Heti elemzéseink - ICT2011    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2011
Tabletek: lufi vagy léghajó?

2012. május 8. 14:59
Noha manapság a táblagépek az érdeklődés középpontjában állnak, és piacuk is töretlenül fejlődik, nehéz megjósolni, hosszú távon mekkora szeletet sajátíthatnak ki maguknak az amúgy nem épp telítetlen pc-piacból.

Két éve, az Apple iPad után sorra jelennek meg a kihívók. Már 2011-et is a tabletek éveként emlegették, az eladások amerikai és nyugat-európai növekedése alá is támasztotta ezt. A táblagépek hazai helyzetét a Magyar Infokommunikációs Jelentésben vizsgálja a BellResearch. A kutatási eredményekből kiderül, hogy a tabletekből - az értékesítés dinamikus bővülése ellenére - még viszonylag keveset találunk a hazai lakosság kezében. A 15+ évesek körében a penetráció 2011 közepén még alig 1 százalék volt, és a mutató az év végére is csupán a 2 százalékos érték környékére kúszhatott fel. Összehasonlításképpen más hordozható gépet (laptopot, netbookot) a megkérdezettek 28 százaléka használ. A helyzet komplexitását ugyanakkor jól mutatja, hogy e felhasználók több mint fele párhuzamosan asztali számítógépet is igénybe vesz, ami felveti a kérdést, hogy mi lesz a szerepe, és hol, kinél lesz helye a későbbiekben a táblagépek tömegeinek.

Az is árnyalja a jövőképet, hogy a tavalyi év közepén még a tabletek ismertsége is viszonylag szerény mértékű volt: a 15 év felettiek csupán egyharmada hallott már az eszköztípusról, és közülük is csak minden harmadik megkérdezett (a teljes sokaság 13 százaléka) volt tisztában a fogalom pontos jelentésével. A digitális szakadék ezen a téren is kirajzolódik - mutatnak rá a BellResearch elemzői -, a 15-24 éves korosztályban az átlaghoz, pláne az idősebbekhez képest sokkal magasabb az ismertségi mutatók értéke.

 

 

Vizsgálták a kutatók a táblagépek megítélését, a hozzájuk való viszonyulást is. Az eredmények alapvetően pozitív attitűdöket mutatnak. A használat legerősebb hajtóereje, hogy a tablet trendi és modern (egy laptoppal összehasonlítva), de nem elhanyagolható a kényelmi faktor sem. Az egyszerű, felhasználóbarát és intuitív használat is fontos tényező, minden második érintett szerint nem különösebben bonyolult "tabletezni". Érdekesség ugyanakkor, hogy az internetezést a megkérdezettek jelentős része kevésbé gondolja kényelmesnek az asztali pc-kkel, illetve a laptopokkal összehasonlítva.

Az alkalmazási területeket tekintve egyértelműen a szórakoztatás a domináns. A kérdezettek szerint a táblagépek leginkább multimédiás feladatokra alkalmasak: képek nézegetése, naptárhoz kapcsolódó feladatok, internetes böngészés, rövidebb emailek írása és olvasása, zene- és videólejátszás, játékok. Ezzel szemben a komolyabb munkavégzéssel kapcsolatos feladatokra - hosszabb emailek kezelésére, dokumentumok szerkesztésére - már valamivel kevesebben gondolják megfelelőnek a tableteket, ezek azok a használati területek, amelyeket a megkérdezettek harmada kizárólag "hagyományos", asztali géppel vagy laptoppal végezne.

 

Elemzésünk az itBusiness hetilapban jelent meg.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.hu
További anyagok
Intézzük online!
Jellemzően a tájékozódásra, információk beszerzésére terjed ki az e-ügyintézés. Nő az online csatorna jelentősége, de egyelőre nem szorítja ki a személyes és telefonos kapcsolatot.
Miért nem interneteznek?
Cseréljük laposra!
Egy háztartás - egy csomag
Lassuló bővülés
Géppel, gép nélkül
Belső dinamika
Átalakuló szerkezet
Tovább bővülő céges mobilflották
Státusszimbólum vagy használati tárgy?
Távközlési szolgáltatások - csomagban jobb
Fixtelefon-trendek
Cégek a weben
Terjed az ip-átvitel
Dinamikusan bővül az üzleti mobilnet-piac
Átalakuló üzleti internetpiac
Mobilinternet - helyettesít vagy kiegészít?
Behálózva és lemaradóban
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.