bármikor alternatívát jelenthet(ne).


Reflexió

Grósz Judit, a UPC marketingért és tartalomért felelős vezetője: "Az utóbbi években jelentősen megnőtt a verseny a tévés piacon. Nemcsak különböző technológiák versengenek egymással, hanem a platformokon belül is gyakori a választási lehetőség. Magyar jellegzetesség, hogy a mindenütt elérhető, négy műholdas szolgáltatás mellett egyre több területen épülnek ki párhuzamosan kábelhálózatok. Az újabban piacra lépett szolgáltatók pedig olcsó csomagokkal vonzanak előfizetőket, elsősorban a kábellel el nem látott lakóterületeken, ez enyhe piacnövekedés.

A nagy kábeles szolgáltatók eközben kedvezményekkel, csomagajánlatokkal és újszerű digitális kiegészítő funkciókkal igyekeznek megtartani előfizetőiket, illetve ellensúlyozni az árverseny bevételcsökkentő hatását.

Fokozatosan túlsúlyba kerül a digitális televíziózás. Kérdéses még, hogy az analóg földfelszíni sugárzás lekapcsolásának közeledtével és főként utána hogyan választanak majd a jelenleg még ingyenesen tévézők, akik egyelőre kutatásaink szerint nagyon nehezen ismerik ki magukat a fizetős szolgáltatások sokaságában."

  

Elemzésünk az itBusiness hetilapban jelent meg.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.hu

 További anyagok
Intézzük online!
Jellemzően a tájékozódásra, információk beszerzésére terjed ki az e-ügyintézés. Nő az online csatorna jelentősége, de egyelőre nem szorítja ki a személyes és telefonos kapcsolatot.
Miért nem interneteznek?
Tabletek: lufi vagy léghajó?
Cseréljük laposra!
Egy háztartás - egy csomag
Lassuló bővülés
Géppel, gép nélkül
Átalakuló szerkezet
Tovább bővülő céges mobilflották
Státusszimbólum vagy használati tárgy?
Távközlési szolgáltatások - csomagban jobb
Fixtelefon-trendek
Cégek a weben
Terjed az ip-átvitel
Dinamikusan bővül az üzleti mobilnet-piac
Átalakuló üzleti internetpiac
Mobilinternet - helyettesít vagy kiegészít?
Behálózva és lemaradóban
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.