Heti elemzéseink - ICT2012    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2012
Lassú elmozdulás vezetékesről a voip felé

2012. október 10. 18:30
Az üzleti vezetékes hangpiac technológiai szerkezetében továbbra is pstn-dominancia rajzolódik ki, ám a kiadásokból minden nyolcadik forint már a voip-szegmensben, kábeltelefonon vagy szolgáltatói ip-hangkommunikációban keletkezik.

A vezetékestelefon-szolgáltatás tekintetében a hazai intézmények és a 10+ fős társas vállalkozások körében szinte teljes körű az ellátottság, ami jelentős részben a szervezetek tevékenységének jellegéből adódik - olvasható a Magyar Infokommunikációs Jelentés legfrissebb elemzésében, amely az üzleti távközlési piac aktuális helyzetéről és folyamatairól ad képet.
 


A BellResearch kutatási eredményeiből kiderül, hogy a mikrovállalatoknak csak kevesebb, mint fele (45 százaléka) fizet elő vezetékes hangra, és további mintegy hatoduk vesz igénybe olyan fixtelefon-szolgáltatást, amelynél az előfizető más - jogi vagy természetes - személy.

Az 1-9 fős cégek "óvatosabb hozzáállását" a mobilkommunikáció helyettesítő képessége is katalizálja - mutatnak rá az elemzők. Tapasztalat, hogy ott, ahol nincs vezetékes telefon, mobilt használnak, sőt ott is aktívan használják, ahol egyébként a helyhez kötött hangszolgáltatás is elérhető. Ilyen módon nem meglepő, hogy a mikrovállalatoknál 3 sim-kártyára jut egy vezetékes telefonvonal, mint ahogy az sem, hogy az egy főre jutó sim-kártyák száma messze ebben a körben a legmagasabb (0,67 darab), míg a kisvállalatoknál 0,58, a közép- és nagyvállalatok esetében pedig csupán 0,47 az egy alkalmazottra jutó átlag.

A vezetékestelefon-szolgáltatásnál más helyzetképet mutat be a Jelentés: a nagyvállalatok (0,14 vonal/fő) kivételével a kisebb és közepes cégeknél egy-egy alkalmazottra egyaránt 0,21-0,22 fővonal jut. A különbség - különösen a nagyvállalatok szerényebb ellátottsági mutatója - elsősorban az alközponti berendezésekkel való eltérő ellátottságnak köszönhető, amely lehetővé teszi a fixtelefon-végpontok "multiplikálását".

Úgy tűnik, hogy tömegesen csupán az intézmények esetében életképes a vezetékes telefon mint kizárólagos hangkommunikációs megoldás. Itt ugyanis minden negyedik szervezet csak ilyen módon tud hívásokat fogadni vagy indítani - világítanak rá a BellResearch elemzői. Az intézményi kör az egyetlen szegmens, ahol a sim-kártya állományra vetített vezetékes fővonalak aránya meghaladja az egyharmadot (45 százalékra tehető), a fixtelefon-kiadások pedig túllépik a mobil célúakat.

Tetten érhető azért a hagyományos vezetékes telefon (pstn) dominanciáját erodáló technológiai migráció: 2012-ben az üzleti vezetékes hangpiac 12-13 százaléka várhatóan már a kábeltelefónia - voip-szegmens (azaz szolgáltatók által garantált minőségi sztenderdek szerint biztosított ip alapú hangkommunikációs megoldásokon) lesz. Ugyanez a tavalyi évben még csupán 10-11 százalékos részarányt képviselt. Bár az ip alapú hang irányába történő migrációban robbanásszerű változás nem várható, a BellResearch prognózisa szerint 3 éven belül egyötödös részarányt érhetnek el az ip alapú megoldások.

 

Elemzésünk azitBusiness hetilapban jelent meg.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg aMagyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.huTovábbi anyagok
Húz a mobilinternet
Évek óta nem elegendő az üzletimobil-árbevétel szinten tartásához a darabszám-növekedés. A megoldást jelenleg a mobiltelefonos internetezés jelenti - kérdés, hogy meddig.
Bővülhetnek a csomagok?
Tovább az ip irányában
Az utolsó szalmaszál?
Az infokom-piacról jelentjük
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.