Heti elemzéseink    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2012
Heti elemzéseink - ICT2011
Heti elemzéseink - ICT2010
Heti elemzéseink - ICT2009
Heti elemzéseink - ICT2008
Heti elemzéseink - ICT2007
Heti elemzéseink - ICT2006
Heti elemzéseink - ICT2004-2005
Vállalati gépek

2014. április 8. 14:53
Vannak és lesznek pc-tlen mikrovállalatok, a többiek viszont egyre inkább hordozható gépeket használnak.

A mutatókat tekintve az elmúlt egy évben keveset mozdult előre a hazai cégek pc-ellátottsága - állapítja meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés, amely immár tizenharmadik éve ad képet a piac alakulásáról. A BellResearch kutatási eredményei azt mutatják, hogy a nagyvállalatok és az intézmények száz százalékos ellátottságához a 10-49 fős kkv-k már fél évtizede felzárkóztak. Az ennél kisebb vállalkozások azonban továbbra is hátrányban vannak, és a trendeket látva úgy tűnik, a lemaradást csak nagyon lassan fogják ledolgozni. Az ellátottsági mutató egy év alatt alig egy százalékkal emelkedett; az 1-9 fős cégek közel hetede továbbra sem használ számítógépet.

 

 

A lemaradók - szinte kizárólag mikrovállalkozások, e szegmensből is főként a legkisebb, pár fős cégek - tartózkodása mögött sok esetben a cégvezető személyes elzárkózása áll, ami így a vállalkozást is "elvágja" a számítógéptől, az internettől és ezek minden előnyétől és lehetőségétől - világítják meg a kutatók. Az okok között az igény hiánya dominál, magas árra elenyésző arányban hivatkoztak a megkérdezettek. A fejlődés - a lakossági digitális írástudás terjedésével együtt - lassú ütemben folytatódik, a jelenlegi tartózkodók túlnyomó többsége a közeljövőben sem tervezi pc alkalmazását.


A szokásos menet

A számítógépet használó cégek eszközparkjára tekintve az elmúlt időszak trendjeinek folytatódását látjuk, amelynek egyik fontos mozgatórugója a mobilitás iránti igény. Valamennyi vállalati szegmensben növekedett a hordozható számítógépek penetrációja; a legnagyobb mértékben a mikrovállalkozások körében. A teljes üzleti pc-állomány az intézmények eszközeivel együtt mára meghaladja a kétmillió darabot - olvashatjuk a BellResearch jelentésében. A géppark egyre kisebb hányadát teszik ki az asztali pc-k, a legnagyobb arányban - szintén - a mikrovállalatok használnak hordozható gépeket; az utóbbi körben a mobilitási megfontolások mellett sok esetben szerepet kaphat a vállalkozás eszközének párhuzamos privát használata.

A vállalati és intézményi pc-ken futó operációs rendszerek területén a Microsoft továbbra is egyeduralkodó, a gépeken egy-két százalék kivétellel valamely Windows-verziót találjuk. A cégek korábban meglehetősen konzervatív verziókövetési gyakorlata az elmúlt egy évben változott: a Windows 7 penetráció tekintetében "befogta" az idén áprilistól a gyártó által már nem támogatott XP-t, amely az elmúlt években fölényesen vezette a mezőnyt.


Irodai szoftverek

A pc-ken használt alkalmazások között az általános irodai szoftvercsomagok a legelterjedtebbek, ezek valamelyikét a vállalatok több mint 90 százaléka használja - ismertetik a BellResearch szakemberei. A vezető hely ezen a téren is a Microsofté, a LibreOffice (régebben: OpenOffice) elterjedtsége messze elmarad ettől. A webes, felhőalapú megoldások elterjedtsége már mérhető, de egyelőre alacsony szintű. A cégek és intézmények túlnyomó többsége (szegmensenként jó 70-80 százaléka) csak egyetlen irodai szoftvercsomagot használ, a vállalatméret növekedésével együtt emelkedik a párhuzamos, vegyes használat, azonban csökken azok aránya, akik teljesen mellőzik a Microsoft Office-t.


 

Elemzésünk az itBusiness hetilapban jelent meg.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.huTovábbi anyagok
Másfél millió PC-tlen háztartás
Csak lassan növekszik a hazai háztartások számítógép-ellátottsága. Ennek ellenére az asztali gépek dominanciája már nem tart sokáig.
Vállalati számítógépek
Nem alakultak ki az IT-biztonsági, önvédelmi reflexek
Fix a mobil térnyerése
Üzleti internet
Hosszú távra tervezve
Informatizáltan
Mobilok üzleti célra
Hardverszámok
Ötmillió felett
Üzleti csomagok
Egyre laposabb, okosabb
A kicsik nem adatkommunikálnak
Kis cég kézzel vezérel
Vezetékes telefónia a háztartásokban
Hézagos biztonság
Stratégiák, fejlesztések
Hirdetni kell az igét
Friss adatok az üzleti internethasználatról
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.