Heti elemzéseink    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2012
Heti elemzéseink - ICT2011
Heti elemzéseink - ICT2010
Heti elemzéseink - ICT2009
Heti elemzéseink - ICT2008
Heti elemzéseink - ICT2007
Heti elemzéseink - ICT2006
Heti elemzéseink - ICT2004-2005
Stratégiák, fejlesztések

2014. február 17. 10:39
Az ict fontosságát és hatékonyságnövelését a döntéshozók mind elismerik, mégsem egyformán terveznek.

Az esztendőnek nekifutva a cégeknél is fókuszba kerülnek a stratégiák, tervek és "újévi fogadalmak". A BellResearch a Magyar Infokommunikációs Jelentés kutatássorozatában évről évre vizsgálja, hogy az informatika és a távközlés mennyiben része a stratégiának és alapja a hatékony működésnek.

A kutatási eredmények szerint az infokommunikációt a legalább 10 fős hazai cégek túlnyomó többsége alapvető fontosságú területként kezeli - olvashatjuk a Jelentés legutóbbi az it- és távközlési kérdésekben illetékes döntéshozók véleményét összegző elemzésében.

A megkérdezett vállalati vezetők legnagyobb hányada egyetért abban is, hogy a fejlett ict a versenyképesség-növelés és a hatékony gazdálkodás záloga, ezek mellett a munkatársak elégedettségéhez is hozzájárul. A részletes elemzésből az is kiolvasható, hogy minél nagyobb a szervezet, annál pozitívabb az informatika hatásainak megítélése.

 

 

A vállalatméret szerinti különbségek az infokommunikáció a cégnél betöltött szerepében is megmutatkoznak: minél nagyobb egy cég, annál inkább stratégiai területként tekint az ict-re. Míg a kisvállalatok mintegy háromnegyedénél "csupán" az alaptevékenységet támogató terület, nyolcaduk marginálisnak tekinti, a 250 fő feletti nagyvállalatok harmadánál kifejezetten stratégiai szerepet tölt be az infokommunikáció, és egyetlen szervezet sem hanyagolja el. Ebben a szegmensben - az előbbiekkel összefüggésben - a saját, "házon belüli" informatikai gárda megléte is általánosnak tekinthető (átlagosan nyolc fővel), míg a kisvállalatoknak csupán a bő harmadánál dolgozik belsős informatikus munkatárs.

A Jelentés a cégek informatikai tervezési gyakorlatát mint az it-kultúra részét is vizsgálja - a fejlődésnek itt is tág tere van. Írásos, részletesen kidolgozott informatikai stratégiát tipikusan a nagyvállalatok készítenek (közel minden második), legnagyobbrészt középtávra. A szervezetméret csökkenésével az arány meredeken esik, a kisvállalatoknak szűk tizede tervez formalizáltan. Hasonló arányban mérik és értékelik a cégek az it-beruházások megtérülését is, míg az informatikai büdzsé előzetes tervezését illetően kicsivel kedvezőbb, de vállalatméret szerint ugyanolyan heterogén a kép.

A közelmúltbeli és a tervezett, jelentősebb volumenű it-beruházások tekintetében szintén a nagyvállalatok állnak az élen, a kisebb cégek felé haladva a fejlesztést végrehajtók aránya csökken. A válságtól sújtott időszak különösen a mikrovállalkozásokat hozta nehéz helyzetbe, a napi üzletmenetet informatikával támogató cégek mindössze egytizede ruházott be nagyobb volumenben. E körben a távolmaradást a gazdasági okok mellett a kisméretű szervezet, illetve az it-kultúra alapvető fejletlensége is magyarázza.

A fejlesztések mozgatórugói tekintetében élesen elválik a 10 fő feletti és az ennél kisebb vállalatok csoportja. Míg a mikrovállalkozások inkább reaktívak, és a külső körülményekhez való alkalmazkodás, illetve költségmegtakarítás a legfőbb ok a beruházások mögött, addig a nagyobb méretű vállalatok proaktívabbak: a hatékonyságnövelés, a versenyképesség fokozása a motiváló erő. Az akadályok között egyértelműen a forráshiány, a szűkös anyagi lehetőségek dominálnak. A megvágott it-büdzsékre komoly nyomás nehezedik, és rendszerint az operáció elsőbbséget élvez a fejlesztésekkel szemben.

 

 

Elemzésünk az itBusiness hetilapban jelent meg.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.huTovábbi anyagok
Másfél millió PC-tlen háztartás
Csak lassan növekszik a hazai háztartások számítógép-ellátottsága. Ennek ellenére az asztali gépek dominanciája már nem tart sokáig.
Vállalati számítógépek
Nem alakultak ki az IT-biztonsági, önvédelmi reflexek
Fix a mobil térnyerése
Üzleti internet
Hosszú távra tervezve
Informatizáltan
Mobilok üzleti célra
Hardverszámok
Ötmillió felett
Üzleti csomagok
Egyre laposabb, okosabb
A kicsik nem adatkommunikálnak
Kis cég kézzel vezérel
Vezetékes telefónia a háztartásokban
Hézagos biztonság
Vállalati gépek
Hirdetni kell az igét
Friss adatok az üzleti internethasználatról
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.