Heti elemzéseink    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2012
Heti elemzéseink - ICT2011
Heti elemzéseink - ICT2010
Heti elemzéseink - ICT2009
Heti elemzéseink - ICT2008
Heti elemzéseink - ICT2007
Heti elemzéseink - ICT2006
Heti elemzéseink - ICT2004-2005
Vezetékes telefónia a háztartásokban

2014. július 9. 14:36
Nem csökken a fixtelefon-megoldások elterjedtsége, a technológiai migráció viszont folytatódik a piacon.

Még mindig a pstn (public switched telephone network) számít a legelterjedtebbnek a fixtelefon-megoldások közül a hazai háztartásokban - állapítja meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés legutóbbi elemzése. Az átfogó kutatássorozat több mint egy évtizede monitorozza a távközlési és informatikai piacokat, az adatsorok pontosan kirajzolják a lakosság és az üzleti szféra trendjeit, a kereslet és a használati szokások változásait.

A BellResearch kutatói a Jelentésben a fixtelefon-piacon belül valamennyi olyan megoldás piacát mérik, amely a „helyhez kötött” telefonálást támogatja: a hagyományosnak tekinthető vezetékes szolgáltatások - ezen belül az analóg és isdn-telefonvonalak és a közvetítőválasztásos telefónia - mellett az ip-alapú beszédcélú megoldások - a kábeltelefónia, a nyilvános internet feletti voin, illetve a szolgáltatói voip - használatát is vizsgálják.

 

 

A lakossági piac elmúlt tíz évére visszatekintve a Jelentés adataiból kiderül, hogy az időszak első felét (2003-2008 között) a fixtelefon-ellátottság folyamatos csökkenése határozta meg. Ezt követően az elterjedtségi mutató - valamennyi megoldást együttesen figyelembe véve - stabilizálódott, egy-egy százalékpontos ingadozásokkal. A fix telefónián belül azonban a „fizetős” megoldások penetrációja tovább csökkent a hazai háztartásokban, ez az érték csak az utóbbi időszakban konszolidálódott - mutatnak rá a BellResearch elemzői.

A fixtelefon-megoldások közül háztartásokban még mindig a pstn (az analóg és az isdn telefonvonal) számít a legelterjedtebbnek, az utóbbi években megfigyelt drasztikus penetrációcsökkenés és az ip-alapú technológiák dinamikus térnyerése ellenére. Az „elsődleges kihívó” a voca, azaz a kábeltévés telefon, amelynek térnyerését a hagyományos telefonnál kedvezőbb árfekvés mellett a kábeloperátorok csomagolási stratégiája is elősegíti - sokszor a valós felhasználói igényt is nélkülözve. A közvetítőválasztásos telefónia, a cs/cps penetrációja a 2005-2006 környéki intenzív felfutás után folyamatosan csökkent, szerepe és elterjedtsége a piacon a díjak csökkenésével mára teljesen marginalizálódott. A „szolgáltatói” voip-szegmensben ugyan növekedés detektálható, de az áttörés még várat magára, a nyilvános internet feletti voin megoldásokat (nálunk tipikusan a Skype-ot) viszont a szélessáv-penetráció és a sebességnövekedés miatt egyre több hazai háztartás használja.

Számos ok miatt a piac forintban kifejezett mérete mindeközben tovább apad. Míg azonban korábban a hangcsatornák számának csökkenése volt a markánsabb tényező, mára a technológiai migráció, az ip-alapú megoldásokra történő áttérés és az ezzel járó alacsonyabb arpu (az egy előfizetésre eső bevétel) hatása a meghatározóbb. A költségcsökkentési igény a háztartások oldalán is „kitapintható”. Noha a vezetékes telefont használók többsége alapvetően kedvezőnek ítéli a havidíjakat és a vezetékes irányú percdíjakat, az elvárások az érintettek kétötödénél a kisebb számlaösszeg felé mutatnak.


Elemzésünk az itBusiness hetilapban jelent meg.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.huTovábbi anyagok
Másfél millió PC-tlen háztartás
Csak lassan növekszik a hazai háztartások számítógép-ellátottsága. Ennek ellenére az asztali gépek dominanciája már nem tart sokáig.
Vállalati számítógépek
Nem alakultak ki az IT-biztonsági, önvédelmi reflexek
Fix a mobil térnyerése
Üzleti internet
Hosszú távra tervezve
Informatizáltan
Mobilok üzleti célra
Hardverszámok
Ötmillió felett
Üzleti csomagok
Egyre laposabb, okosabb
A kicsik nem adatkommunikálnak
Kis cég kézzel vezérel
Hézagos biztonság
Vállalati gépek
Stratégiák, fejlesztések
Hirdetni kell az igét
Friss adatok az üzleti internethasználatról
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.