Heti elemzéseink - ICT2012    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2012
Bővülhetnek a csomagok?

2012. december 13. 15:01
Lassú növekedés tapasztalható az üzleti távközlési szolgáltatáscsomagok piacán, az ajánlatok mobilmegoldásokkal egészülnek ki.


A különböző szolgáltatások egy ajánlatba csomagolása az elmúlt években az üzleti piacokon is elterjedtté vált, ma már kiemelten fontos elem a szolgáltatók marketingstratégiájában - állapítják meg a BellResearch elemzői a Magyar Infokommunikációs Jelentés legfrissebb kiadásában. Ami az ügyfeleknek - előnyeinél fogva - egyszerű, kényelmes és árban kedvező, a szolgáltatóknak létfontosságú lehet: a csomagokkal, a kínált többletszolgáltatásokkal igyekeznek az éles versenyben erodálódó arpu-jukat (az egy ügyfélre jutó árbevételt) szinten tartani, emellett igyekeznek minél több szálon magukhoz kötni előfizetőiket, már csak azért is, hogy ne a konkurencia tegye ugyanezt.

 

 

Sorrend: mobil, internet

A jelentés aktuális adatai szerint a magyarországi vállalatok és intézmények által igénybe vett távközlési szolgáltatásportfólió lehetséges kombinációi közül leggyakrabban (az esetek harmadában) vezetékes és mobiltelefont, valamint vezetékes internetet tartalmaz - de nem feltétlenül egy szolgáltatótól. Valamilyen szolgáltatáscsomagot a hazai szervezetek több mint negyede, 27 százaléka vesz igénybe.

A csomagolás során leggyakrabban beépített szolgáltatások közül vezetékes telefonra vonatkozó közvetlen előfizetéssel a hazai vállalatok és intézmények 54 százaléka rendelkezik. Az internetnél 60 százalékos ugyanez az arány, míg a legelterjedtebb a mobiltelefon, 72 százalékkal. Az internet- és mobiltelefon-előfizetők aránya lassú növekedést mutatott az elmúlt években, miközben a fixtelefónia penetrációja évről évre csökken. Az intézményi szegmensben azonban még mindig 91 százalékos a vezetékestelefon-ellátottság. Az arányok jól mutatják, hogy van még tere a csomagolt megoldások terjedésének.

A BellResearch kutatóinak tapasztalatai szerint a távközlési szolgáltatáscsomagok igénybevételének legfőbb motivációját az átláthatóbb számlázás, a kedvezmények és az egyszerűbb ügyintézés jelentik. Alapvetően a pénzügyi prioritások alakítják a döntéseket, gyakran a szakmai szempontokat is háttérbe szorítva. A szolgáltatáscsomagot igénybe vevő szervezetek száma mintegy 71 ezerre tehető. A csomagokban továbbra is a vezetékes internet és a vezetékes telefon a meghatározó, ugyanakkor egyre gyakrabban megjelenik a mobilinternet is a csomagolt megoldások részeként.


Nem hal ki a vezetékes telefon

A szolgáltatók felől vizsgálva a piacot, azt mondhatjuk, hogy a szolgáltatáscsomagok kialakításában az internet és a vezetékes telefon megkerülhetetlen elem (előbbi szerepét a mobilinternet fokozódó jelenléte tovább erősíti), de a mobiltelefon bekapcsolásában szintén komoly és valós igényeken alapuló potenciál rejlik - mutatnak rá a BellResearch elemzői. Utóbbi szerepét az is erősíti, hogy mind a mobil hang, mind pedig a mobilinternet egyre nagyobb szeletet hasít ki a távközlési büdzsékből; a mobilszolgáltatások súlyának növekedését pedig felerősíti a fixhang-bevételek markáns csökkenése.

A szolgáltatáscsomagok igénybevételére nyitott vállalatok és intézmények 44 százaléka 2play megoldást tart elképzelhetőnek, három szolgáltatást mintegy negyedrészük venne igénybe csomagban; négy vagy több szolgáltatáselemet pedig nagyjából minden hatodik szervezet választana - derül ki a BellResearch kutatási eredményeiből.

Távközlési outsourcingot a legalább 10 fős cégek szegmensében jelenleg több mint 8 ezer vállalat vesz igénybe. A legfontosabb motivációs tényező, hogy szakmailag felkészült partnerrel dolgozhatnak együtt, aki a legújabb trendeket és technológiákat is képes nyomon követni. Mindazonáltal sokan még inkább bíznak a saját megoldásokban, ami komoly gátját képezi a kiszervezések további térnyerésének.

 

Elemzésünk az itBusiness hetilapban jelent meg.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.hu

 További anyagok
Húz a mobilinternet
Évek óta nem elegendő az üzletimobil-árbevétel szinten tartásához a darabszám-növekedés. A megoldást jelenleg a mobiltelefonos internetezés jelenti - kérdés, hogy meddig.
Tovább az ip irányában
Az utolsó szalmaszál?
Lassú elmozdulás vezetékesről a voip felé
Az infokom-piacról jelentjük
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.