Heti elemzéseink    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2012
Heti elemzéseink - ICT2011
Heti elemzéseink - ICT2010
Heti elemzéseink - ICT2009
Heti elemzéseink - ICT2008
Heti elemzéseink - ICT2007
Heti elemzéseink - ICT2006
Heti elemzéseink - ICT2004-2005
Hirdetni kell az igét

2014. január 30. 11:36
A 2013-as évben tovább gyarapodott az internetezők hazai tábora. Középtávon azonban nem látható a növekedés forrása.

Tovább nőtt a digitális írástudók aránya a társadalomban - derül ki a Magyar Infokommunikációs Jelentés legfrissebb adataiból -, noha a számítógép- és internethasználók száma az elmúlt időszakhoz hasonlóan csak alacsony mértékben emelkedett. A BellResearch átfogó kutatássorozatának tavalyi eredményei szerint a 15 év feletti lakosság 58 százaléka, azaz kicsivel több mint 4,9 millióan használnak személyi számítógépet, ami két százalékponttal haladja meg az egy évvel korábban mért értéket. Így nőtt a háztartások pc-ellátottsága is.

Az otthoni pc-használat mára általánossá vált: a felhasználók több mint kilenctizede teszi ezt, többségük számára ez számít az elsődleges helyszínnek. A lakossági körben továbbra is az asztali gépek dominálnak, azonban a trend egyértelműen a mobilitás és a hordozható eszközök előretörését mutatja. Az otthon laptopot (is) használók aránya évről évre mind nagyobb, és egyre több az olyan háztartás, ahol asztali gépet már nem is találunk.

 

 

2013-ban szinte minden hazai pc-használó, a teljes populáció 58 százaléka internetezik is. Lényegében megszűnt a penetrációs mutatók között korábban jelentős különbség, az "olló" gyakorlatilag összezárult. Kinyílhat újra - de a másik irányba: pc-t nem fognak használni, de "okoseszközzel" (okostelefonnal, tablettel, phablettel stb.) interneteznek majd.

A netező tábor gyarapodásával párhuzamosan a használat intenzitása is nő. Míg öt éve az internetezők szűk fele használta a világhálót napi rendszerességgel, idén ez közel négyötödük számára szó szerint mindennapos tevékenység.

A digitális írástudók tábora azonban korántsem homogén. Élesen különbözik például a fiatalok és az idősebbek felhasználói mintázata: a 15-24 évesek 95 százaléka internetezik, a 45 év alattiak körében is többségben vannak a felhasználók, de a kor emelkedésével az arány csökken: a 60 év felettiek 84 százaléka még pc-t sem használ. A teljes populációt tekintve 3,6 millióan még a digitális szakadék túloldalán vannak.

A ma internetezők öregedésével az információs társadalom számossága magától is növekszik, de lassan. A középtávú növekedés forrásai azonban egyelőre kérdésesek. Az internetezők számának bővítéséhez a digitális analfabétákat kell "megtéríteni".


Elvileg javítja a digitális írástudás mutatóit az okostelefonok és táblagépek terjedése, de ezeket, és a mobilinternetet is azok használják, akik pc-t is használnak.

A felhasználók és elzárkózók között a határt a motiváció (akarja használni), a kompetencia (tudja használni) és a hozzáférés (legyen mit használnia) jelenti. A jelenlegi felhasználók, élvezve az eszközök kínálta előnyöket, az élet számos területén pozitív hatást tulajdonítanak alkalmazásuknak. Az elzárkózók viszont e tapasztalatok hiányában nem társítanak érdemi előnyt ezen eszközök használatához, ezért motivációjuk alacsony, nagy többségük egyenesen kizárja a pc és az internet használatát.

A "csapda" semlegesítéséhez ismeretek, információk megfelelően tálalt és jól célzott átadására van szükség, ami megalapozza az érdeklődés felkeltését. A további növekedés biztosításához tehát meg kell szólítani a jelenleg elzárkózó célcsoportot, az információátadáson keresztül erősíteni kell motivációt és a kompetencia szintjét. Mindezek - kitaposott út híján - idő- és erőforrás-igényes folyamatok, de a digitális írástudás középtávú kiterjesztéséhez elkerülhetetlenek.

 

Elemzésünk az itBusiness hetilapban jelent meg.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.huTovábbi anyagok
Másfél millió PC-tlen háztartás
Csak lassan növekszik a hazai háztartások számítógép-ellátottsága. Ennek ellenére az asztali gépek dominanciája már nem tart sokáig.
Vállalati számítógépek
Nem alakultak ki az IT-biztonsági, önvédelmi reflexek
Fix a mobil térnyerése
Üzleti internet
Hosszú távra tervezve
Informatizáltan
Mobilok üzleti célra
Hardverszámok
Ötmillió felett
Üzleti csomagok
Egyre laposabb, okosabb
A kicsik nem adatkommunikálnak
Kis cég kézzel vezérel
Vezetékes telefónia a háztartásokban
Hézagos biztonság
Vállalati gépek
Stratégiák, fejlesztések
Friss adatok az üzleti internethasználatról
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.