Heti elemzéseink - ICT2012    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2012
Az infokom-piacról jelentjük

2012. szeptember 28. 12:06
A Magyar Infokommunikációs Jelentés legfrissebb kutatási eredményeibe tekint bele folytatódó cikksorozatunk. A BellResearch szakértői elsőként az üzleti, vezetékes telefónia helyzetét és trendjeit veszik górcső alá.

A marketing alapja a piacismeret, a helyes döntéseké pedig az információ, amely éleződő versenyben és turbulens környezetben hatványozottan fontossá válik. Az ict-piacok hazai kutató és tanácsadó specialistájaként a BellResearch idén tizenkettedik alkalommal készíti el a Magyar Infokommunikációs Jelentést, hogy objektív és stratégiai információkkal támogassa a távközlési és informatikai piac szereplőit.

2001 óta ad részletes képet a Jelentés a hazai piacról, idősorokkal, előrejelzésekkel és az összefüggések, trendek elemzésével. A kutatás a keresleti oldalt térképezi fel, a vállalatok, intézmények és háztartások felmérésével, így tényszerű, a kínálati szereplők szándékaitól és várakozásaitól független, "kíméletlenül őszinte" eredményeket ad; adataira és a BellResearch szakértői kompetenciáira vezető vállalatok alapoznak.

Sokat bővült a részpiaci modulokból felépülő Jelentés tematikája az évek során, alapcélja azonban változatlan: megalapozott módszertannal, gyorsan és költséghatékonyan nyújt piacismeretet, olyan szereplők számára is, akik egyedi kutatásokat nem tudnak finanszírozni.

A szakemberek az eredmények alkalmazását igényre szabott másodelemzésekkel, szakértői tanácsadással és vezetői workshopokkal támogatják, hogy a piaci információk valamennyi érintett területen hatékonyan beépülhessenek; az adatokra sok esetben épül további, célzott kutatás is.

A Magyar Infokommunikációs Jelentés friss eredményeiből ízelítőt adó rovatunk immár a kilencedik évfolyamába lép. Az itbusiness és a BellResearch a betekintő elemzésekkel minél több döntéshozó figyelmét igyekszik a piaci információk alkalmazására és a kutatásra irányítani - bízunk benne, hogy olvasóink számára érdekesen és hasznosan. Cikksorozatunkban elsőként az üzleti távközlési piacot vizsgáljuk.

 

 

Nem csökken a nyomás a vezetékes telefóniáért felelős vállalati döntéshozókon - állapítják meg a BellResearch elemzői. Válság ide, telefonálási szokások oda, a felsővezetés a cégek mind nagyobb hányadánál várja el, hogy már rövid távon is (tovább) csökkentsék a fixtelefon-kiadásokat. Nincs tehát könnyű dolguk a szolgáltatóknak, ha egyszerre akarnak megfelelni az ügyféligényeknek és a tulajdonosi elvárásoknak.

A Jelentésben megkérdezett hazai, legalább egy főt foglalkoztató vállalkozások és intézmények ötödének az elmúlt egy évben érdemben sikerült csökkentenie vezetékes telefonszámláját - ráadásul közülük minden negyediknek legalább 25 százalékkal.

Mindez meg is látszik az eredményeken. A piac mérete (a szolgáltatók összesített árbevétele) 9 százalékkal zuhant az előző időszakhoz képest, nominálértéken pedig pont fele (reálértéken számítva pedig még kevesebb) a 9 évvel ezelőttinek. A csökkenés mértéke az intézményi szegmensben és a mikrovállalatoknál valamivel szerényebb (7-8 százalékra tehető), míg a nagyobb cégek esetében jobban sikerültek a "visszavágások", ott a 10 százalékot is elérte az átlagos megtakarítási szint - mutatnak rá a BellResearch elemzői.

A 2011-2012-es terminusban számottevő mértékben, 18 százalékkal bővült azon 10+ fős cégek köre, ahol deklaráltan elvárás a költségek tudatos csökkentése. Mindez azt jelenti, hogy a kis- és közepes vállalatok egyharmada, a nagyvállalatoknak pedig közel kétharmada törheti a fejét, hogyan tud még húzni a nadrágszíjon. A legtöbben a szolgáltatókkal való (újabb) tárgyalásokban és az így elérhető kedvezőbb tarifákban hisznek, de sokan vannak, akik már most díjcsomagváltást prognosztizálnak. Kellemetlen hír a munkavállalóknak, hogy minden harmadik cég tervezi az alkalmazottak vezetékestelefon-használatának korlátozását.

 

 

Elemzésünk az itBusiness hetilapban jelent meg.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.hu

 További anyagok
Húz a mobilinternet
Évek óta nem elegendő az üzletimobil-árbevétel szinten tartásához a darabszám-növekedés. A megoldást jelenleg a mobiltelefonos internetezés jelenti - kérdés, hogy meddig.
Bővülhetnek a csomagok?
Tovább az ip irányában
Az utolsó szalmaszál?
Lassú elmozdulás vezetékesről a voip felé
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.