Heti elemzéseink - ICT2012    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2012
Tovább az ip irányában

2012. november 11. 18:47
Az üzleti adatkommunikációban folytatódik az ip alapú megoldások térnyerése, az alkalmazás területei is egyre szélesebbek.

A hazai, legalább 10 főt foglalkoztató vállalatok több mint egynegyede folytat adatkommunikációt valamely dedikált adatátviteli csatornán, bármely belföldi vagy nemzetközi végponttal - olvasható a Magyar Infokommunikációs Jelentés friss kiadásában. Ugyanez a penetrációs arányszám a közintézmények körében 15 százalékra tehető.

 

Nem egyformák az intézmények

A BellResearch elemzéséből kiderül: az adatkommunikáció elsősorban a 250 fő feletti cégeket tipizálja, míg a kisebb méret felé haladva az arány is csökken; a nagyvállalati körben mért elterjedtségi mutatót a több telephelyes cégek magas aránya, valamint az alsóbb üzleti szegmenseknél általában komplexebb informatikai infrastruktúra is magyarázza.

A kutatássorozatban vizsgált üzleti és intézményi szegmensek között az adatkommunikáció irányait tekintve is jelentősek a különbségek. Míg a tevékenységben érintett nagyvállalatok 60 százaléka létesít adatkapcsolatokat nemzetközi relációban is (sokszor az anyacéggel vagy testvérvállalattal), addig a kisvállalatok több mint 80 százaléka kizárólag belföldi végpontokkal kommunikál (jellemzően telephelyekkel, bankokkal és partnerekkel), az intézményeknél pedig csak elvétve akad külföldi irányú adatkapcsolat. Az adatkapcsolatokat a legtöbb vállalatnál elektronikus levelezésre, fájlok vagy adattárház, adatbázisok elérésére, üzleti adatok továbbítására, valamint alkalmazások elérésére használják. A kutatási eredményekből kiolvasható, hogy az adatkommunikáció alkalmazási területe mind a vállalatok, mind pedig az intézmények körében egyre szélesebbé, többrétűvé válik.

A Jelentésben a BellResearch kutatói a piac méretét és szerkezetét is monitorozzák. Valamely távközlési szolgáltatónál adatátviteli szolgáltatásra vonatkozó közvetlen előfizetéssel az adatkommunikációt ténylegesen folytató hazai szervezeteknek - cégeknek és intézményeknek - kevesebb mint kétharmada rendelkezik. A különbséget három „alternatív” megoldás magyarázza: az érintettek az anyavállalat, felettes szerv által biztosított (előfizetett) adatkapcsolatot használják, vagy saját kiépítésű-menedzselésű hálózatot használnak (ilyen a saját ip-vpn), illetőleg kizárólag internet-hozzáférésre fizetnek elő, és ezen bonyolítják az adatátvitelt. Értékben számolva a piac igen erőteljesen koncentrált, a teljes piaci volumen meghatározó részét párszáz nagyvállalat és intézmény generálja - mutatnak rá az elemzők.

 

Kevés változás - csökkenés - várható

A technológiák penetrációja, a használói kör nagysága szerint az üzleti szegmensben legelterjedtebbnek a bérelt vonali, illetve az egyéb (frame relay, atm, dial-up stb.) kapcsolatokat megelőzve már az ip alapú adatátviteli megoldások számítanak, amelyek lehetnek a nyilvános internet feletti vagy szolgáltatói hálózatokon létrehozott virtuális magánhálózatok is. A költések tekintetében egyelőre a „tradicionális” adatátviteli szolgáltatások (elsősorban a menedzselt bérelt vonalak) dominálnak, de a ráfordítások jelentős, és egyre növekvő része, mintegy kétötöde már az ip alapú adatátviteli megoldásokhoz köthető.

A BellResearch elemzői a következő néhány évben összességében az adatátviteli költések enyhe csökkenését prognosztizálják. Mindeközben fokozódik a cégek és intézmények sávszélesség iránti igénye, és folytatódik a piac szerkezetátalakulása, a migráció az ip alapú megoldások irányába.

 

Elemzésünk az itBusiness hetilapban jelent meg.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.hu

 További anyagok
Húz a mobilinternet
Évek óta nem elegendő az üzletimobil-árbevétel szinten tartásához a darabszám-növekedés. A megoldást jelenleg a mobiltelefonos internetezés jelenti - kérdés, hogy meddig.
Bővülhetnek a csomagok?
Az utolsó szalmaszál?
Lassú elmozdulás vezetékesről a voip felé
Az infokom-piacról jelentjük
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.