Heti elemzéseink    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2012
Heti elemzéseink - ICT2011
Heti elemzéseink - ICT2010
Heti elemzéseink - ICT2009
Heti elemzéseink - ICT2008
Heti elemzéseink - ICT2007
Heti elemzéseink - ICT2006
Heti elemzéseink - ICT2004-2005
Hézagos biztonság

2014. június 5. 08:20
Az informatikai rendszerét szinte minden szervezet védi valahogyan, de az it-biztonság fejlődésének még igencsak tág tere rajzolódik ki a kutatási eredményekből.

Manapság már alig találunk olyan hazai céget, amely teljesen védtelen lenne az informatikai fenyegetettségek ellen. De a megoldások nem mutatnak túl az alapvető alkalmazási területeken, sok biztonsági kockázat fedezetlen marad - olvashatjuk a Magyar Infokommunikációs Jelentés legfrissebb elemzésében. A BellResearch évente méri fel a hazai vállalati és intézményi kör informatikai infrastruktúráját, vizsgálja a cégek megoldásait, és elemzi a döntéshozók preferenciáit és közeljövőre vonatkozó terveit.

Kicsik és nagyok

A megoldások elterjedtsége szerint a „dobogón” a vírusvédelem, a tűzfal és a spamszűrés áll, ezek a legalább egy főt foglalkoztató cégek többségénél hadrendben állnak. Az autentikációs megoldások közül a legkézenfekvőbb eszköz, a jelszóalapú azonosítás a legelterjedtebb elemek közé tartozik, de például biometrikus, smartcard vagy hardvertoken alapú felhasználó-azonosítást csak a legnagyobb cégeknél találunk.Ebből is látszik, hogy az infokommunikációban amúgy is előbbre tartó nagyvállalati kör sok és komplex biztonsági megoldást használ, a cég méretével az alkalmazott megoldások száma és szintje is csökken. Az attitűdök és megoldások jó indikátora az it-biztonsági stratégia, illetve a katasztrófa-elhárítási terv megléte is: míg a nagyvállalatok kétharmada rendelkezik ezekkel, a kisvállalatok közül csak minden hetedik - pedig védeni való infrastruktúrája és adatvagyona minden cégnek van.

Az elmúlt két évben a legdinamikusabban a levélszemét-szűrés terjedt - ismertetik a BellResearch elemzői. Ennek oka érthető, hiszen az online marketing fejlődő eszköztárával egyre könnyebb nagy tömegben reklámot küldeni, akár legálisan, akár kéretlenül; az adathalászat pedig tapasztalatlan felhasználóknak könnyen okozhat közvetlen kárt is. A postafiókokat elárasztó kéretlen üzenetek pedig a felhasználó, a rendszergazda és az it-döntéshozó számára egyaránt láthatók. Mivel a spamszűrés jelentősége mindenkinek nyilvánvaló, a bevezetésről is könnyebben születik döntés. A kevésbé magától értetődő, rejtettebb fenyegetések elleni védelem fontosságát ezzel szemben talán csak az informatikusok ismerik fel.

Vezetői hatáskörben

Jellemzően házon belül oldják meg a vállalatok az it-biztonsági feladatokat-  mutat rá a BellResearch kutatása. Általában az informatikus csapat felelősségi köre ez, amelybe a cégek többsége egyáltalán nem, vagy csak kis részben von be külső szakembert, szolgáltatót. Ily módon azonban sokszor a vállalati it-vezetők hatásköre marad az esetleges biztonsági auditok eredményének elbírálása is, már  ahol egyáltalán van ilyen, hiszen még a nagyvállalati körben sem általános a célzott biztonsági helyzetfelmérés.

Mindez azt jelenti, hogy az it-biztonsági funkciók függetlensége, objektivitása potenciálisan sérülhet. A nagyvállalati szegmens esetében jellemző leginkább (nagyjából minden második szervezetre), hogy dedikált it-biztonsági, illetve adatvédelmi felelős kinevezésével erősítik a területet, a kisvállalkozások körében ez csak minden hatodik-hetedik cégről mondható el.


Elemzésünk az itBusiness hetilapban jelent meg.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!
További anyagok
Másfél millió PC-tlen háztartás
Csak lassan növekszik a hazai háztartások számítógép-ellátottsága. Ennek ellenére az asztali gépek dominanciája már nem tart sokáig.
Vállalati számítógépek
Nem alakultak ki az IT-biztonsági, önvédelmi reflexek
Fix a mobil térnyerése
Üzleti internet
Hosszú távra tervezve
Informatizáltan
Mobilok üzleti célra
Hardverszámok
Ötmillió felett
Üzleti csomagok
Egyre laposabb, okosabb
A kicsik nem adatkommunikálnak
Kis cég kézzel vezérel
Vezetékes telefónia a háztartásokban
Vállalati gépek
Stratégiák, fejlesztések
Hirdetni kell az igét
Friss adatok az üzleti internethasználatról
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.