Heti elemzéseink    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2012
Heti elemzéseink - ICT2011
Heti elemzéseink - ICT2010
Heti elemzéseink - ICT2009
Heti elemzéseink - ICT2008
Heti elemzéseink - ICT2007
Heti elemzéseink - ICT2006
Heti elemzéseink - ICT2004-2005
Friss adatok az üzleti internethasználatról

2013. október 16. 11:23
A BellResearch szakértői a Magyar Infokommunikációs Jelentés legfrissebb számaiba adnak bepillantást.

A Magyar Infokommunikációs Jelentés, a legnagyobb hazai ict-alapkutatás idén a 13. évébe lépett. Az átfogó és komplex felméréssorozatot 2001-ben azzal a céllal indította el a BellResearch kutató- és tanácsadócég, hogy az üzleti és lakossági piacok objektív, keresleti oldali adataival, szakértő elemzéssel és előrejelzésekkel alapozza meg a piacok szereplőinek piacismeretét, és támogassa stratégiai tervezését. A Jelentésre mint meghatározó információforrásra azóta vezető vállalatok és feltörekvő cégek döntéshozói, valamint a piacot szabályozó intézmények támaszkodnak.

Cikksorozatunk immár tizedik évfolyamában az infokommunikáció egy-egy hazai részpiacának helyzetét és trendjeit mutatják be a BellResearch szakértő kutatói és tanácsadói - a teljes és részletes elemzéseket fenntartva a Jelentés megrendelői számára.

A legfrissebb kutatási adatokba tekintő, "szezonnyitó" írásunkban elsőként a hazai cégek - a legalább egy főt foglalkoztató, működő társas vállalkozások - behálózottságát vesszük szemügyre.

 

 

Nem teljes a "lefedettség"

Internet-hozzáféréssel a magyarországi vállalatok összesen 85 százaléka rendelkezik legalább egy telephelyén. Az internetpenetráció egy év alatt bő 3 százalékponttal emelkedett, a korábbi lassulás-megtorpanás után folytatódott a mutató emelkedése.

A növekedés gyakorlatilag teljes egészében a mikrovállalati szegmensnek tulajdonítható. Míg a nagyvállalatok internetellátottsága egy évtizede teljesnek tekinthető, és 2010 óta a kkv-k körében is a 100 százalékhoz közelít a penetráció, az 1-9 fős cégek lassacskán zárkóznak fel a nagyobb szervezetek szintjéhez. A mikrovállalatok közül minden hatodik még ma sem használ semmilyen - akár vezetékes, akár mobil - internet-hozzáférést működése támogatására. A vállalkozások digitális írástudatlansága, a távolmaradás okai az e körben erősen jelenlevő lakossági mintázatokhoz hasonlóan kevésbé anyagi, sokkal inkább szemléletbeli természetűek.


Hozzáférés, nem szolgáltatás

Az internetszolgáltatás üzleti előfizetői köre a hozzáféréssel rendelkezőknél szűkebb: a hazai vállalatok kevesebb mint kétharmada rendelkezik "közvetlen", saját névre kötött vezetékes és-vagy "nagyképernyős", azaz nem telefonon, hanem pc-n használt mobilinternet-előfizetéssel. Számos cég ugyanis más vállalkozás (anyavállalat, irodaház stb.) által előfizetett kapcsolatot használ: a nagyvállalatok sokszor komplex adatátviteli szolgáltatáscsomag (például ip-vpn) keretében jutnak internethez, míg elsősorban a mikrovállalatok esetében tipikus a magánszemély nevén lévő előfizetések használata a napi üzletvitel során. A "közvetlen" előfizetők bázisnövelésének tehát megvan a reális potenciálja, azonban sok múlhat a kínálati oldali szereplők szándékain és képességein, mennyire akarnak és tudnak sikeresen "csomagolni" a mikrovállalati, otthoni irodai (soho) szegmens számára.

Az accessek száma az elmúlt egy évben a penetráció emelkedését meghaladva, bár a megelőző időszaknál visszafogottabb mértékben nőtt - mutatnak rá a BellResearch elemzői. A gyarapodás elsősorban a mobilinternet-kártyáknak volt köszönhető, a piac technológiai szerkezetének átalakulása folytatódott.

 

Elemzésünk az itBusiness hetilapban jelent meg.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.huTovábbi anyagok
Másfél millió PC-tlen háztartás
Csak lassan növekszik a hazai háztartások számítógép-ellátottsága. Ennek ellenére az asztali gépek dominanciája már nem tart sokáig.
Vállalati számítógépek
Nem alakultak ki az IT-biztonsági, önvédelmi reflexek
Fix a mobil térnyerése
Üzleti internet
Hosszú távra tervezve
Informatizáltan
Mobilok üzleti célra
Hardverszámok
Ötmillió felett
Üzleti csomagok
Egyre laposabb, okosabb
A kicsik nem adatkommunikálnak
Kis cég kézzel vezérel
Vezetékes telefónia a háztartásokban
Hézagos biztonság
Vállalati gépek
Stratégiák, fejlesztések
Hirdetni kell az igét
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.