Heti elemzéseink - ICT2012    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2012
Az utolsó szalmaszál?

2012. október 29. 17:38
A szokásos, üzleti távközlési részpiacok stagnálása, sőt, újabban csökkenése miatt a magyarországi szolgáltatók a közeljövőben növekvő figyelmet tulajdoníthatnak az üzleti televíziós műsorszolgáltatás szegmensében rejlő potenciálnak.

Noha az üzleti televíziós előfizetések piaca eltörpül az egyéb üzleti távközlési részpiacok - vezetékes és mobiltelefónia, internet, adat- és üzleti kommunikáció - mellett, a jövőben mégis fokozottabb figyelemre számíthat a szolgáltatók részéről - mutatnak rá a BellResearch elemzői a Magyar Infokommunikációs Jelentés legújabb kiadásában. A hagyományos piacokon ugyanis a folyamatos és kiélezett verseny hatására a szolgáltatói árrések évről évre szűkülnek, ezért a szereplők a stagnáló vagy éppenséggel csökkenő árbevételeik ellensúlyozására kényszerülnek.

A hazai távközlési piacok helyzetét és folyamatait elemző jelentés friss, 2012-es kutatási eredményei szerint a legalább 1 főt foglalkoztató magyarországi társas vállalkozások és intézmények 15 százalékánál, mintegy 38 ezer szervezetnél található legalább egy darab tévékészülék; a penetrációs mutató egyenesen arányos a vállalat méretével.

 


Az összes, televízióval rendelkező szervezetnek azonban jelenleg csupán a kétharmada vesz igénybe fizetős televíziós szolgáltatást. A többieknek - a kutatásban meginterjúvolt döntéshozók megítélése szerint - vagy egyáltalán nincs szükségük ilyenre, vagy pedig megfelelő számukra az ingyenesen elérhető csatornakínálat.

A Jelentésben a kutatók a használati körülményeket és az előfizetési motivációkat is vizsgálják. A fizetőstévé-szolgáltatást igénybe vevő vállalatok és intézmények kétötöde (39 százalék) egyedül a dolgozók miatt, negyede (26 százalék) pedig kizárólag az ügyfelek és vásárlók kedvéért vesz igénybe televíziós szolgáltatást; emellett a megkérdezettek mintegy negyedrésze mindkét "közönségnek" kedvezni kíván a tévézés lehetőségével.

A BellResearch elemzése szerint leginkább a mikrovállalatok esetében számít elterjedtnek, hogy nem a vállalkozás, hanem magánszemély nevén rendelik meg a programcsomagot - ami egyéb üzleti távközlési szolgáltatások igénybevételénél is megfigyelhető ebben a szegmensben.

Nem ritka az a gyakorlat sem, hogy lakossági típusú, magánszemély nevén lévő szolgáltatást „automatikusan” a cég is igénybe vesz, valós költségmegosztással vagy anélkül.

Mindemellett, mivel a televíziós szolgáltatás költsége a kisebb cégek esetében általában nem jelentős, sokan nem is szeretnék azt elszámolni.

A fizetős televíziós szolgáltatást igénybe vevő 10+ fős vállalatok harmada - annak ellenére, hogy üzleti szereplőkről van szó - saját tudomása szerint lakossági díjcsomagra fizet elő. Döntésüket főként a kedvezőbb díjakkal indokolják. Figyelemre méltó emellett, hogy a megkérdezett döntéshozók közül sokan úgy emlékeznek, nem találtak az igényeiknek (az összetételt, a tematikát, a csatornák darabszámát tekintve) megfelelő üzleti díjcsomagot, vagy éppen a szolgáltatótól kapták azt az információt, hogy nem érhető el ilyen. Mindez arra enged következtetni, hogy ezek a cégek várhatóan a jövőben sem jelennek majd meg a fizetős üzleti televíziós szolgáltatás keresleti oldalán.

A jövőbeli előfizetéssel kapcsolatos tervek összecsengenek a jelenlegi tapasztalatokkal: a legtöbb vállalat és intézmény kizárólag az ügyfelek, vásárlók miatt fizetne elő televíziós programcsomagra. A BellResearch elemzői szerint a szolgáltatók számára a legnagyobb kihívást az üzleti tévé-előfizetések iránti igény felkeltése, valamint a meglévő igényekre reflektáló díjcsomagok kialakítása jelentheti.

 

Elemzésünk az itBusiness hetilapban jelent meg.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.huTovábbi anyagok
Húz a mobilinternet
Évek óta nem elegendő az üzletimobil-árbevétel szinten tartásához a darabszám-növekedés. A megoldást jelenleg a mobiltelefonos internetezés jelenti - kérdés, hogy meddig.
Bővülhetnek a csomagok?
Tovább az ip irányában
Lassú elmozdulás vezetékesről a voip felé
Az infokom-piacról jelentjük
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.